Vrije wil

Veel mensen denken dat je een eigen wil hebt en dat je die kan gebruiken wanneer je wilt. Je kan kiezen wat voor eten je koopt, je kan kiezen of je vanavond tv gaat kijken, je kan kiezen waar je gaat wonen, enzovoort. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat er niet iets bestaat als ‘vrije wil’, maar dat alles al vast ligt en dat jij je enkel daaraan kunt houden. Oftewel: dat de toekomst voor iedereen allang vast ligt.

The X-Files is een science-fiction serie die van 1993 tot 2002 heeft gedraaid met totaal 201 afleveringen en 2 films. Een X-File is een onverklaarbare FBI-zaak; Mulder en Scully proberen deze op te lossen. Mulder gelooft in zo’n beetje ál het paranormale, terwijl Scully alle zaken op een wetenschappelijke manier bekijkt. Vaak genoeg mislukt het om een sluitende conclusie te geven, maar ze komen altijd een heel eind.

De 20e aflevering van het 3e seizoen van The X-Files heet “Pusher”. In deze aflevering draait het om Modell, een normale Amerikaanse man. Hij was altijd gemiddeld; op school, in het leger, in zijn werk. En dat begon hem tegen te zitten, tot hij uiteindelijk een breintumor kreeg. Mulder is ervan overtuigd dat breintumoren paranormale krachten activeren, wat ook gebeurde bij Modell. Hij kon simpelweg iemand zijn wil bepalen.

Modell heeft zichzelf aangegeven bij de politie met een telefoontje. Hij bekende uit het niets 14 moorden, terwijl de politie ervan uitging dat het zelfmoorden waren. Hoe kan iemand immers geduwd worden voor de trein als er niemand in een cirkel van tien meter om haar heen staat? Mulder is benieuwd naar wáárom Modell zich had aangegeven, want dat is niet alleen om een spelletje te spelen zoals Modell zelf zegt. Mulder komt erachter dat de breintumor van Modell niet behandeld wordt en dat hij niet lang meer te leven heeft.

Modell belt even later de lokale korpschef op. Hij blijft herhalen dat het lichaam van de korpschef steeds langzamer gaat werken, totdat zijn hart ineens stopt. De acute hartaanval door Modell was een boodschap aan Mulder. Hij wilt een waardige tegenstander en die ziet hij in Mulder. Mulder heeft een sterke psychologische persoonlijkheid en gelooft in de krachten van hem. Hij weet dus ook waar hij bang voor moet zijn en wat hij moet vrezen. Daarom gaat hij in zijn eentje naar Modell toe, die inmiddels in een ziekenhuis is.

Ze zitten stijf tegen over elkaar. Er ligt een pistool tussen hen in met één kogel. Als eerste mag Mulder op Modell schieten, niets gebeurd. Dan mag Mulder op zichzelf schieten, niets gebeurd. De derde kogel is bedoelt voor Scully, die inmiddels is aangeschoven. Mulder heeft de kracht om niet naar Modell te luisteren. Hij schreeuwt tegen Scully dat ze hulp moet roepen, waarna Mulder in een split-second het pistool op Modell richt. Hij schiet en raakt hem in het hoofd.

De vrije wil van Mulder had de overmacht over het spelletje. De vraag die de kijker rest is hoe ver die vrije wil gaat. Wist Mulder waar de kogel zat? Of had hij geluk dat het de derde was? Of is het misschien nog erger en wist Modell waar de kogel zat en wilde hij een eind aan zijn eigen leven maken? Het is in ieder geval niet de wil van Mulder geweest om dood te gaan.

Om terug te komen op vrije wil in het algemeen: het zou een ultiem wapen zijn als je de wil van iemand kan bepalen. Daarmee zijn de mogelijkheden onbeperkt. Helaas is The X-Files slechts een serie en is (bijna) niets ervan gebaseerd op de waarheid…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *