Hypocriet

Hypocriet zijn houdt in dat je zelf iets doet waarvan je zegt dat een ander het niet moet doen. Oftewel: je zegt dat anderen moeten fietsen in plaats van met de auto gaan, maar jijzelf gaat wel met de auto.

Sinds dat ik schreef dat ik voor mijzelf schrijf en niet voor anderen, vraag ik mij steeds af of ik wel echt voor mijzelf schrijf. Ik ben in een constant gevecht met mijzelf, want ik ben er eigenlijk nog niet over uit. Ik wil dat ik alleen maar voor mijzelf schrijf, dus schreef ik dat ook zo op. Het is ook grotendeels zo, maar misschien toch niet helemaal.

Ik twijfel over of ik wel moet schrijven over wielrennen, omdat het grootste gedeelte van mijn publiek daar niet in geïnteresseerd is. Het ene moment denk ik: “stop ermee, als niemand het leest, kan je het net zo goed niet schrijven”. Het andere moment denk ik: “je schrijft voor jezelf en vast wel íemand leest het. Eén is genoeg”. Waar moet ik aan toegeven? Ik weet het niet. Elke keer als ik naar de tweede neig, komt het eerste in mij op. Een lastig dilemma. Totdat ik eruit ben, blijf ik erover schrijven. Ik weet dat er in ieder geval één iemand wel in geïnteresseerd is, maar of die het ook leest…

Ook noem ik andere mensen heel vaak hypocriet, wat eigenlijk best onterecht is. Gelukkig weet ik zelf waarom ik het doe: als ik anderen hypocriet noem en zelf hypocriet doe, ben ik súper hypocriet. Dus zeg ik elke keer tegen mijzelf dat ik ermee moet stoppen, wat jammer genoeg niet erg goed werkt.

Waarom doen mensen het? Je wordt er zelf in de meeste gevallen beter van. Zo simpel is het. Als jij zegt dat je een ander met de fiets moet gaan, denkt diegene dat jij dat ook altijd doet. Vaak weten ze niet of dat ook daadwerkelijk zo is, dus is er geen probleem. Behalve in die paar gevallen dat ze er wél vanaf weten, maar daar kan je je makkelijk uitpraten. En ik spreek uit ervaring.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Hypocriet

 1. Lauradenkt zegt:

  Ja, in de perfecte wereld zou ik ook alleen maar voor mezelf schrijven, maar eerlijk gezegd trek ik me teveel van anderen aan.
  Wat je trouwens wel zou doen/had kunnen doen, is die stukjes over wielrennen niet voor je blog schrijven, maar bijvoorbeeld sturen naar een website/blog die over wielrennen schrijft. Dan heb je daar toch nog een publiek voor gevonden en zit je niet met jezelf in de knoop!

  • Renze zegt:

   Daar heb ik ook wel over nagedacht ja, maar ik zit niet echt op een wielercommunity en eigenlijk allemaal hebben al genoeg schrijvers of zoeken niet iets wat op mij lijkt, helaas.

 2. Isabelle zegt:

  Ik snap wat je bedoelt. Je wilt graag dat mensen het leuk vinden wat je schrijft maar je moet zelf ook leuk vinden wat je schrijft. Ik vond het aan het begin ook heel moeilijk maar uiteindelijk schrijf ik voor mijzelf, anders had ik net zo goed een beautyblog kunnen beginnen. Wat je zelf leuk vind kun je ook het beste overbrengen op anderen, die merken je enthousiasme dan. Dus schrijf gewoon wat je leuk vind en het komt wel goed 🙂

  • Renze zegt:

   Klopt inderdaad, ik schrijf sowieso alleen over dingen die ik leuk vind, maar ik kan ook over een paar van die dingen niet schrijven, dat is een beetje mijn dilemma.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *