Friet

Ik heb al eens geblogt met:

In België is een kleine friet even groot als een grote friet in Nederland (letterlijk!). De prijs van een kleine friet is echter even hoog als die van een kleine friet in Nederland. En de kwaliteit is véél beter. Oftewel: voor friet moet je in België zijn.

Maar over friet valt een hele blog vol te schrijven, dus dat doe ik vandaag.

Als eerste nog wat over het verschil tussen Nederlanders en Belgen als het op friet aankomt: Nederlanders doen precies zoveel friet in de pan als dat ze nodig hebben om het bakje précies te vullen. Belgen doen een hoop friet in de pan en dan komt het wel goed. Nederlanders laten elk frietje dat teveel gebakken is in de bak liggen met gebakken friet, om die friet weer terug in de frituurpan te doen als de volgende lading friet bijna klaar is, zodat hij weer warm wordt en weer verkocht kan worden. Belgen gooien elk frietje dat teveel gebakken is bovenop de rest van de friet. En als dat niet past, gooien ze het naast het bakje op het dienblad.

Uiteraard is dit nogal bevooroordeeld, want tijdens mijn vele friet-haal-avonturen in België zijn er ook wel een aantal “friteries” of “frituren” – zoals de Belgen dat zo mooi noemen – langsgekomen die een karig bakje friet neerzetten vergeleken met de gemiddelde Belg. (In Nederlandse termen zou dat nog steeds meer zijn dan wat standaard is.) En nu ik meer in het oosten van het land friet ben gaan halen, kom ik erachter dat er hier ook wel een paar snackbars zitten die vrij veel friet meegeven. Een tijdje terug had ik er zelfs één die een Belgische hoeveelheid friet meegaf, maar dan wel voor een prijs die aan de hoge kant ligt (de verhouding prijs-kwantiteit was echter nog steeds meer dan de gemiddelde Nederlandse snackbar). En als ik in Limburg heb gefietst en daar dus ook friet haal, krijg ik ook altijd een hoop friet mee voor Nederlandse begrippen.

Friet is natuurlijk heel makkelijk te maken, maar toch zit er een heel groot smaakverschil tussen alle verschillende snackbars en friteries. Als eerste het verschil tussen Nederland en België: volgens mij wordt er een andere soort aardappelen gebruikt, want Nederlandse friet is qua smaak, structuur en beleving niet te vergelijken met Belgische friet (en andersom). Nederlandse friet wordt niet snel bruin, is minder knapperig en blijft minder lang heet. Maar zelfs met dezelfde soort aardappelen is het smaakverschil nog heel groot. Ik zou niet weten waar dat door komt, vast door het frituurvet of iets dergelijks, maar ik heb geen groot onderzoek gedaan naar achterliggende oorzaken.

Wat ik wel weet, is dat in België vaak de keuze is uit twee soorten mayonaise: de “normale” variant en de zure variant. Je moet allebei de varianten geproefd hebben om te weten dat er een groooot verschil tussen zit. Een paar keer ben ik erin getrapt om friet te bestellen ergens in België zonder bij de mayonaise stil te staan, om vervolgens bij het eerste frietje dat in mijn mond zat een scheef gezicht te trekken omdat het iets totaal anders was dan dat ik verwacht had. Ik vind de zure variant dus niet lekker, maar ik ken wel mensen die dat wel vinden (ook mensen die niet uit België komen).

Ik hoop dat jullie nu niet allemaal zin hebben gekregen in friet, en zowel, dan hoop ik dat jullie deze blog nog zondagavond lezen of anders maandagochtend, want dan gaan jullie vast geen friet halen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Friet

 1. Anne zegt:

  haha 😀 nee ik ga nu geen friet halen, maar ja, ik heb er wel zin in gekregen… Is het niet ook zo dat Belgen de friet twee keer bakken en Nederlanders maar 1x? Of is dat dan weer geen verschil… Overigens ben ik Groot fan van de zure mayo. Verder eet ik dat nooit, maar in Belgie: Moet.Ik.Hebben 😉

 2. Laura zegt:

  Friet? Je bedoelt patat?

  • Laura zegt:

   Nee grapje 😛 Maar ik heb nog nooit Belgische patat gehad. Er is wel zo’n tent in Groningen. Moet ik dat geloven?

  • Renze zegt:

   Ik heb er nog nooit één in Nederland geprobeerd, dus ik zou het niet weten. Ik zag er wel zondag tijdens het verhuizen één in Arnhem die ik nog nooit eerder had gezien. Als ik dat eerder had geweten, had ik het voor je kunnen uitproberen, maar nu helaas niet meer 🙁

 3. Daan zegt:

  Hmm, frietjes. In november misschien weer. Deze maand is ‘t ff gezond zijn en veel sporten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *