Ongewenst commentaar

Toen ik vandaag in een restaurant at, bestelde ik zoals gewoonlijk een bord friet (ja inderdaad, alleen een bord friet). Dat is voor mij natuurlijk de normaalste zaak van de wereld en voor een serveerder/serveerster niet, maar eigenlijk heeft nog nooit iemand er echt iets van gezegd. Alleen één keer zei iemand dat ik geen bord friet mocht bestellen na 5 uur “want dat mag alleen bij de lunch, want anders komt elke puber van het meertje vlakbij hier friet halen” (ergens begrijpelijk, maar wel jammer). De serveerster waar ik het bij bestelde, zei er niets over, zoals dus nog nooit iemand heeft gedaan.

Een tijdje later toen uiteindelijk het hoofdgerecht kwam, was er een andere serveerder (dit keer dus een man in plaats van een vrouw). Die gaf commentaar op wat ik besteld had. Hij zei iets van: “heb je niet veel honger?”, wat ik nogal ongewenst vond, maar in de waan van het moment zeg ik over zulk soort dingen nooit iets, want de kans is groot dat je er spijt van krijgt. Dus zei ik er niets van, maar toen ik er over ging nadenken, vond ik het best wel heel erg ongewenst.

Hij kende mij niet. Hij wist niets van mij. Hij deed zomaar een aanname over mijn eetgedrag. Misschien heb ik wel een maagverkleining gehad. Misschien ben ik wel allergisch voor heel veel dingen. Misschien volg ik wel één of ander vreemd dieet. Of misschien lust ik gewoon niets van wat er op de kaart van het restaurant staat (op een dame blanche na, maar om dat nou als hoofdgerecht te bestellen…).

En zo doen de meeste mensen nog veel meer aannames zonder dat ze verder iets van de ander weten. Ik nooit, zeg ik altijd, en als ik het wel doe, ik spreek het sowieso nooit uit.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk met de tag . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Ongewenst commentaar

  1. Daan zegt:

    Het wordt tijd dat horeca-personeel vervangen wordt door robots.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *