Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en …

… weer doorgaan!

Dit komt voor in hét liedje van Herman van Veen (Opzij, opzij, opzij). Een prachtige combinatie van woorden, wel een simpele, maar dat maakt het niet minder prachtig. Het liedje gaat snel, héél snel: je moet zelfs je best doen om het bij te houden. Ik vind helaas dat er één nadeel zit aan het liedje, namelijk het einde. Dat vind ik toch wat minder, maar daar valt helaas niets aan te doen.

De tekst draait eigenlijk om haast. ‘Ze’ zijn te laat, ‘ze’ hebben nog maar een paar minuten tijd, ‘ze’ kunnen niet langer blijven (wel een andere keer, misschien). Misschien hebben ‘ze’ nooit van de uitspraak “Haastige spoed is zelden goed” gehoord, wie die ‘ze’ ook zijn. Die uitspraak is namelijk waar.

Als je haast hebt, vergeet je dingen. Je doet niet alles zoals je het zou doen als je geen haast hebt. Je gunt jezelf geen moment om even na te denken of alles wel goed is gegaan, of je niets bent vergeten. Je doet het allemaal snel, sneller en nóg sneller. Daar schiet je niet veel mee op, behalve dat je wat tijd wint. Misschien een paar minuten, maar wat zijn die paar minuten waard? Niet zoveel, behalve als je de trein moet halen (en je aansluiting, en je college…).

Daarom heb ik er ook zo’n beetje elke ochtend last van, van haast. Ik bedenk mij 20 minuten van te voren dat ik mij ga omkleden en daarna gelijk weg ga, maar vaak genoeg vergeet ik nog een stuk of 3 dingen in die 20 minuten te plannen. En als ik nog maar 8 minuten over heb (dan wil ik uiterlijk weggaan van huis), moet ik die 3 dingen nog doen… Ik ben weer eens vergeten te kijken of de treinen vertraging hebben, of ik wist even niet meer dat ik gister m’n andere schoenen had aangedaan en dus m’n zooltjes moest veranderen (kost meer tijd dan je denkt).

Het maakt niet uit wat, die 3 dingen zorgen er altijd voor dat ik met veel haast naar de trein toe ga. Dat ik naar de schuur ren om de fiets eruit te pakken, of dat ik mijzelf verleid om met de auto te gaan. De auto gaat niet veel sneller, maar ik kan wel makkelijk tijd winnen, door simpelweg te hard te rijden (ik doe het wel veilig en met mate, wees niet bang!). Op de fiets gaat dat wat lastiger, helaas. Dat is geen motivatie om de fiets te nemen, terwijl ik dat wel wil.

Gelukkig ging het de laatste maand van afgelopen schooljaar wat beter: vaker de fiets, vaker écht op tijd weg. De eerste maand van dit jaar ben ik niet op de fiets gegaan door m’n blessure (geen idee welk effect het er op zou hebben), maar hopelijk gaat dat snel weg en kan ik weer elke dag fietsen!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en …

 1. Nicole zegt:

  Gelukkig ben ik een ochtendmens en sta ik meestal veel vroeger op dan eigenlijk hoeft. Daardoor hou ik altijd tijd over en kan ik het lekker rustig aan doen. Ik kan het aanraden als je niet al te chagrijnig wordt van vroeg opstaan!

  • Renze zegt:

   Ik ben nooit chagrijnig! Ik ben alleen niet aardig als andere mensen irritant zijn (zoals ‘s ochtends zeggen dat ik dit nog moet doen en dat en zus en zo).

   Het probleem van eerder opstaan is dat ik dan zoiets heb van: “oh, ik heb nog tijd zat, dan ga ik nog wel even dit doen”, dus dat schiet ook niet op…

 2. Lauradenkt zegt:

  Mooi dat het nu al wat beter gaat. Ik heb er zelf niet zo vaak last van gelukkig.

 3. Deborah zegt:

  Ik heb daar gelukkig niet zo heel veel last van. Ben een echte “planner” hoewel dit ook zijn nadelen heeft natuurlijk. want de wereld staat op zijn kop als er iets anders gebeurd dan ik in mijn planning had opgenomen. Werk (soms, niet altijd) vooruit… en probeer vroegtijdig op te staan. Hoewel ik van uitslapen houd ben ik net als Nicole een ochtendmens 🙂
  Suc6 met rennen springen vliegen duiken enz enz

 4. Liann. zegt:

  Ja, dit komt me heel erg bekend voor. Een paar jaar geleden had ik altijd zoveel te doen en dus altijd haast. Zelfs eten schoot er soms bij in :$

 5. Isabelle zegt:

  Zo’n leuk liedje van Herman van Veen. Ik heb er gelukkig ook niet zo veel last van, meestal ben ik juist te vroeg wakker. Behalve vandaag dan..

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *