I want to believe

Eén zin vat eigenlijk de complete X-Files samen, dezelfde zin als de titel van dit bericht. Het is vrijwel het eerste wat je ziet in de eerste aflevering: een poster met daarop “I want to believe”. Op de poster staat ook niet toevalligerwijs een UFO.

Als je niet wilt geloven, hoef je ook niet te kijken naar The X-Files. Er gebeuren vele dingen die niet realistisch zijn, nog meer dingen waarin je moet geloven wil het leuk zijn en een hoop dingen die je je niet eens kan voorstellen. Hoe kan het dat een wezen alleen gedood wordt als hij in zijn nek gestoken wordt? Hoe kan een wezen zichzelf weer helemaal herstellen uit één ruggenwervel? Het is niet realistisch, maar dat is ook niet de bedoeling. Het is realistisch in zoverre dat als de wetenschap zich nog verder ontwikkeld, je je misschien wél kan voorstellen dat het mogelijk is. Dat uit één ruggenwervel, met alleen lucht erbij, een compleet wezen kan ontstaan. Als je het gelooft, als je het kan voorstellen dat het wellicht ooit kan, dan is The X-Files leuk. Geweldig zelfs.

De zin stelt ongelofelijk veel voor. Als je ergens in gelooft, kan je het bereiken, omdat je er dan bereid bent om er veel moeite voor te doen. Scully, één de hoofdpersonen van The X-Files, had vanaf het begin problemen met het geloven, omdat ze ongelofelijk rationeel is. Uiteindelijk gelooft ze in veel dingen wel, maar nog lang niet in alles. Zo kwam ook Dogget bij The X-Files, maar hij weigerde te geloven. Hij deed zijn best op schaarse momenten, maar pas op het allerlaatst lukte het hem een klein beetje.

Als je wilt geloven, geef je jezelf ook gedeeltelijk weg aan het onbekende. Dat je dat durft, is al een positief punt. Dat je het doet, is nog beter. Je vertrouwt iets wat je nog niet kent, waarvan je niet zeker weet of het wel kan, dus je vertrouwt het onbekende. En dat doen niet veel mensen, daar word je juist altijd voor gewaarschuwd (“ga niet met onbekende mensen mee!” of “doe de deur niet open voor een onbekende man!”).

Durf te geloven en je komt verder, maar je moet nooit vergeten om in jezelf te geloven.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op I want to believe

  1. Lauradenkt zegt:

    Ik heb het nog nooit gezien. Maar ik ben het met je eens dat als je gelooft, je jezelf gedeeltelijk weggeeft aan het onbekende.

    Goede boodschap, de laatste zin 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *