Life

Op een dag kom je ‘s middags beneden om wat te gaan drinken en tv te gaan kijken. Je moeder zegt dat ze een brief heeft gekregen en daarbij een serie, omdat ze een bepaald bedrag heeft gespaard bij een niet nader te noemen bank. Ze dacht eigenlijk dat je die serie alleen zou krijgen als je een nieuwe klant was, maar dat bleek niet zo te zijn.

De serie die bij de brief zat, heet “Life”. Eén van de drie geweldig(st)e series van BBC Earth. Ik had ze nog nooit gezien, maar wilde dat al een tijd, dus dit was een mooie kans! Het zijn 10 afleveringen, elk over een ander onderwerp, maar elk over “het leven” van dieren.

Elke aflevering duurt bijna 50 minuten, met daarna nog een minuut of 10 een kijkje achter de schermen. Die laatste 10 minuten zijn vaak een eye-opener, want de cameramannen (en vrouwen) leven heel erg met de dieren mee, terwijl ik als kijker dat minder had. Zij zitten immers dagen, weken of soms maanden de dieren te observeren en ik zie er maar een paar minuten van.

De serie begint met een soort proloog: “Challenges of life”, waarin alle diersoorten worden afgegaan met de meest adembenemende momenten van de serie. Je ziet hoe dolfijnen in een groep jagen met als hulpmiddel het zand van de bodem waarvan ze stof maken. Hoe Kapucijnen hebben geleerd een steen als gereedschap te gebruiken om een vrucht open te krijgen, maar pas nadat de vrucht een week in de zon heeft gedroogd. Hoe het grootste dier met gif – de Komodovaraan – drie weken lang één bizon stalkt, omdat die gaat overlijden. En zo zijn er nog veel meer verhalen.

Verhalen die je ook te zien krijgt in de andere 9 afleveringen, maar ik ga niet verklappen hoe al die verhalen gaan. Ik ga alleen vertellen waar ze over gaan: Reptielen en amfibieën, Zoogdieren, Vissen, Vogels, Insecten, Jagers en prooien, Dieren uit de diepte (van de oceaan), Planten en Primaten. Het gaat over alles, wat juist zo geweldig is om te zien. Je ziet hoe sommige dieren – voor ons – onmogelijke taken uitvoeren.

Fascinerend om te zien.http://productimages.wehkamp.nl/is/image/Wehkamp/185840_pb_01/2009artikelDetailVisualLandscape/bbc-earth-life-(blu-ray).jpg

PS: vanaf nu zal ik ook andere dieren-gerelateerde blogs posten onder ‘Poesjes’, omdat er al zoveel onder ‘Random’ valt.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Life

  1. Lauradenkt zegt:

    Volgens mij hebben we bij anw een stukje daarvan gezien, maar ik interesseer me er niet zo voor.

  2. Josee zegt:

    Lijkt me een hele mooie serie! Sowieso zijn de meeste BBC-series heel erg goed.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *