Wat als je je niet aan het auteursrecht houd?

Stel: je gebruikt iets waar nog auteursrecht op zit, bijvoorbeeld een foto. En stel dat de fotograaf ziet dat jij die foto nog gebruikt. Wat gebeurd er dan? Jij bent duidelijk fout, want het auteursrecht mag je niet schenden. Zo’n fotograaf gaat naar iemand die er verstand van heeft en die in een bedrijf werkt met een leuke naam. Zo iemand, laten we hem de “blafbriefschrijver” noemen, schrijft een blafbrief en stuurt hem aan jou. In die blafbrief staat gelijk dat jij geld moet betalen! Zij hebben geen enkele plicht om jou eerst aardig te vragen de foto te verwijderen.

Zoals met alles in het leven dat oneerlijk is, zal in de blafbrief meer worden gevraagd dan dat ze eigenlijk mogen vragen. Jij bent duidelijk al geïntimideerd bij het lezen van de blafbrief, dus ben je vrij snel geneigd het gehele bedrag over te maken. In de brief staat waarschijnlijk dat de fotograaf zijn normale prijs vraagt inclusief een ophoging van 300%. Die 300% hebben ze van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), maar die 300% houd geen stand bij een rechter. Het komt namelijk over als een boete, terwijl daar een écht gegronde reden voor gegeven moet worden. De fotograaf kan niet jou extra veel geld vragen met als reden dat hij nooit achter iedereen aan kan gaan die het fout doet en jij dus extra moet boeten. Jij zou dan namelijk moeten betalen voor anderen en zo werkt het natuurlijk niet.

Maar wat kost het gebruiken van zo’n foto dan wel? Reken op maximaal 500 euro per foto als je naar de rechtbank gaat. Zonder naar de rechtbank te gaan zal je echter in een gevecht blijven met de blafbriefschrijver omdat hij die opslag eist. Dus stel hij eist 300% opslag, dan zit je op 2000 euro. Stel je gaat naar de rechter en het wordt 500 euro, dan moet jij óók nog eens de proceskosten betalen en dat zit al gauw boven het verschil tussen de twee bedragen (1500€). Oftewel: het maakt niet zoveel uit wat je doet als de blafbriefschrijver een volhouder is, wat ze meestal zijn want doordat zij gelijk krijgen bij de rechter zal jij altijd de proceskosten moeten betalen. Je kan natuurlijk altijd proberen te zeggen dat je de regels kent en je het bedrag wil overmaken zónder opslag. Als ze daarin meegaan is dat mooi meegenomen, maar anders kan je beter het gehele bedrag betalen, want dat bespaart een heleboel moeite en gedoe met de rechtbank. Recht hebben is immers een groot verschil tussen recht krijgen. En dat laatste is zeker niet altijd voordeliger voor jezelf, in dit geval dus niet.

Bedenk je wel: dit bedrag is per foto. Zelfs al ga je niet van een hoog bedrag uit, zeg 100 euro, zelfs als je niet van een opslag uitgaat, dan kan je per jaar bij één blog per twee dagen €18.000 kwijt zijn. Geen grapje. Dus houd je gewoon aan het auteursrecht, zo moeilijk is het óók weer niet!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *