Verbeteren

Mensen zijn constant bezig met zichzelf verbeteren; op school, op hun werk, bij hun sport, enzovoort. Dan stop je er vrijwel altijd zelf energie en moeite in, om jezelf te verbeteren op vlakken waar je jezelf wilt verbeteren. Uitgezonderd iedereen die niet op school zit om te leren, maar omdat het moet.

En als je ergens zelf energie en moeite in stopt, motiveert dat je ook, omdat je er iets voor wilt terug krijgen. Je gaat immers ook geen geld geven aan een supermarkt zonder dat je boodschappen krijgt.

Wat je terugkrijgt, ligt heel erg aan de situatie. Op je school krijg je kennis en inzicht, op je werk vooral kennis en bij je sport spieren. In een totaal ander geval, om terug te komen op de supermarkt, krijg je er boodschappen voor terug. Of voldoening als je aan vrijwilligerswerk doet. In principe maakt het niet zoveel uit wat je ervoor terug krijgt, zolang het maar iets is.

Je kan ook andere mensen gaan verbeteren. Bijvoorbeeld als leraar of trainer, wanneer de ander er dus iets van wilt leren. En dan doet diegene er ook moeite voor om te luisteren naar je, omdat diegene er zich door ontwikkeld.

Je kan ook andere mensen gaan verbeteren als ze er niet om vragen. Bijvoorbeeld tegen iemand zeggen dat niet Sydney de hoofdstad van Australië is, maar Canberra. Als je dat eenmalig doet, vindt die ander dat niet erg, omdat je de ander graag wilt helpen. Zolang je het maar eenmalig doet en op een aardige manier.

Je kan ook andere mensen gaan verbeteren als ze er niet om vragen op een arrogante manier. Zoals wanneer persoon A ‘hun’ in plaats van ‘zij’ zegt, waarna persoon B zegt hoe het wel moet. Eén keer arrogant verbeterd worden is oké, maar zodra het structureel gebeurd en je op dezelfde manier verbeterd wordt, gaat het wat irriteren.

En niet zo’n klein beetje ook. Als je namelijk constant verbeterd wordt met dezelfde fout, ga je jezelf niet veranderen, omdat het zo super irritant is. Je besteedt er dan geen aandacht meer aan, vergeet wat ze zeiden en zegt vijf minuten later weer precies hetzelfde. Het is immers jouw leven; anderen hoeven jou niet te verbeteren als je er niet op zit te wachten. En nog belangrijker: anderen hoeven jou niet te verbeteren als ze het niet op een beleefde manier doen.

Het ergste is nog dat iedereen die mij verbeterd (jazeker, ik maak de hun-zij fout en dat gaat niet zomaar veranderen) hetzelfde zegt: “ik vind het zo irritant dat ik mij niet kan tegenhouden om je niet te verbeteren”. Oké, mooi dat je het zo irritant vindt, maar daar hoef je mij niet mee lastig te vallen. Als je jezelf niet kan tegenhouden, moet je naar een psycholoog gaan, en vooral NIET toegeven. Dan ben je namelijk je ‘verslaving’ aan het helpen, al is verslaving niet het juiste woord.

Dus verbeter mij de volgende keer niet alsjeblieft. Of zeg het aardig, eenmalig, dan doe ik er wellicht wat mee.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Verbeteren

  1. Lauradenkt zegt:

    Hmm, meestal houd ik me wel in bij mensen wat het verbeteren betreft, behalve bij familie. Maar ik heb dan wel altijd zo’n erger-momentje, maar dat houd ik voor mezelf, want ik snap wel dat niet iedereen het kan waarderen als je het verbetert.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *