Hoe het ook kan: Portaal en borg

Ik heb een nieuw huis, maar ik heb nog geen foto’s, dus die krijgen jullie een andere keer te zien. Voor nu verklap ik twee dingen: hij ligt in Nijmegen en Portaal is mijn woningcorporatie. Vooral dat tweede is belangrijk, want als ik ergens positief over ben, moet het natuurlijk wel bij naam genoemd worden! (Andersom overigens ook, maar goed.)

Het principe van borg lijkt voort te komen uit het feit dat diegene die borg moet betalen intrinsiek niet te vertrouwen is. Als diegene namelijk wel te vertrouwen zou zijn, zou er geen borg betaald hoeven te worden, want dan zou diegene altijd alles precies volgens de regels doen en precies op de juiste momenten de juiste bedragen betalen. Ik vind het altijd jammer dat bedrijven andere mensen intrinsiek niet vertrouwen. Natuurlijk moeten zij ook een manier zoeken om het risico zo klein mogelijk te maken, maar daar zijn zat andere manieren voor (een klein bedrag reserveren per succesvolle transactie voor als het een keer misgaat bijvoorbeeld).

Door al intrinsiek niet de ander te vertrouwen, begint de band eigenlijk verkeerd, want zonder vertrouwen ben je nergens. Waarschijnlijk denken de meeste mensen hier totaal niet over na, want bij mij schoot het ook ineens te binnen en dat terwijl ik wel heel erg geïnteresseerd ben in allerlei vormen van vertrouwen. Het is niet dat je dagelijks stilstaat bij dingen die heel normaal zijn in onze samenleving. Toch zou ik het veel beter vinden als iedereen wél zou uitgaan van vertrouwen, en toevallig…

…is dat precies wat Portaal, mijn woningcorporatie, doet! Zeker voor een verhuurder vind ik het heel verwonderlijk dat ze geen borg vragen. Ik heb Google geraadpleegd en kom nergens tegen dat het tegenwoordig verboden is voor woningcorporaties om borg te vragen, noch dat één of andere politicus alle woningcorporaties heeft opgeroepen om geen borg te vragen. Dus ik ga er vanuit dat Portaal het echt doet omdat ze er zelf niet achter staan. En daar ben ik positief van onder de indruk!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Hoe het ook kan: Portaal en borg

  1. Laura zegt:

    Bij mijn woningcorporatie hoefde ik ook geen borg te betalen! Vind het zelf ook raar? Maar misschien omdat ik het dus niet gewend ben.

  2. Esra zegt:

    Ik moet ook eens bij die woningcorporatie gaan kijken denk ik 🙂

  3. Daan zegt:

    Dat is best handig, dat je je geen zorgen hoeft te maken over die borg. En Nijmegen is een enorm leuke stad!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *