Mijn doping

Ik gebruik geen doping in de vorm van vloeistoffen of pillen. Ik gebruik wel doping in de vorm van mentale doping: Strava. Het is een website met een mobiele app die bijhoud hoe je fietst en hoe hard je fiets. Je kan er ook een hartslagmeter aan koppelen en nog meer van dat soort dingen, zodat je zo’n beetje alles achteraf kan zien wat je maar zou willen zien.

Het leuke van Strava is dat je al je vrienden toevoegt en dus kan zien hoe hard ze gaan.

Het allerleukste van Strava is dat er ‘segmenten’ zijn, oftewel: stukken weg waar iemand een segment van heeft gemaakt en waar een ranglijst van wordt bijgehouden. Als je eerste staat op de ranglijst van een segment, ben je KOM (King Of the Mountain, Amerikaanse term) (spreektaal: je hebt een KOM). En daar draait heel Strava om: hoe meer KOM’s je hebt, hoe beter je bent! Alles draait om de competitiedrang!

En die segmenten maken het ook leuker om tegen elkaar te sprinten, want je probeert dan natuurlijk ook KOM te worden. Je routes maak je ook op zo’n manier dat je op segmenten hard kan rijden (met wind mee en niet het eerste half uur als je nog niet warm bent). Zelfs als er een segment is waar je eigenlijk niet hard wild rijden, rijd je toch net wat harder dan je zou doen zonder dat er een segment zou zijn. Dat is dus mijn doping.

Helaas zijn er wel een paar nadelen aan segmenten, te beginnen met alle professionele wielrenners. Als er ergens een wedstrijd heeft gereden, is de kans zeer klein dat nog iemand anders er harder kan rijden. Al die plekken vallen voor mij dus sowieso al af (zo goed ben ik verre van). Ook als er groepen mensen van een wielervereniging ergens hard hebben gereden, haal ik nooit meer de beste tijd. En als het bergop gaat geldt hetzelfde, want daar ben ik slecht in. Oftewel: ik zoek segmenten uit waar én weinig mensen komen, én nog nooit een wedstrijd is geweest, én die niet bergop gaat. Dan is er een kans dat hij bij mijn andere zes komt te staan, want ik heb al zes hele KOM’s!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *