The Lone Gunmen

The Lone Gunmen staat voor twee dingen: één is de complottheorie over de moord op John F. Kennedy (dat dit gedaan is door één schutter, namelijk door Lee Harvey Oswald), de ander is de gelijknamige serie. Natuurlijk heet die serie niet per toeval zo, want de 3 hoofdrolspelers geloven in die complottheorie.

De serie is eigenlijk een half vervolg op The X-Files, want daar waren deze 3 hoofdrolspelers al een aantal keer in voorgekomen. In The X-Files zijn ze een leuke afwisseling en hadden ze leuke ideeën, wat altijd grappige scenes opleverde. Ze hadden geen vaste rol, maar kwamen elk seizoen wel een paar keer opduiken. Hun eigenlijke baan is een krant uitgeven over allerlei complottheorieën en aanverwante onderwerpen, niet toevalligerwijs heet de krant ook ‘The Lone Gunmen’. Al verdienen ze daar eigenlijk niet genoeg geld mee;  ze moeten het vooral hebben van gunsten van mensen die in hun idealen geloven.

De krant is in The X-Files failliet gegaan, waarna ze uit de brand zijn geholpen door een 4e persoon. Hij is iets minder nerdy dan de andere 3. Hij wilde altijd al bij de krant werken en eigenlijk willen de andere 3 het niet, maar ze hadden het geld nodig. Hij is bij lange na niet zo slim als zij en dat levert vaak genoeg leuke scenes op. Alleen al de binnenkomst is geweldig (iets met een blind American Football team waarin hij geloofde, maar wat eigenlijk gewoon onzin was om hem bezig te houden).

Dan heb je ook nog Yves Adele Harlow, wat een anagram voor Lee Harvey Oswald is (weet je nog: de schutter uit de Lone Gunmen theorie). Ze gebruikt heel vaak andere anagrammen van dezelfde naam, wat overigens niet haar echte naam is. Zij is ‘slecht’ – in zoverre, dat ze wel allerlei dingen wilt beschermen en vaak genoeg de 4 mannen uit de brand helpt, maar alleen maar zodat zij er geld mee kan verdienen. Meestal gaat het om een object of iets dergelijks, die zij verkoopt voor veel geld aan de hoogste bieder.

Het opmerkelijkste aan de serie vind ik de eerste aflevering. Die gaat over een complottheorie (net zoals de hele serie overigens, net zoals The X-Files, op hun “monster of the week” afleveringen na) waarin de besturing van één vliegtuig is overgenomen en dat die op koers is richting het WTC. Opgenomen in 2000, op tv gekomen in maart 2001. Een half jaar voor de aanslagen… Compleet toevallig natuurlijk.

Een quote die zijzelf hebben verteld en perfect bij hun past:

“We never gave up and we never will. In the end if that’s the best they can say about us, it’ll do.”

Ze hebben altijd hun best gedaan voor al het goede in de wereld. Ze hebben gevochten om mensen te onthullen, om mensen te redden, om sommige geheimen geheim te houden, om geavanceerde technologie tegen te houden als het té geavanceerd werd, enzovoort. Helaas gaan ze dus failliet en in die tijd zijn ze niet al te blij. Daardoor beseffen ze wel nóg beter waarvoor ze het allemaal doen. Niet voor hunzelf, maar voor het goede van de wereld. Een beter doel kan je niet hebben.

De serie The Lone Gunmen is helaas na 13 afleveringen weer gestopt, onder andere doordat 9/11 echt gebeurde en daardoor de interesse afnam (mensen dachten dat het door The Lone Gunmen kwam). In The X-Files komt daarna een einde aan de 3 mannen, op een geweldige manier. De aflevering zelf (Jump the Shark) is écht een aanrader, ook al snap je niet alle onderlinge verbanden.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *