Zelf frietjes maken

Jaren duurde het voordat ik eindelijk een keer zelf frietjes maakte vanuit aardappelen. Best jammer, want het is echt niet moeilijk en ze zijn juist extra lekker! Het duurt in totaal ongeveer een uur en als de frietjes aan het frituren zijn, kan je ondertussen iets erbij maken (hamburger, kaassoufle, salade).

Ik vergeet steeds om een foto te maken als de frietjes al klaar zijn, omdat ze té lekker zijn om niet gelijk op te eten...

Ik vergeet steeds om een foto te maken als de frietjes al klaar zijn, omdat ze té lekker zijn om niet gelijk op te eten…

Nodig
– 400 gram aardappelen per persoon (ruim voldoende, wordt ongeveer 200 gram frietjes)
– Frituurvet of olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
– Wokpan, kookpan of frituurpan
– Doek om mee te drogen
– Bak met keukenpapier om mee te drogen- Sterk snijmesje (hoe sterker, hoe makkelijker)
– Eventueel dunschiller, kan ook met snijmesje

Recept
1) Schil de aardappelen en snijd de rotte plekjes weg. Eventueel kan je ze ook met schil eten als je dat lekker vindt, was ze dan wel eerst even.
2) Snijd de aardappelen in plakken en vervolgens repen van 8 á 10mm voor Franse frietjes, 14 á 16mm voor Vlaamse frietjes en 12mm voor gemiddelde frietjes. Note: ze krimpen tijdens het frituren.
3) Dep de ongebakken frietjes een beetje droog, zodat ze minder aan elkaar plakken.
4) Frituur de frietjes ongeveer een half uur op 120 graden in frituurvet of olie, zodat ze gaar worden. Ze zijn goed zodra ze bijna gaan drijven en een beetje verkleuren. Eventueel kunnen ze de laatste 10 minuten op 140 graden voor knapperige frietjes.
5) Laat de gare frietjes afkoelen op een doek en dep ze nog een beetje droog.
6) Frituur de frietjes op 180 graden in 3 tot 10 minuten tot de gewenste kleur.
7) Doe de frietjes in een bak met keukenpapier, gooi ze een paar keer om, doe er zout op naar smaak en gooi ze nog een paar keer om.
8) Smullen maar!

Tip: zorg tijdens het droog deppen dat de frietjes niet aan elkaar vast zetten.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *