Alternatieve geneeskunde

Alternatieve geneeskunde is zoiets waar iedereen bij voorbaat al een mening over heeft. En voor de meeste mensen is die mening dat het niet bewezen is dat het werkt en dat het dus onzin is. Ik moet eerlijk zeggen dat dat ook een hele tijd mijn instelling is geweest, maar niet geheel onverwachts is die in de laatste paar jaar veranderd.

Al dat oordelen over dingen die je niet zelf hebt meegemaakt, is mij de laatste jaren een beetje gaan tegenstaan. Een hele hoop van de mensen die van mening zijn dat het niet werkt omdat het niet bewezen is, hebben het nooit zelf ervaren. En als je het zelf niet hebt meegemaakt, hoe kan je er dan over oordelen? Natuurlijk, je komt een eind met je proberen in te leven in iemand die het wel heeft ervaren, maar dat is niet alles. En je kan ook zeggen dat het niet bewezen is, maar er zijn zoveel dingen niet bewezen die wel lijken te werken.

Je proberen in te leven in iemand anders én redeneren via “het is niet bewezen dus het werkt niet” zijn allebei alleen nodig als je echt wil oordelen. En waarom zou je? Volgens mij is het niet nodig om overal een mening over te hebben. Volgens mij bereik je daar zelfs niets mee, behalve dat je kan meepraten over onderwerpen op verjaardagen en er heftig over kan discussiëren op diezelfde verjaardagen, om daarmee de halve sfeer te verpesten.

In mijn ogen bestaat alternatieve geneeskunde voor de mensen die erin geloven. Of nog niet eens voor alleen de mensen die erin geloven, maar ook voor de mensen die er, ondanks dat ze er niet in geloven, toch voordeel bij hebben. Als zij een prima leven kunnen hebben mét in hun leven alternatieve geneeskunde – waarmee ze niemand kwaad doen – waarom niet? Zolang niemand leugens verkondigd (“van mijn vorm van alternatieve geneeskunde is bewezen dat het werkt” zonder dat het echt is bewezen) en zolang het niemand kwaad doet, heb ik er geen problemen mee.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Alternatieve geneeskunde

  1. Helemaal mee eens. Als je er baat bij hebt dan moet je er zeker gebruik van maken.
    Bovendien zijn er zoveel dingen die niet bewezen zijn.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *