Bordspel review: Ticket to Ride

Ticket to Ride is een simpel, maar héél leuk bordspel voor 2 tot 5 spelers (met uitbreidingen tot 6). In elke beurt mag je maar één ding doen, waardoor je snel weer aan de beurt bent, wat de vaart erin houdt. Door het verzamelen van treinkaarten van jouw gewenste kleur, kun je een treinverbinding leggen tussen twee steden. Hiermee kan je jouw routes invullen door bijvoorbeeld van Parijs naar Berlijn te gaan via Frankfurt. Met je treinverbindingen en je routes behaal je punten waarmee je het spel kan winnen.

Speluitleg
Iedereen begint met een aantal treinroutes waarvan je er een bepaald aantal moet houden, verschillend per versie (Europe voor Europa, USA voor Amerika, Nordic Countries voor 2 spelers, …). Deze treinroutes geven je een idee waar jij jouw treinverbindingen wil leggen. Je begint ook met een paar treinkaarten van willekeurige kleur of een joker (locomotief met regenboogkleuren). In je beurt kan je kiezen uit vier dingen: 1) je pakt 1 of 2 treinkaarten, 2) je neemt nieuwe treinroutes, 3) je legt een treinverbinding neer of 4) je bouwt een station (alleen in Europe-versie).

Er liggen vijf open treinkaarten naast het bord. Als je daar een joker (locomotief) wil pakken, mag je er maar één pakken. Anders mag je er twee pakken. Je mag ook als je wil van de gedekte stapel pakken, en ook 2 daarvan. Dus in theorie kan je 2 jokers krijgen als die bovenop liggen.

Als je voor nieuwe treinroutes kiest – dit doe je meestal later in het spel als je huidige treinroutes (bijna) vervuld zijn – moet je er minimaal één houden, ook al kan je geen van allen meer halen. Dat is het risico van treinroutes pakken, want elke route die je pakt kan dan wel punten opleveren (5 tot 15), maar als je hem niet haalt, moet je zoveel punten inleveren.

Als je een treinverbinding wil neerleggen, moet je evenveel treinkaarten neerleggen van de kleur waar de treinverbinding van is, als dat de treinverbinding lang is (of aanvullen met jokers). Behalve als de treinverbinding grijs is, want dan mag je zelf de kleur kiezen, zolang het één kleur is. Soms gaat het om een tunnel (gekarteld, dik, zwart randje om de treinverbinding): dan moet je de bovenste drie kaarten van de gedekte stapel pakken en zoveel extra treinkaarten neerleggen als er treinkaarten van de opgelegde kleur of jokers bij zitten. En als het gaat om een veerpont (locomotief symbool in de route), moet je zoveel jokers neerleggen in plaats van dat aantal aan treinkaarten. Op de treinverbinding leg je zoveel treintjes van jezelf neer als dat de treinverbinding lang is.

Een station kan je op een stad bouwen, mits er nog geen ander station staat. Met een station kan je een treinverbinding tussen de stad van jouw station en één volgende stad gebruiken. Hiermee kan je een treinverbinding gebruiken die je anders niet meer zou kunnen neerleggen. Op het einde van het spel wordt dat heel erg tactisch.

Wanneer iemand nog maar twee of minder treintjes overheeft, mag iedereen (inclusief diegene zelf) nog één keer. En dit kan opeens gebeuren als je niet goed oplet. Aan het einde van het spel, krijg je 4 punten per ongebruikt station, 10 punten als je de langste aaneengesloten route hebt, punten per treinverbinding (hoe langer, hoe meer hij waard is) en punten per treinroute. Optellen maar en dan is de winnaar bekend!

Wat ik er zo leuk aan vind
In Ticket to Ride kan je veel verschillende tactieken gebruiken: ga je voor één lange treinroute, of kies je voor een aantal? Pak je vaak nieuwe treinroutes, of probeer je zo snel mogelijk van al je treintjes af te zijn? Wacht je met treinverbindingen leggen tot je heel veel treinkaarten in je hand hebt, of doe je het zo snel mogelijk? Neem je risico bij het innemen van een tunnel door geen extra treinkaarten te hebben als je de verkeerde kaarten trekt, of speel je het veilig? En met 2 of 3 spelers mag je sommige treinverbindingen niet eens gebruiken, dus dan wordt het helemaal tactisch.

Al met al is dit een heel tactisch, maar toch heel simpel en heel snel spel. Het thema vind ik ook heel leuk, en het ergert mij niet eens dat sommige steden of treinverbindingen niet erg realistisch zijn (wie weet waar Dieppe ligt?). Het voordeel van Ticket to Ride is dat er heel veel map uitbreidingen bestaan, zodat je bijvoorbeeld Afrika, Zwitserland of India kan spelen. Dat zorgt voor genoeg afwisseling en vernieuwing als je hem al heel vaak gespeeld hebt.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Bordspellen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *