Over beautyblogs, dit keer zonder dwang

Meer dan een jaar geleden heb ik een week lang de drie grootste beautyblogs gevolgd, omdat Lauradenkt dat zo graag wilde. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelfs voor die week al af en toe op een beautyblog terechtkwam en dan bleef hangen omdat beautyblogsters me ergens intrigeren. Een beetje het idee van je inleven in je vijand, hoewel het geen vijanden zijn, maar wel een héle andere soort bloggers. Sinds die week kom ik er ook af en toe nog op.

Het eerste dat me is opgevallen, is dat MissLipgloss tegenwoordig lang haar heeft. Op de één of andere manier vroeg ik mij altijd al af waarom zij geen lang haar heeft, want lang haar hebben is – voor mij – heel erg meisje-meisje net zoals make-up dat is, en ja, ik weet dat deze zin vol met vooroordelen zit. Toen mij dat opviel, ben ik gaan terugzoeken naar hoelang geleden ze zulk lang haar heeft gekregen, want zelfs ik weet dat haar niet heel snel groeit (en om als man zijnde op te scheppen over mijn kennis: zeker niet als je elke zoveel tijd je dode haarpunten afknipt). Wat bleek: een deel ervan zijn extensions. Die ze heeft gekregen. In ruil voor wat reclame. Prijs voor het bedrijf dat de extensions heeft aangeboden en ze gezet heeft: €850. Opbrengst: in een paar blogs wordt er naar dat bedrijf gelinkt. Ik hoop voor MissLipgloss dat ze er nog meer voor heeft gekregen want dat bedrijf verdient hier zo het tiendubbele aan (namelijk: 10 klanten, wat realistisch is als zeg 100.000 verschillende mensen zo’n link zien).

Vervolgens ging ik de vorige blog teruglezen. En woow wat was ik negatief. De twee beta-dingen die erin staan, gelden helaas nu nog steeds, al weet ik van één de oorzaak: het statistiekenprogramma dat twee van die drie blogs gebruiken zet het verkeerd neer. Het ging erom dat het aantal unieke bezoekers per maand simpelweg de som is van het aantal unieke bezoekers per dag van die maand. Dat klopt niet, want dan ga je er vanuit dat iemand die vandaag je website bezoekt, de komende 29 dagen niet meer terug komt. De laatste van de drie blogs (Beautylab) doe het gelukkig wel goed. Qua cookies en mensen vóóraf informeren zonder de cookies gelijk te plaatsen doen ze het alle drie nog steeds niet goed.

Voor de rest valt mij op dat alle layouts verschrikkelijk druk zijn. Het staat vol met reclame, Youtube-filmpjes en hele grote foto’s. Ik dacht dat we al een jaar of 5 af waren van drukke layouts, maar dankzij alle reclame zijn die dus weer helemaal in, jammer genoeg. Van mij mogen websites best reclame erop zetten, maar dan wel op een manier dat het nog een beetje te doen is. Nu zit je er gewoon alleen maar geïrriteerd overheen te scrollen. Al kan dat ook deels liggen aan mijn kleine laptopscherm.

Iets anders dat ik tegen ben gekomen is dat één beautyblogster letterlijk in een blog heeft gezegd dat haar contactpagina weggestopt zit omdat ze teveel mail kreeg die ze toch niet beantwoord. Dat ze haar contactpagina wegstopt gaat voor mij echt een stap te ver. Het internet is bedoelt om met mensen in contact te komen en bloggen al helemaaaal! Maar dat ze mails bij voorbaat al onbeantwoord laat omdat ze met zichzelf heeft afgesproken geen beautyvragen per mail meer te beantwoorden… Dat gaat mij te ver. En dat ik dan ergens toevallig in een reactie tegenkom dat iemand met een niet-beautyvraag al een paar maanden zit te wachten op een reactie… Er gaat hier toch echt iets goed fout in mijn ogen, al zou ik niet weten hoe ze het beter moet doen. (Mensen inhuren hiervoor? Kost geld, dat klopt, maar ik weet zeker dat ze er genoeg geld mee verdient.) Een andere beautyblogster heeft overigens helemaal geen mogelijkheid meer om haar persoonlijk te mailen. En dan blog je… Tsja. Bij mij staat mijn mailbox áltijd open voor alles. En ik reageer overal op. Al is het alleen maar met een link van een blog die duidelijk maakt dat ik nooit reclame op mijn blog zet naar een marketingpersoontje die dacht dat ik wel geïnteresseerd zou zijn. Dit snap ik overigens ook niet, dat zo iemand niet even beter mijn blog bekijkt, maar dit is een beetje offtopic.

Wat ik echt ongelofelijk en onbegrijpbaar vind is hoeveel verschillende producten mensen op hun gezicht kunnen smeren. Eyeliner, mascara en lippenstift kan ik nog begrijpen. Oogschaduw en bijbehorende oogschaduwbasis (wat een kennis als man-zijnde heb ik toch!) gaat nog net. Maar poeder (zijn je wangen niet mooi genoeg zoals ze zijn?), concealer (maken imperfecties je niet juist mooi? Saaie wereld met allemaal perfecte mensen), foundation (hetzelfde als concealer, maar in mindere mate), minimizer (die kende ik nog niet, maar doet ook hetzelfde ongeveer als concealer en foundation) en een heleboel verschillende cremes (na dagcreme is er nu ook BB creme en CC creme. De toekomst is AA creme?). En als je oogschaduw opdoet, kan je natuurlijk niet maar één kleur gebruiken, nee, het moeten er een stuk of 4 zijn en die moet je allemaal ‘blenden’. Dit gaat mij toch echt allemaal te ver om mij goed te kunnen inleven in vrouwen die zoveel make-up gebruiken.

Jammer genoeg kan ik niet ontkennen dat beautyblogsters mij blijven intrigeren. En om met een gedachte af te sluiten (die ik had toen ik een foto van een beautyblogster bekeek): “hé, die Allstars heb ik ook.”

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

13 Reacties op Over beautyblogs, dit keer zonder dwang

 1. Ja, dat intrigerende is het ook wel bij mij, want ik draag amper make-up.

 2. Anne zegt:

  Haha beautyblogs intrigeren mij ook. Plus, al die producten tegelijk op je gezicht smeren is helemaal niet goed voor je huid. Maar daar maakt niemand zich volgens mij druk om… Oh en die drukte op die sites! Soms kan ik door alle chaos en knipperende reclames me niet eens meer focussen op de tekst (ahum, alsof het daar vaak om gaat bij dat soort blogs… )

  Ik begrijp overigens wel van die mailtjes soms niet beantwoorden. Ik geloof best dat die beautybloggers overstelpt worden met mails van jan en alleman. Ja, je hebt een blog en zou dus open moeten staan voor interactie, maar het is gewoon niet menselijk om te verwachten dat zij bijvoorbeeld 100 persoonlijke mails per dag kunnen beantwoorden. Wat betreft die extensions, ik gok zomaar dat daar ook voor betaald is. Het zal dat bedrijf ook niet alleen om nieuwe klanten zijn gegaan, maar ook om linkbuilding en dat levert ze hoogstwaarschijnlijk nog veel meer klanten op ;).

 3. shirley zegt:

  Producenten op je gezicht smeren? Moet je die eerst door de gehaktmolen halen dan? Geen wonder dat mijn gezicht er zo uit, ik doe het al die jaren gewoon vet verkeerd. 😮

 4. Esra zegt:

  Stiekem maak ik mij ook schuldig aan concealers en veel kleurtjes oogschaduw.

 5. Daan zegt:

  Beautybloggers. Tja. Ik vind het nogal wat.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *