Wat vroeger een complottheorie was, is nu de werkelijkheid

Ik heb de 3Doc documentaire “Terms and Conditions May Apply” bekeken en ik besefte me op de helft ineens dat er een hele makkelijke parallel is met complottheorieën. Ik vind het altijd leuk om over complottheorieën na te denken, of die nu op een simpel niveau zijn (kennissen die je op één of andere manier manipuleren om iets te bereiken), of dat het daadwerkelijk om de overheid gaat. Daar kan ik altijd een deel van mijn fantasie in kwijt, want het is en blijft natuurlijk maar de vraag hoeveel er waar van is. Ik hoop en blijf hopen dat er weinig waar is van wat ik allemaal ooit heb bedacht.

De documentaire vertelt over hoe het staat met de privacy van nu. Als het goed is, weet iedereen dat alle bedrijven tegenwoordig alles opslaan. Alles-alles. Alles wat ze kunnen vinden. Ook dingen die jij niet per se aan dat bedrijf hebt toevertrouwd, en dan heb ik het niet eens over alle gegevens die worden doorverkocht. Als het goed is, weet ook iedereen dat al die informatie héél erg privacy-gevoelig is. Het bekende voorbeeld waarbij de winkel eerder wist dat de dochter van een vader zwanger was dan de vader zelf door de producten die de dochter had gekocht, geeft dat al aan. Maar het gaat nog veel verder. De politie die op één of andere manier weet wat er op Whatsapp wordt gezegd, en dat zij aan de hand van die gegevens ingrijpen bijvoorbeeld. Maar het gaat nog véél verder.

En het engste van alles is dat niemand weet hoe ver. Alle normale mensen kunnen het niet weten. Van alle mensen die het zouden moeten weten, heeft naar mijn schattig 99.9% niet genoeg kennis om daadwerkelijk te snappen hoe ver het gaat. En als er dan iemand is die precies weet hoe ver het gaat, dan zal die iemand dat afgedekt hebben in contracten met meerdere partijen (overheden, bedrijven, misschien wel om er een echte complottheorie van te maken met een huurmoordenaar die hem vermoord als hij teveel vertelt).

De overheid doet teveel met gegevens, het gaat gewoon echt te ver. Als ze gegevens doorverkopen of weggeven aan andere landen, dan zijn ze al twee stappen te ver. Als eerste moeten ze helemaal niet gegevens hebben waar ze niet echt wat mee kunnen (gegevens van alle Nederlanders willen hebben voor misschien één terrorist? En ja, hiermee zeg ik dat de privacy van 17 miljoen Nederlanders meer waard is dan 3000 doden, om als voorbeeld het aantal van 9/11 te nemen). Als tweede moeten ze die gegevens helemaal niet doorverkopen of weggeven aan andere landen. En toch doen ze het.

Als ze dit al doen, wat doen ze dan nog meer? Moet ik The X-Files – een serie die draait om complottheorieën en dan met name over hoe de Amerikaanse overheid alles met betrekking tot aliens in een doofpot wil stoppen – opnieuw kijken en over al hun afleveringen een blog schrijven, omdat de afleveringen inmiddels richting de waarheid gaan? Kunnen we aannemen dat er allang contact is met aliens? Mogen we aannemen dat er een medicijn bestaat waardoor niemand meer ziek wordt, maar dat dat de markt té erg zou verpesten waardoor het niet uitgegeven wordt?

Ik kan talloze scenario’s bedenken en niemand weet hoe ver de overheid al gaat. En is het niet onze overheid, dan wel de overheid in Amerika.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Wat vroeger een complottheorie was, is nu de werkelijkheid

  1. Daan zegt:

    Haha nou, de overheid in Amerika gaat momenteel even nergens naar toe 😉

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *