Dilemma: houden van

Ik heb een tijdje geleden geblogd over het eerste dilemma tussen M. en V., waar jullie wellicht ooit een update over krijgen als het verhaal afgelopen is (op dit moment nog lang niet). Toen die situatie zich voordeed en ik erover blogde, had ik het voornemen om het vaker te doen. En toevallig ben ik weer zo’n situatie tegengekomen, dit keer bij een vriendin van mij.

Dit keer hebben de twee personen geen naam of afkorting nodig. Het is een hij en een zij. Ze zijn aan het daten. Nog niet lang, wel kort. Een paar weken. Ze hebben elkaar nog niet heel vaak gezien. De band tussen hun is te omschrijven in één woord: openheid. Met andere woorden: ze praten overal over, en dan vooral over het gevoel voor elkaar.

Om verschillende redenen is het voor beiden beter om rustig aan te doen. En dus doen ze rustig aan: niet teveel verwachten, niet teveel van elkaar vragen, niet gelijk tegen de hele wereld vertellen, niet gelijk een relatie, enzovoort. Alleen helpt dat niet tegen de gevoelens die ze al vrij snel voor elkaar hebben gekregen. Daar kunnen ze natuurlijk niets aan doen. En dat is juist het probleem.

Elkaar leuk vinden ging al snel. Verliefd worden ook. En toen waren ze bij elkaar en wilde zij opeens ‘ik hou van je’ zeggen, binnen een paar weken. Ze zijn oud en volwassen genoeg om te beseffen dat zoiets (normaal gesproken) niet binnen een paar weken komt [note: ga hier vooral tegenin als je het er niet mee eens bent]. Zij heeft ook aangegeven dat het echt nog te vroeg is voor ‘ik hou van je’. De openheid tussen hun heeft er echter voor gezorgd dat ze het wel allebei zo voelen binnen een paar weken en dat ze daar ook met elkaar over praten. Ze komen samen alleen niet echt verder.

En wat doe je dan? Het tegen elkaar vertellen of het zo lang mogelijk uitstellen? Ik heb er weer een meerkeuzevraag van gemaakt om het jullie makkelijk te maken. En net zoals de vorige keer verbied ik het jullie niet om naast jullie antwoord nog 10 alinea’s te typen als je dat graag wil.

Ik zou…
A: …het tegen de ander zeggen, maar sowieso de eerste keer in het echt op een moment dat het ook zo voelt, wat betekent dat het een tijdje kan duren (die momenten liggen niet voor het oprapen en bij dit antwoord ga je er niet naar op zoek).
B: …het tegen de ander zeggen, maar de eerste keer in het echt op een ‘gepland’ moment (dus je gaat op zoek naar het gevoel).
C: …het tegen de ander zeggen op het eerstvolgende moment dat het ook zo voelt, wat dus ook via de telefoon, sms, Whatsapp, Facebook of een ander medium kan zijn (en dan wel Facebook chat, dus het is wel privé).
D: …nog een tijdje wachten voordat ik A/B/C zou kiezen (extra vragen: hoelang zou je wachten en welke van A, B en C zou je kiezen?).
E: …iets anders doen, namelijk…

BONUSVRAAG: hoe zou jij reageren als iemand binnen een paar weken ‘ik hou van je’ tegen je zegt?

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

12 Reacties op Dilemma: houden van

 1. shirley zegt:

  A. En wie wilt nou niet van gehouden worden. Als het oprecht is, dan moet je het maar gewoon zien als een compliment.

 2. Lauradenkt zegt:

  A. ja. Zoiets moet je sowieso niet voor de eerste keer via telefoon, sms etc. zeggen, want dan klinkt het meteen onoprecht. Ik zeg het zelf sowieso alleen maar in het echt of op briefjes, maar niet via andere media.

  Bonusvraag: dat is mij een keer overkomen, maar ik wist dat hij het niet echt meende. Toen heb ik een heel relaas gehouden over dat dat nog niet zo snel kan en dat zoiets heel veel betekent enzo.

  • Renze zegt:

   “Wat is het verschil tussen briefjes en sms?” Aldus de vriendin.

   Hoe wist je dat hij het niet echt meende? Wat heb je vervolgens gedaan, zonder het gelijk heel privé te maken? 😛

  • Lauradenkt zegt:

   Een briefje kost meer moeite, het is specialer. Een smsje is ‘kil’.

   Nou, omdat we nog maar twee weken hadden en het niet echt een diepgaande emotionele relatie was. Vervolgens hebben we nog drie maanden gehad 😛

  • Renze zegt:

   Ik schrijf bijna even snel als dat ik op mijn telefoon typ, dus zoveel verschil in moeite is het niet 😛

  • Lauradenkt zegt:

   Je snapt wel wat ik bedoel.

 3. Wow.. interessante blog! Ik denk dat ‘ik hou van je’ niet alleen een gevoel is – hoewel gevoel er wel deel van uitmaakt..en dat je het vooral weet of je van iemand houdt als je iemand ondanks minder leuke dingen aan die persoon nog stééds leuk vindt en nog steeds voor die persoon wilt gaan. Maar ik denk ook weer niet dat je dat moet gaan analyseren, als je het zo voelt is het okee om het te zeggen.. denk ik. (Ik zou het dus een lastig dilemma vinden).

  • Renze zegt:

   Mag ik aannemen dat als je het niet alleen een gevoel vindt, dat je dan ook van mening bent dat je pas een relatie kan beginnen als je van elkaar houd? Omdat je anders een relatie met iemand begint die je nog niet echt helemaal serieus hebt bekeken als echte toekomst (aannemende dat dat het doel is van de/een relatie), want dat heb je pas gedaan als je ook iemands minder leuke dingen op een bepaalde manier leuk vind (of tenminste accepteert), en het lijkt alsof jij/je dat niet zou doen bij de stappen voor houden van (verliefdheid, leuk vinden). Of sla ik de plank volledig mis?

   Als het geen lastig dilemma was, had ik zo mijn advies klaar liggen natuurlijk! 😛

  • Ja.. denk dat ik er wel zo tegenaan kijk :). Maar het is natuurlijk niet altijd de meest makkelijke manier.

  • Renze zegt:

   Ik denk dat je één van de weinigen bent die zo denkt (wat zeker niet per se slecht is). Ik zie zelf de volgorde anders: leuk vinden, alle nadelen bekijken en zien dat het goed is, verliefd worden (hoewel deze twee stappen ook omgedraaid kunnen worden, want verliefdheid kan je niet sturen), relatie, houden van, trouwen, enzovooooort.

 4. Nooms zegt:

  Goede vraag!
  Ik heb hier niet echt veel ervaring in, maar ik zou zeggen: A. 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *