Toneelstukje opvoeren

Vorige week heb ik een presentatie gegeven over een onderzoeksvoorstel samen met een klasgenoot. Het onderzoeksvoorstel is eigenlijk geen onderzoeksvoorstel, want het is allang verdeelt wie wat doet, we krijgen er geen geld voor en we worden ook niet op een andere manier beoordeelt op het voorstel zelf (alsin: als het slecht was, mogen we gewoon doorgaan). Aangezien het een vak op school is, staat alles al vast. Het is daardoor meer een inleiding naar het echte onderzoek en daar moesten we over presenteren.

Als kritiek kregen we achteraf allebei dat we enthousiaster moesten presenteren. Ik kan prima enthousiast zijn, maar ik ben van mening dat ik mij niet moet gedragen zoals ik mij niet voel. Ik gedraag mij zoals ik mij voel. Ben ik ergens enthousiast over, dan zal ik het ook enthousiast overbrengen. Heb ik ergens kritiek op, dan zal ik ook een kritiek-stem opzetten. Ik ben van mening dat iedereen die naar mij luistert het recht heeft om van mij de complete waarheid te horen en ook mij te zien zoals ik echt ben.

Onze twee docenten waren van mening dat we enthousiaster moesten presenteren. Zij vonden dat we een toneelstukje moesten opvoeren omdat de setting zo realistisch mogelijk moest zijn en wij dus mogelijke investeerders moesten aantrekken. Ik vind dat die mogelijke investeerders zelf genoeg kennis hebben om te zien of ze ergens in moeten investeren. Dat hangt niet af van hoe enthousiast twee mensen het presenteren, dat hangt af van de inhoud. Ik vind nog meer dat het juist in deze wereld al bijna overal misgaat als het gaat om voorlichting. Iedereen zegt dat zij ofwel de beste zijn, ofwel de goedkoopste, terwijl dat altijd maar twee partijen in de hele markt kunnen zijn. Niemand zegt hoe het echt zit.

Neem een willekeurige internetprovider: die bellen geregeld klanten van andere internetproviders op om te zeggen dat zij goedkoper zijn en dat ze dus moeten overstappen. Alleen zeggen ze er dan niet bij dat ze enkel het eerste jaar goedkoper zijn, of dat hun snelheden lager zijn, of dat ze een slechtere kwaliteit afleveren, of dat ze een slecht modem hebben. Ze vertellen precies alleen wat jij moet horen om over te stappen. In mijn ogen is dat ongeveer hetzelfde: die willekeurige internetproviders is heel enthousiast over zijn eigen product, terwijl ze eigenlijk beter weten (misschien niet per se de persoon die jou heeft opgebeld, maar wel een hoger persoon).

Onze twee docenten vonden dat wij ons anders moesten voor doen als dat in een realistische setting in ons eigen voordeel zou zijn. Ik vind dat iedereen zich voor moet doen zoals ze zelf zijn, want dan krijgt iedereen precies wat diegene verdient. Kennelijk is dat een té idealistische gedachte en ga ik het daar nooit ver mee schoppen, volgens mijn twee docenten. Bij deze wil ik ze alvast vertellen dat mij dat wel gaat lukken, want als er iets is waar ik enthousiast over ben, is het wel mijn eigen vertrouwen in mijn eigen kunde. Speciaal voor mijn twee docenten zal ik het zo enthousiast mogelijk overbrengen: IK GA HET VER SCHOPPEN!!!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Toneelstukje opvoeren

 1. Esra zegt:

  Haha. Het punt is waarschijnlijk dat je dit in de realiteit alleen zou doen als je een ontzettend goed voorstel hebt (anders heeft het geen zin) en dan ben je er automatisch ook enthousiast over.

  Ik moet zeggen dat ik me zo geen situatie kan herinneren op mijn werk waarin ik enthousiasme heb moeten faken :)

  • Renze zegt:

   Als het een ontzettend goed voorstel is, kan het toch nog steeds iets zijn waar ik niet super enthousiast over ben? Stel je voor dat jij een ontzettend goed voorstel hebt, dan hoef ik daar toch niet gelijk super enthousiast over te zijn, omdat het een ander vakgebied is? Binnen een vakgebied en om het nog meer te verkleinen binnen je onderzoeksgebied zijn er altijd gedeeltes die je minder interesseren.

   En als zij willen dat ik er enthousiast over ben, is dat dat ook niet hun taak om ontzettend goede onderwerpen aan te dragen? De onderwerpen waren in mijn ogen in ieder geval verre van ontzettend goed. Anders was ik er ook wel ontzettend enthousiast over geweest.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *