Songteksten

Een songtekst is de basis van (bijna) elk liedje. Hij vult de klanken van alle instrumenten aan, het is zelf ook een klank alleen dan van een stemband én hij geeft aan waar het liedje over gaat.

Het kan zijn dat de tekst de melodie versterkt, verandert of vermindert. Soms is de tekst overbodig, soms is een seconde of 20 zonder tekst een perfecte aanvulling op het liedje. Soms zorgt de tekst ervoor dat de schrijver ervan iets kan verwerken, soms is het pure fantasie. Het is verschillend voor elk liedje.

Er is één ding dat overeenkomt tussen al die liedjes: ik luister niet naar de tekst. Ik verbaas mijzelf er elke keer weer over als ik het zeg. Ik, diegene die zoveel onthoud. Ik, diegene die alle details in zich opneemt. Diezelfde ik luistert niet naar de tekst. Diezelfde ik onthoud ze niet.

Ik moet er héél veel moeite voor doen om naar de tekst te luisteren, want ik kan het wel. Alleen het kost mij zoveel moeite dat het het niet waard is. Bovendien kan ik dan eigenlijk niets anders meer doen en dat is tijdens bijvoorbeeld het auto rijden niet erg handig. Alleen, zelfs als ik de moeite doe om ernaar te luisteren, snap ik het vaak nog steeds niet. Het komt door de melodie, door de klanken, denk ik. Door de combinatie daarvan met de tekst. Ik weet het zelf ook niet.

Ik snap een nummer pas écht als ik de songtekst op internet opzoek en die vervolgens met 100% aandacht lees. Ja, zelfs daar moet ik er volledig op geconcentreerd zijn. Op dit punt snap ik mijzelf ook niet meer. Vaak moet ik de tekst zelfs meerdere keren lezen, omdat ik de eerste keer niet geconcentreerd genoeg was.

Zelfs nadat ik de tekst heb gelezen, onthoud ik de tekst nog niet. Ik kan vaak wel meezingen als ik het liedje een paar keer heb gehoord, maar ik kan de tekst op geen enkele manier opdreunen. Ik weet pas welke woorden ik moet zingen als de noot ervoor afgespeeld woord. Sterker nog, vaak gaat het niet eens om woorden, maar om klanken cq. delen van woorden; lettergrepen dus. Waarom weet ik op dit niveau ook niet, het is gewoon zo.

Van sommige liedjes ken ik de teksten wel en kan ik “ver vooruit” zingen, maar dat zijn slechts enkelingen. Eén daarvan is Gollum’s song, maar die heb ik dan ook uitvoerig bestudeerd. Anders had ik er ook nooit een blog over kunnen schrijven. De andere liedjes zijn al meer dan 100 keer afgespeeld en op den duur onthoud ik ze dan wel. Alleen ik kan moeilijk elk nummer 100 keer gaan afspelen…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Songteksten

 1. Lauradenkt zegt:

  Ik weet niet. Ik luister half wel, half niet naar de tekst. Of ik hoor maar één zin, die me aanspreekt. Raar eigenlijk!

 2. Samantha zegt:

  “Een songtekst is de basis van (bijna) elk liedje.” < Ik ben het daar niet mee eens. Er bestaat zo ontzettend veel instrumentale muziek, waarbij de instrumenten zelf aangeven waar het liedje over gaat, ze bouwen spanning op, etc. Denk maar aan de muziek van Klaus Badelt, van The Pirates of the Caribbean. Ook in veel muziek van bijvoorbeeld Epica wordt juist de muziek gebruikt om aan te geven waar de muziek over gaat.
  Een hele andere kant op, in de muziek van Ayreon wordt juist wel het stemgeluid gebruikt om de basis van het liedje te leggen. Toch zou het niet compleet zijn zonder de instrumenten. Maar dat omschrijf je uiteraard al in je tweede alinea :-) (Ik vind het alleen niet zo sterk van je dat je je blog opent met die eerste zin, en dat is wat ik hiermee probeer te zeggen.)
  Als reactie op je blog verder: ook ik luister amper naar de tekst, als het liedje Engelstalig is. Pas wanneer ik het nummer voor een tweede of derde keer hoor, luister ik meer naar wat ze te zeggen hebben. En dat is niet omdat ik het wel/niet wil horen, dat is omdat mijn Engels gewoon zo baggerslecht is dat ik het de eerste keer gewoon niet hoor :') voor Nederlandstalige muziek gaat dit uiteraard niet op. Songteksten lezen op het internet doe ik echter niet aan, ik heb meer te doen 😛

  • Renze zegt:

   Bijna staat tussen aanhalingstekens, met een reden! Ik luister nu Armin van Buuren en daarvan kan je inderdaad niet zeggen dat het om de tekst gaat, maar in vrijwel alle andere liedjes bepaalt de tekst heel veel dingen (hoe waar welke noten zijn, en dus de stijl van het liedje). Bovendien houd ik van overdrijven 😀

 3. Liann. zegt:

  Leuk om te lezen! Zelf baseer ik mijn oordeel over een nummer standaard op de melodie. Als de melodie me niet pakt, dan vind ik het nummer niks, hoe mooi de tekst ook is. Later ga ik wel naar de tekst luisteren.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *