Tour de France: voorbeschouwing

De Tour de France komt eraan! En morgen begint hij, dus ik begin met een paar statistieken. 10 vlakke ritten, 3 bergachtige ritten en 6 bergritten. Met daarbij 4 finishes op een berg, 9 klimmen van 2e categorie, 5 klimmen van 1e categorie, 9 klimmen van buitencategorie en 64km tijdrijden. Dat allemaal verwerkt in 3431km, over 21 dagen, met 2 rustdagen op de 2e en 3e maandag. Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden, ga ik de Tour opdelen in een aantal delen die met elkaar te maken hebben.

Bretagne en verder (1-7)
Op dag 1 is het al niet simpel: de finish is een 4e categorie klim. Eerste 2km vals plat, dan 2km aan 5%. Niet zo zwaar, maar Cavendish zit er niet meer bij. Hushovd zal de etappe kunnen winnen, tenzij Gilbert sterk genoeg is. De dag erna komt de ploegentijdrit van 23km waarin één van de sterke teams zal winnen: HTC of Garmin, anders Leopard, Rabobank, Saxo Bank of Liquigas.

Vervolgens komt de eerste massasprint en reken er maar op dat Cavendish die wint. De dag erna finishen we op de Mur de Bretagne: dit keer een 3e categorie klim. Het loopt al wat op en af net voor de finale. Na een korte afdaling volgt de daadwerkelijke klim: één kilometer aan 8%, één kilometer aan 4%, met Gilbert als winnaar. De dag erna zal Cavendish wel weer winnen, of misschien een sterke Farrar.

Daarna ligt etappe 6 op het programma: niet te onderschatten. Hij is vrij lang (226.5km), heeft een hoop heuvels en de finish is ook niet voor de poes. Eerste 2km aan 4%, dan een vlakke kilometer. Gilbert zou weer kunnen, maar Hushovd zou ook voor zijn 2e kunnen gaan. Nee, Rojas gaat dit winnen en Feillu wordt 2e. De laatste dag is al niet echt meer in Bretagne, maar goed, Cavendish maakt uiteraard de grootste kans. Ik denk wel dat Farrar nu al een ritje heeft gewonnen.

Centraal Massief (8-11)
De eerste etappe in het Centraal Massief gaat naar Superbesse; het is vrijwel dezelfde etappe als in 2008 die gewonnen werd door Ricco (geschorst), voor Valverde en Evans. Dit keer zou Evans kunnen winnen, maar Fränk Schleck zal er ook niet ver vandaan zitten. Of misschien kan Samuel Sánchez in een prachtige sprint het afmaken? Nee, hij heeft dat al te lang niet meer laten zien… Dan zou hij moeten gaan net na het eerste stuk klimmen op een plateau van 2km (daarna is het nog 1.5km klimmen).

Daarna wordt het een echte overgangsetappe. Reken maar op een kopgroep van Voeckler, Hoogerland, Sylvain Chavanel, Kolobnev en Txurruka. Voeckler wint uiteraard, aangezien hij weer eens zal laten zien hoe goed hij dit jaar is. Tussen de klassementsrenners kunnen een paar seconde verschil ontstaan door de zware laatste anderhalve kilometer, waarbij de laatste 500m boven de 10% gaan.

De etappe erna is weer een overgangsetappe, waarin we niet dezelfde namen zullen zien als de dag ervoor, maar namen van de 2e rij. Denk aan Di Gregorio, Roelandts, Pineau en één van de Rabobank mannen. Vervolgens een vlak ritje, geen makkelijke finale, dus gok ik op Bennati, Greipel of misschien Boasson Hagen.

Pyreneeën (12-14)
De eerste échte bergrit is gelijk op quatorze Juilliet: de nationale feestdag in Frankrijk. Een Fransman gaat dus winnen, ook al is het gelijk een zware bergrit met de Tourmalet en finish op Luz Ardiden. Daarvoor nog een (voor mij) onbekende klim, genaamd Hourquette d’Ancizan; de enige 1e categorie klim van de dag. Andy Schleck gaat hier tijd pakken, en veel ook (hoop ik)! De Fransen zullen het wel moeilijk gaan krijgen met Chris Anker Sörensen.

De rit naar Lourdes over de Aubisque gaat voor weinig spektakel zorgen, helaas. Wat verwacht je van 153km en de top van de Aubique op 43km van de finish… Monfort? Weer Hoogerland? Of misschien teamgenoot Poels? Rolland? Casar? Ja, Casar gaat er dichtbij komen, maar net niet winnen. Uran wint.

De col de Portet-d’Aspet (2e), col de la Core (1e), col de Latrape (2e), col d’Agnes (1e), Port de Lers (3e) en Plateau de Beille (HC) zullen voor spektakel zorgen. En niet zo’n klein beetje ook! Helaas is de laatste kilometer maar 2.5%, dus zal er een klassementsman met een sterke sprint winnen die nog net terug komt. Samu? Ik hoop het, heel erg.

Montpellier (15)
Deze etappe hoort niet bij de Pyreneeën en niet bij de alpen, dus staat hij er precies tussenin. Misschien zal er gesprint worden, maar misschien zal ook een vlucht overleven. Dat is lastig te zeggen bij een etappe als deze, al vermoed ik een massasprint met een winnaar die ik al genoemd heb.

Alpen en verder (16-21)
We zijn lang in de Alpen dit jaar! Eerst gaan we naar Gap met een oneindig valsplat gedeelte: 130km. Dan dalen we af naar de stad Gap, klimmen we 9.5km aan 5.2%, dalen we weer af naar Gap en finishen we. Weer een overgangsetappe dus, weer een Franse winaar vermoedelijk. Sylvain Chavanel tip ik.

Dan naar Pinerolo, vergelijkbaar met de etappe uit de Giro van 2009, weliswaar zit nu de muur van toen er niet in. Daar kwamen Di Luca en Pellizotti samen bij de finish en won eerstgenoemde (werd wel geschorst). De rest van de klassementsrenners volgden niet ver. Dit keer zal dat dus niet anders zijn, zeker niet met wat de dagen erna nog komen gaat. Een vlucht kan het ook nog wel eens gaan halen, waarschijnlijk gaat het spannend worden.

We gaan namelijk naar de Galibier! Met de Agnel en de Izoard ervoor wordt dit een zware etappe met 60 klim kilometers. De finish ligt 2290m hoger dan de start! Hier gaan grote verschillen ontstaan, hele grote vermoed ik. Een sterke klimmer gaat winnen, wellicht Basso, al kan Fränk Schleck het ook proberen door aan het begin van de klim al aan te gaan bijvoorbeeld.

De dag erna gaan we weer over de Galibier, maar nu de zwaarste kant met eerst de Télégraphe. Daarna richting Bourg d’Oisans en rechtsaf Alpe d’Huez op. Deze etappe kan maar door 3 renners gewonnen worden: Gesink, Mollema en Poels! Mij maakt het niet uit welke het is, als het maar één van die 3 is (of een andere Nederlander).

Om deze prachtige etappes af te sluiten, doen we een rondje Grenoble. Een tijdritje van 42,5km met daarbij 2 fikse klimmetjes, waarvan de 2e een gedeelte van de klim naar Chamrousse is. Verschillen ontstaan, plaatsen gaan gewisseld worden, maar ik vermoed dat de gele trui stand gaat houden. Wiggins zal misschien een plek stijgen en types als Leipheimer en Klöden natuurlijk ook, al zal dat niet voor de belangrijke plekken zijn.

Vervolgens komt de laatste dag in zicht: de Champs-Élysées. Cavendish wint koninklijk, waarmee hij net niet de groene trui in handen krijgt.

Mijn top 20
Gedeeltelijk wat ik hoop, maar vooral ook wat ik denk. Misschien is top 20 wat teveel van het goede, maar ik was toch bezig!

 1. Andy Schleck
 2. Contador
 3. Samuel Sánchez
 4. Gesink
 5. Fränk Schleck
 6. Basso
 7. Van den Broeck
 8. Wiggins
 9. Evans
 10. Leipheimer
 11. Roche
 12. Klöden
 13. Kreuziger
 14. Coppel
 15. Martin
 16. Hesjedal
 17. Cunego
 18. Mollema
 19. Horner
 20. Brajkovic

De bergtrui gaat naar Voeckler (en anders Moncoutie) en de groene trui naar Rojas, terwijl Gesink de witte trui mee naar huis neemt. En Radioshack neemt het ploegenklassement mee naar huis, maar dat zal ook het enige zijn dat ze gaan bereiken.

Op de rustdagen zal ik vertellen hoe ik de Tour beleef. En op de dinsdag na de Tour ga ik een nabeschouwing maken; op onze rustdag tijdens de Tour de Wallonie. Van Wallonie ga ik elke dag een stuk schrijven, aangezien we daar een hoop gaan beleven vermoed ik. Dat duurt alleen nog 3 weken… De komende tijd is er dus veel wielrennen te vinden hier!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *