Tour de France: nabeschouwing

De Tour is alweer voorbij, mijn vakantie ook. Voor mijn blog liep dat niet zoals gepland: ik had geen internet, terwijl ik dat wel nodig had om mijn blog te updaten. En toen ik eindelijk internet had, heb ik op de verkeerde verwijder knop gedrukt, waardoor niet alle berichten verwijderd waren die verwijderd moesten worden… Ik kan mijzelf wel voor m’n kop slaan! Het is gebeurd, dus ik kan er niets meer aan veranderen, helaas.

Klimmen, dalen, finish
De eerste 2 Alpenetappes hebben geen écht Alpen parcours, maar hebben toch voor meer verschillen gezorgd dan ik had verwacht. Naar Gap heb ik een prachtig duel tussen 2 Noren gezien: Hushovd en Boasson Hagen. De eerste won. De dag erna reed de heer Boasson Hagen gewoon weer voorop en won hij, met daarachter Mollema! Leuk, helaas geen winst, maar toch leuk.

Tussen de klassementsrenners zijn dus meer verschillen ontstaan dan ik had verwacht. Vooral naar Gap: Andy verliest ongeveer een minuut. Samu, Contador en Evans reden weg op de klim en hielden er wat secondes aan over. En Basso verloor ook nog wat tijd. Naar Pinerolo verloor weer Basso tijd, samen met Voeckler. Voeckler had namelijk zin om gek te doen en parkeerde letterlijk zijn fiets…

Galibier #1
Toen Andy aanging, dacht ik: “wat doet hij nou?”. Vervolgens had hij nog minuten voorsprong op de top van de Lautaret en dacht ik: “dit ga ik niet vaak meer zien”. Hij won, op een machtige manier, met een leuk ploegenspel. Jammer dat Posthuma niet net over de top meekon, want dan had Andy vast nog meer tijd gewonnen.

De klim naar Serre Chevalier bracht slachtoffers. Samu ging er vroeg af, helaas. Ik voelde pijn, geen punten voor de bolletjestrui, minuten verlies voor het algemeen klassement. Hij zou naar huis gaan met één ritzege en meer niet… Contador ging er even later af, nadat hij op de eerste klim (Agnel) er al half af lag. Een mooie kans voor veel andere renners. Cunego ging er nog later af, maar deelde goed in en heeft niet heel veel tijd verloren. In de laatste kilometer maakte Frank het 1-2’tje compleet en hij pakte ook nog eens een paar kostbare seconden. Prachtig. Voeckler behoudt wel het geel. Wonderbaarlijk.

Galibier #2 (inclusief Alpe d’Huez)
Een korte rit moet spektakel geven, dacht ik vooraf. Dat hoopte ik hard en mijn hoop kwam uit! Een leuke kopgroep kwam weg, met daarbij de heer Sjonnie H., net zoals de dag ervoor. Ook Izagirre zat erbij en die hield het verbazingwekkend lang vol op de Galibier! Hij kan echt alles, sprinten nog het minste.

Na een paar kilometer Telegraphe, ging Chris Anker Sorensen in de aanval. Even later ging Contador erachteraan, Andy volgde, Evans ook, Frank ook, Navarro ook. Voeckler maakte wat later het sprongetje. Navarro ging eraf, Frank ook, Voeckler ook, Evans ook. Andy en Contador bleven over en hebben iedereen opgeruimd. In het stuk naar Bourg d’Oisans kwamen ze helaas wat mankracht tekort en dus sloot iedereen weer aan, maar toch heeft het een prachtig spektakel opgeleverd.

Dan, de klim naar Alpe d’Huez: Contador valt weer aan en haalt Rolland terug. Niemand kan volgen en daarachter komt alles weer bij elkaar. Op dat moment rijdt Samu naar Contador toe, straf hoor! Niet in één keer en het kostte hem aardig wat moeite én hij bracht Rolland terug, maar toch. Rolland rijdt van Contador en Samu weg, Samu rijdt van Contador weg en zo is de uitslag. Snel kijk ik naar de punten voor de bergtrui (voor de zoveelste keer op deze klim): Andy moet 5e worden om Samu de bolletjestrui mee naar Parijs te laten nemen. Ze gaan de bocht om, Velits gaat er voorbij. Dat gaat goed! Daar komen Evans en De Gendt ook nog! En uiteindelijk Frank ook nog! Ja hoor, Samu heeft de bolletjestrui weer terug en niemand die hem nog af kan nemen! Na één ritzege en tweemaal een tweede plek, prachtig. Als hij nou maar niet die slechte dag op de Galibier had en geen tijd in de eerste rit had verloren… Als…

Grenoble
De tijdrit die ik niet gezien heb: we hebben alleen met Waals commentaar gehoord dat de Schlecks het niet gingen halen. Een verrassende tijdrit vind ikzelf: De Gendt (4e) zeer goed, Porte (5e) komt ook van nergens vandaan (ja, Giro vorig jaar, maar deze Tour was het 3x niks), Cancellara (8e) slecht, Voeckler (13e) kan zowaar tijdrijden, Millar (32e) had ik opgeschreven voor top 5, Luis Leon Sánchez (71e) kan véél beter en ga zo maar door.

Champs-Elysees
Cavendish wint, logisch. Alleen Cancellara 5e? Sinds wanneer doet die mee met massasprints?

Eindklassement
Het klassement is niet geworden zoals wiedanook vooraf had verwacht, denk ik. Oké, Contador die teleurstelt door zijn Giro: dat was nog te verwachten. De Schlecks die samen op het podium komen: dat kon je ook nog wel voorspellen. Voor de rest niet. Voeckler 4e? Gesink, Vandenbroeck, Wiggins, Leipheimer, Klöden én Brajkovic eruit of slecht? Het heeft niet eens zin om mijn top 20 van vooraf erbij te pakken, want de helft ervan doet niet meer mee zowat… Ik vind het persoonlijk jammer dat Evans heeft gewonnen, maar dat is mijn mening. En dat de Schlecks niet hebben gewonnen. En dat Samu het niet nét wat beter deed, al mag ik zeker niet ontevreden zijn met een ritzege én de bergtrui, plus nog tweemaal een tweede plek.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *