Lucide dromen

Een begrip dat niet heel veel mensen kennen. Uiteraard, het gaat over dromen, dat snapt iedereen nog. Alleen wat houdt het lucide gedeelte in? En waar is het goed voor? Eigenlijk is het heel simpel en kan het heel goed voor jouzelf zijn. Moeilijker kan ik het niet maken.

Als je lucide droomt, besef je dat je droomt terwijl je droomt. Je bent je dus bewust van het dromen en aangezien in een droom ‘alles’ kan, heb je oneindig veel mogelijkheden. Je kan tegen jezelf zeggen dat je wilt gaan vliegen, en dan doe je dat ook. Of misschien wilde je altijd al eens door een muur lopen, of ademen terwijl je mond en neus dicht zitten. Het kan allemaal.

Tenminste, als je jezelf hebt aangeleerd om lucide te dromen, want dat is niet zo makkelijk. Er zijn eigenlijk twee simpele testen die ervoor kúnnen zorgen dat je het jezelf kan aanleren. Ten eerste kan je je dromen onthouden (opschrijven dus, want je vergeet ze heel snel), waardoor je een ‘patroon’ kan herkennen. Als je bijvoorbeeld vaak droomt over een brug, moet je voortaan elke keer dat je op een brug bent, kijken of je droomt. Ten tweede kan je dat ook doen als je niet op een plek bent of een ding ziet, maar elke 5 minuten. Dit noemt men ‘realiteitstesten’.

Je kan op een aantal verschillende manieren kijken of je droomt, om met de simpelste te beginnen: knijp jezelf. Heb je pijn? Dan droom je niet. Doe een lamp aan of uit. Verandert er eigenlijk niet veel? Dan droom je. Vraag jezelf af wat je 10 minuten geleden deed. Weet je het niet meer? Dan droom je, of heb je geheugenverlies.

De ‘realiteitstesten’ zorgen ervoor dat je beseft wanneer je niet droomt. Op een gegeven moment raak je daar zo gewend aan als je niet droomt, dat je het ook automatisch gaat doen als je wel droomt. Vanaf dat moment kan je lucide dromen, omdat je beseft dat je droomt. Je kan dus doen wat je wilt! Alhoewel, zo makkelijk is het natuurlijk niet, want je moet eigenlijk in elke droom weer beseffen dat je droomt.

Ik kan het zelf niet, maar ik ben wel van plan om het te leren. Ik heb altijd het idee gehad dat je je leven er een stuk beter van kan maken. Overdag doe je wat je ‘moet’ doen, met daarnaast nog een aantal dingen die je ‘wilt’ doen. ‘s Nachts heb je alle tijd om alleen maar dingen te doen die je ‘wilt’ doen! Inclusief onbereikbare dingen, zoals vliegen, of in een huis wonen met 1000 kamers.

Doordat je ‘s nachts blij bent, word je ook blij wakker. Een betere start van de dag kan je niet hebben. Als je het maar niet te vaak doet, want dan geef je je geest niet de kans dingen te verwerken en ken je op een gegeven moment het gevoel ‘blij’ niet meer.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

9 Reacties op Lucide dromen

 1. Lauradenkt zegt:

  Ik heb het laatst gehad, voor het eerst! Ik droomde dat ik een kamer in Leiden had, een heel goedkope, maar dat ik wel nog thuis woonde en toen dacht ik: hoe handig is dat. Maar toen dacht ik: maar ik heb helemaal geen kamer in Leiden.

  Voor de rest geen ervaring mee!

 2. Desi zegt:

  Ik heb soms wel door dat ik droom, maar dan ook weer niet. Dan denk ik: ‘ik weet dat het een droom is, maar ik doe gewoon alsof het echt is.’ Soms kan ik wel iets veranderen, door bijvoorbeeld hard weg te rennen of mezelf wakker te maken, maar verder niets. Volgens mij zijn dat dan geen lucide dromen? Ik vind het wel interessant om erover te lezen, maar ik vind er ook iets engs aan zitten.

  • Renze zegt:

   Als je beseft dat je droomt, is het al een lucide droom. Ik weet verder niet of je áltijd kan veranderen wat je wilt en of je dan niet bijvoorbeeld echt overtuigd moet zijn dat jíj het kan veranderen, want ik heb het zelf nog nooit meegemaakt… Maar als ik het ooit meemaak, zal ik je er alles over vertellen!

   Wat voor engs vind je eraan zitten dan?

  • Desi zegt:

   Oh echt? Ik heb dat best vaak door. Als kind had ik vaak dezelfde dromen namelijk en als ik dat door had kon ik ze veranderen en was het weg. Ik had bijvoorbeeld vaak dromen dat ik 10 keer achter elkaar werd vermoord, als ik dan heel hard wegrende voordat ik gepakt werd om vermoord te worden, hield het op. Dus als dat al een lucide droom is, is dat helemaal niet eng.
   Het lijkt me meer eng dat je echt invloed op je dromen kan hebben, want het lijkt me dat dat niet echt de bedoeling is. Maar dat wat ik dan heb meegemaakt, was helemaal niet zo ingrijpend of eng.
   Nu ik erover nadenk, heb ik dat best vaak. Vooral met nachtmerries, dan weet ik dat het net is, ren ik hard weg en dan maak ik mezelf wakker. Ik wist helemaal niet dat dat ‘bijzonder’ was.

  • Renze zegt:

   Dat is inderdaad bijzonder 😉

 3. Josee zegt:

  Oh ik had er wel eens over gelezen en dan dacht ik: wat zou dat gaaf zijn als ik dat kon! Maar ik begreep de uitleg nooit. Die van jou wel! 🙂 Misschien dat ik het mezelf toch ook wel wil gaan aanleren.

 4. Isabelle zegt:

  Ik heb het redelijk vaak, niet te vaak hoor. Klopt dat ik dan altijd blij wakker wordt 🙂 Maar het is wel een heel vreemd gevoel, zo bewust dromen

 5. Kimetc zegt:

  Ik heb het best vaak. Ik kan veel dromen compleet naar mijn hand zetten en dan verzin ik een een of ander droomscenario waardoor ik blij wakker wordt. Ik heb het trouwens ook vaak andersom, dat ik overdag zit te dagdromen en dat ik mijn dagdroom niet kan sturen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *