Hoop

Hoop is een mooi iets. Het geeft geen zekerheid, je zit nergens aan vast, je kan doen wat je wilt, terwijl die hoop wel in je hoofd zit. En van die hoop kan je blij worden, gelukkig misschien zelfs. Ik wilde er iets over schrijven en dus ging ik Googlen: tot mijn verbazing kwam ik een hele mooie uitspraak tegen.

“Hoop is op zichzelf een soort geluk, en misschien wel het grootste geluk dat deze wereld te bieden heeft.” – Samuel Johnson

Hoop geeft je blijheid. Je hoopt dat iets gebeurd en je hoopt natuurlijk alleen maar op iets positief. Dat je je examen haalt, dat een pakketje vandaag nog bezorgd wordt, dat je iets lekkers gaat eten; het maakt niet uit wat: het is positief. Doordat je daaraan denkt, word je er blij van. Je hebt het gevoel dat het echt gaat gebeuren, je voelt wat je zou voelen als het echt gebeurd.

Denk maar eens aan je grootste droom. Gedaan? Voel je je nu blij? Ja hé? Het werkt dus. Je wordt blij als je aan iets denkt dat blij is, wat ook volkomen logisch is natuurlijk. En wat wil je nog meer dan blij zijn? Gelukkig zijn. Dat zit dicht tegen blij zijn aan, maar is toch net weer wat anders. Blij is kort, gelukkig is lang. Je wordt misschien niet gelukkig van de hoop dat je iets lekker gaat eten, omdat die hoop zo snel weer weg is. Je kan wel gelukkig worden van iets dat vér weg is, zoals je grootste droom. Je kan er niet intens gelukkig van worden, maar het kan je wel helpen om nét iets gelukkiger te zijn dan dat je nu bent.

Als je hoopt dat iets gaat gebeuren, word je er dus blij van. Of het nu gebeurd of niet. Stel het gebeurd niet: dan ben je er vooraf blij van geworden en heeft dat je leven weer nét wat beter gemaakt. Stel het gebeurd wel: dan ben je vooraf blij geweest, was het terecht én heb je dus een goede inschatting gemaakt. Dat maakt je driemaal blij voor de prijs van één!

Hoop is een mooi iets.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie met de tag . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Hoop

  1. Lauradenkt zegt:

    Ja, ben met je eens. Mooi geschreven 🙂

  2. Renze zegt:

    Bedankt allebei 😀

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *