De marathon

Afgelopen zondag was het zo ver: de marathon stond op het programma. Het leek wel alsof mijn marathon voorbereiding ervoor zorgde dat ik niet meer kon bloggen, dus eerst een korte terugblik.

Eind november heb ik besloten om mee te doen. Half december liep ik mijn eerste halve marathon op een training. Dat ging erg goed. Ik had gelijk drie doelen voor ogen: 4h00 moest sowieso haalbaar zijn, 3h50 eigenlijk ook wel en 3h45 op een goede dag ook. Rond kerst heb ik drie weken niet gesport, maar daarna heb ik alles meer dan goed gemaakt. Dit jaar heb ik gemiddeld meer dan een uur per dag gesport: dat lijkt mij wel genoeg. De lange duurlopen zag ik niet zitten, omdat het voor mij gewoon te lang hardlopen is – daar ben ik echt niet voor gemaakt. Uiteindelijk heb regelmatig 15km hardgelopen, eenmaal 20km, eenmaal die halve marathon, eenmaal 30km en eenmaal 33.5km. Niet zoveel. Maar dat was al genoeg om mijn motivatie voor lang hardlopen naar beneden te halen.

Eén periode was ik zo gek om 12 dagen achter elkaar te sporten en dat ging meer dan goed. Ik heb zeven keer rond de 3 uur of langer gefietst dus wat dat betreft zat het goed. In Nederland heb ik een keer een rondje van meer dan 5 uur gemaakt en op vakantie in Spanje zelfs meer dan 6 uur, inclusief heel veel bergen. Aan mijn uithouding zou het niet gaan liggen. Ik was ervan overtuigd dat mijn spieren het in zich hadden om 3h45 te lopen; daar trainde ik ook hard voor en dat tempo heb ik heel veel gelopen.

De laatste weken kreeg ik wat meer last van mijn heup en knie, wat te verwachten was. Mijn heup heb ik altijd al last van, mijn knie kwam door de huurfiets die ik had gehuurd om in Spanje te fietsen. Dat ging de laatste dagen voor de marathon gelukkig steeds beter en tijdens de marathon heb ik er geen last van gehad op zo’n manier dat het mijn tijd heeft verpest. Ik voelde het wel en het was niet heel fijn, maar het was zeker goed te doen.

Eerlijk gezegd had ik in de marathon niet echt zin. Ik zag er gewoon heel erg tegenop. Ik wist dat het niet leuk ging worden, dat mijn lichaam het niet leuk vond, dat het pijn ging doen. Over die pijn kan ik mij wel heen zetten, maar vooral de motivatie om lang hard te lopen was onontbeerlijk. Daar kon ik niet omheen en dat heeft mij dan ook genekt.

Een grafiekje met kilometertijden in secondes (blauwe lijn) en mijn schema (gestippelde lijn) zegt genoeg, zeker met alles dat ik erbij heb gezet:

marathonEigenlijk heb ik het 23km volgehouden. En dat is nog best knap met weinig motivatie! Mijn eindtijd is uiteindelijk 4h17’02 geworden, zoals de snelle rekenaar al wel had berekend.

Wat mij vooral tegenstond was het rondje om het Kralingse bos, wat ook wel bekend is van de Rotterdam marathon. Enerzijds omdat je eerst al bijna langs de finish passeert en dan is het dus heel makkelijk om op te geven, anderzijds omdat je weg loopt van de finish en dat is psychisch gezien gewoon heel lastig als je het al heel moeilijk hebt. Misschien was het ook een nadeel dat ik zo vaak in en rond het Kralingse bos ben geweest dat ik precies wist hoe ver het allemaal was. Maar hoe je het ook wendt of keert: het was gewoon te ver voor mij. Drie uur hardlopen kan ik, langer niet. En ik kan nou eenmaal geen marathon in 3 uur lopen helaas.

Gelukkig kan ik wel meer dan trots zijn op het eindresultaat, want ik heb wel die marathon gelopen en ik heb de finish gehaald! De tijd is dan wel een stuk minder dan gehoopt, maar dat mag de pret niet drukken. En ik heb dan wel 10 blaren, maar die gaan vanzelf weg. En mijn tepels doen met vlagen heeuull erg pijn, maar dat wordt ook vanzelf minder. En ik kan amper opstaan, maar dat wordt nu ook per dag alleen nog beter!

Nu op naar het volgende doel. Ik weet nog niet wat het gaat worden. 200km ga ik dit jaar sowieso wel een keertje fietsen, maar of ik eerst nog een 5km of 10km in een goede tijd ga hardlopen, zie ik nog wel. Genoeg doelen nog te gaan, maar de belangrijkste is wel gehaald!

Een paar toegiften:
http://tinyurl.com/m3gmvtj <- kijk daar hoe ik en anderen hebben hardgelopen/gefietst! Prachtig om te zien toch?
http://www.strava.com/activities/284005342 <- op Strava met GPS.
http://evenementen.uitslagen.nl/2015/marathonrotterdam/details.php?t=nl&s=17180&o=1 <- officiële uitslag
En een foto gemaakt door mijn schoonzus:
10420332_879815675408770_2811801291860425846_n

Dit bericht is geplaatst in de categorie Doelen met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op De marathon

  1. Je hebt hem toch maar mooi even uit gelopen!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *