Fietsen met carnaval

Vandaag heb ik weer eens aan mijzelf bewezen dat ik heel goed ben in dingen vergeten te koppelen in mijn hoofd. Ik wist dat het carnaval was, ik wist waar ik vandaag ging fietsen, maar dat aan elkaar koppelen… dat was ik even vergeten. En dus stapte ik op de fiets om een paar heuvels op te fietsen die ik nog nooit had gedaan. In Groesbeek. En ik heb net op Wikipedia gevonden dat Groesbeek de meest geconcentreerde carnavalsactiviteit van Nederland heeft. Perfecte combinatie dus, als je niets met carnaval hebt!

Ik vertrok richting een plaatsje genaamd “Heumen”. Net voor dat plaatsje reed ik langs een paar boerderijen. Op de eerste boerderij die ik zag, hingen allemaal vlaggetjes. En er stond iets dat leek alsof daar een kind (om precies te zijn: een jongen) geboren was. Op de tweede boerderij aan de andere kant van de weg hingen ook vlaggetjes en daar leek een meisje geboren te zijn. Dat vond ik al iets te toevallig. En op de derde boerderij hingen óók vlaggetjes. En toen vroeg ik mij af waar dit voor was. Maar ik had nog geen idee.

Vijf minuten later reed ik op de brug langs Heumen. Daar hoorde ik carnavalsmuziek uit het dorp komen en wist ik genoeg. Slimme ik. Gelijk ging door mijn hoofd dat ik door Groesbeek wilde fietsen en dat daar best wel eens heeeel veel carnaval zou kunnen zijn. Maar ik bedacht mij ook dat mijn route niet echt door het centrum ging. Dus ik had nog hoop.

De kaart die het volgende verhaal veel duidelijker gaat maken:

Carnaval

Grijs is hoe ik wilde rijden, zwart is hoe ik ben gereden. Ik kwam van onderaan de kaart in. Toen sloeg ik linksaf terwijl ik recht voor mij een hek zag staan (het rode streepje). Op dat moment dacht ik dat de carnavalsstoet de oranje lijn zou volgen. En dan zou ik hem niet tegenkomen. Maar toen reed ik iets verder en kwam ik bij het punt waar mijn route (grijs) de oranje-gele route kruist. En daar zag ik dat de carnavalsstoet wél over mijn route heen ging. Toen dacht ik dat hij de oranje-gele route zou volgen, dus dan zou ik iets verderop nog op mijn route terecht kunnen komen. Weer een stukje verder zag ik helaas dat dat ook niet het geval was, want de carnavalsstoet volgende de gele route.

En toen kwam ik bij de vreemde lus: daar zijn ze huizen aan het bouwen en dus zijn de drie dwarsstraten afgesloten. Maar ik moest écht naar boven. En anders moest ik weer een kilometer terug. Dus reed ik maar dwars door de carnavalsstoet die daar stil stond. Vervolgens ging ik zo snel mogelijk weg van de route van de carnavalsstoet en toen kwam ik uit bij een plek waar allemaal carnavalswagens stil stonden omdat ze moesten wachten totdat ze mochten rijden. Daar stond iedereen op en dus in de weg en kon ik niet langs, behalve door het gras. Vervolgens ben ik nog een stuk langs stilstaande carnavalswagens gereden, maar dat was geen probleem, want daar was een fietspad waar ik over kon rijden zonder mensen die in de weg stonden. Dat ik eigenlijk tegen de richting in reed, neem ik dan maar voor lief.

Er is een reden waarom ik hierover schrijf. Ik reed Groesbeek binnen en er stond niets aangegeven. De hele wijk waar ik in reed was doodlopend door de carnavalsstoet. Dat ik met de fiets was, scheelde nog een hele hoop. Maar er reden ook auto’s en motoren met mij mee. En die konden écht geen kant op. Er had in mijn ogen al ruim vóór Groesbeek moeten staan dat je er niet doorheen kon. En sowieso had er iemand moeten staan op het punt waar ik linksaf sloeg in het begin, om te waarschuwen dat je daar niet verder door kon rijden. Het enige dat er stond, waren hekken op plekken waar je gewoon echt niet meer verder kon. Dan is het al te laat, veel te laat.

Ik vind het prima dat mensen feesten organiseren waar ik niets mee te maken wil hebben. Maar zorg er dan wel voor dat het leven van mensen die niet meedoen ook enigszins door kan gaan. En dat doe je niet door een wijk af te sluiten zonder het ergens neer te zetten. Ook op internet staat het nergens: niet bij de gemeente Groesbeek, niet bij de organiserende carnavalsverenigingen, niet bij de politie Groesbeek (note: dit heb ik achteraf bekeken, want vooraf wist ik natuurlijk van niets door mijn eigen slimme ik). Dat is gewoon jammer.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Fietsen met carnaval

  1. Esra zegt:

    Hahaha 😛 Tja. Het is onhandig maar niet onoverkomelijk. Meestal staat wel het een en ander aangekondigd maar dat is dan in zéér plaatselijke kranten/blaadjes. En het is een beetje ongelukkig dat je idd heel die wijk in kunt rijden en dan uiteindelijk toch doodloopt. Ik zou er denk ik ook niet aan gedacht hebben daar een bordje neer te zetten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *