Dag desktop

Begin september 2008, 5 jaar geleden alweer, toen ik net in 6vwo zat, kocht ik een nieuwe desktop (zo’n computer zonder accu die dus altijd aan de stroom zit, en een scherm zit niet ingebouwd zoals een laptop) en alles wat erbij hoorde. Destijds was ik héél blij met mijn nieuwe desktop. Hij was snel, ik had twee schermen (ja! Dat werkt als een trein!), ik had een lasermuis, een heel fijn toetsenbord en hele fijne speakers. Niets om over te klagen.

Na een jaar of 3 begon hij af en toe wat moeilijk te doen. Ik merkte dat hij niet meer zo snel was als in het begin. Ook logisch natuurlijk, want hij was al 3 jaar oud.

Toen het september 2013 werd en ik de computer dus 5 jaar had, begon hij pas écht moeilijk te doen. Oké, de maanden ervoor merkte ik al wel af en toe een klein probleempje, en het kwam steeds wat vaker dan vroeger, maar toch: eigenlijk was er niets aan de hand. Totdat hij vorige maand opeens mijn C-schijf begon te controleren. En dat duurde dan een kwartier voordat hij klaar was. Dat is op zich een goed teken als hij dat uit zichzelf een keer doet, maar dat is absoluut geen goed teken als hij dat elke paar dagen doet.

De symptomen bleven hetzelfde dus ik deed er niets aan. Ik zat ondertussen te denken over dat ik maar een nieuwe moest kopen als hij het echt begaf. Ik stond alleen niet stil wat er zou gebeuren als hij het zomaar opeens begaf. Totdat hij het zomaar opeens begaf. Dat was zondagavond om een uurtje of 9. Ik had net de hele dag aan school gewerkt en was net mijn nieuwe programma aan het testen. Het werkte nog niet helemaal, dus was ik druk bezig met zorgen dat hij wel werkte. Op dat moment begaf mijn computer het helemaal. Hij liep vast en ik zette hem uit.

Toen ik hem aanzette, kwam ik weer in het riedeltje van dat hij mijn C-schijf wilde controleren. Hij maakte het alleen niet af. Hij sloot zichzelf gewoon even af en startte opnieuw op. En hij wilde weer de C-schijf controleren. Als ik dat proces oversloeg, wilde hij opstartherstel uitvoeren. Als ik dat liet draaien, kwam hij na uuuuren (een uurtje of 5) met de boodschap dat hij het niet kon herstellen. Als ik iets anders probeerde, werkte het ook niet. Met de Windows cd komt hij ook niet verder. In veilige modus ook niet.

Hij doet het gewoon niet meer.

En ik ben dus niet zo handig geweest door de symptomen een beetje te negeren en niet allemaal bestanden over te zetten. Met andere woorden: ik ben heeeeel veel bestanden kwijt en ik weet niet eens wat allemaal, omdat het allemaal op een vaste plek stond. Gelukkig heb ik tijdens mijn vakantie een deel op Dropbox gezet omdat ik veel met mijn laptop bezig was. Maar toch. Ik ben niet zo slim geweest. En dat is mijn eigen schuld.

Voortaan ga ik écht back-uppen, al zeg ik dat al jaren tegen mijzelf.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Dag desktop

  1. Super vervelend dat je zoveel bestanden kwijt bent!

  2. Esra zegt:

    Inderdaad heel vervelend… Ik backup ook niet vaak genoeg, het is zo verleidelijk om dat altijd maar uit te stellen. Gelukkig heb ik thuis ook nauwelijks bestanden die écht belangrijk zijn. Maar toch, een heleboel foto’s en/of teksten kwijt zijn is ook niet echt lachen natuurlijk.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *