Mijn concentratie en discipline zijn weg

Ongeveer een jaar geleden begon het: mijn concentratie en discipline werden minder en minder. Vroeger had ik heel veel discipline en kon ik mijzelf makkelijk aan het werk zetten, als ik er maar zin in had. En ik had in alles wel een keer zin, ook schoonmaken. Mijn concentratie om aan iets te blijven werken als ik eenmaal bezig was, was ook heel hoog. Al ben ik wel iemand die vaak tussendoor iets anders doet (poes aaien!), maar alleen dingen die niet lang duren en dan ga ik daarna weer verder.

Er zijn veel dingen door mijn hoofd gegaan waardoor het kwam. In het begin dacht ik dat het door meerdere dingen kwam: problemen met verhuurder, mij minder goed voelen, mijn studie die verre van vlekkeloos begon (kon hem opeens niet meer in 2 jaar doen terwijl ze mij dat wel verteld hadden) en zo nog een paar dingen. Op een gegeven moment zijn die dingen echter op de achtergrond geraakt, want ik verhuisde en het maakte mij niet meer uit hoelang ik over mijn studie deed. Dus dat kon het niet zijn, want ik had er nog steeds last van.

Daarna ben ik stil gaan staan bij wat mij het meest vervelende lijkt aan mijn toekomstige werk in de IT: al die kleine dingen die heel veel gedoe opleveren. Als een programma dat ik gemaakt heb opeens niet meer werkt of als ik iets moet gebruiken dat ik niet aan de praat krijg. Dat tweede kom ik heel vaak tegen bij mijn studie. Niet alleen hier in Nijmegen, het was ook al zo in Utrecht. Docenten denken vaak: “het werkt op mijn computer, dus werkt het overal”, terwijl dat écht niet zo is met de programma’s die wij gebruiken, want dat zijn programma’s die eigenlijk verre van af zijn. Er is bijna nooit een handleiding van te vinden en via Google is er amper achter te komen hoe je hem nou precies aan de praat krijgt. En dat zorgt voor heel veel gedoe, en het grote probleem is: ik móet het werkend krijgen.

Ik blijf het geweldig vinden om een probleem te krijgen en daarvoor een programma te moeten maken, maar als ik letterlijk de helft van de tijd bezig ben met iets aan de praat krijgen, dan verdwijnt mijn zin om eraan te werken heel snel. Ik probeer eigenlijk al een jaar een oplossing te verzinnen, maar meer dan mij erover heen zetten heb ik nog niet bedacht. Ik kan moeilijk elke keer iemand anders vragen om iets werkend te krijgen op mijn computer.

Het probleem van dit alles is dat het mijn concentratie en discipline heeft laten verdwijnen voor school-dingen. En dat is heel vervelend ben ik achter gekomen. Hoewel het langzaamaan steeds beter wordt, doe ik nog steeds niet iets voor school uit mijzelf. Vroeger had ik opdrachten bijna altijd ruim op tijd af, nu doe ik veel meer alles op het laatste moment. En de reden dat ik het dan doe is dat het dan écht moet wil ik het vak halen of wil ik mijn groepsgenoot niet teleurstellen.

Het probleem van minder concentratie en discipline hebben, is dat ik niet meer zoveel vakken kan volgen als normaal is. Dat gevoel vind ik heel vervelend, want tot nu toe heb ik alles altijd zonder problemen kunnen halen. Op de middelbare school heb ik nooit een herkansing nodig gehad en in mijn bachelor heb ik er maar één nodig gehad (omdat het vak echt heel onlogisch was). In mijn bachelor heb ik vertraging opgelopen doordat ik alleen maar vakken wilde doen die ik leuk vond en dat werkte niet in combinatie met een niet goed ingepland jaar plus een minor die ik niet kon volgen waar ik te laat achter kwam (buiten mijn schuld). Oftewel: tot nu toe heb ik – hoewel niet precies in de minimale tijd – alles op een hele goede manier gedaan. En nu gaat dat dus niet meer. Daardoor voel ik mij een beetje een ‘faler’, ook al ben ik dat niet.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Mijn concentratie en discipline zijn weg

  1. Pauline zegt:

    Je moet de lat niet altijd zo hoog leggen voor jezelf. Dat is echt iets voor de atletiek daar draait het om de lat hoger leggen en hoger te kunnen springen. Bij jou gaat het om je studie af te ronden in een bepaalde tijd maar als je tegenslagen hebt of je hoofd werkt niet mee dan is dat zo en moet je proberen te denken dat je straks afgestudeerd hebt, dat je goed bent en en beter presteert zonder je zo druk te maken. Knuffel de kat wat langer loop een extra rondje door dat prachtige bos en vertrouw op jezelf dat hoe je ook bent of hoe je ook iets doet het is altijd goed want jij bent jij en jij bent Renze.

  2. Ik kan me eigenlijk alleen maar aansluiten bij Pauline…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *