Deja vu

Een deja vu is een gebeurtenis die plaats vindt terwijl jij de exact zelfde situatie al eens hebt meegemaakt. Met exact dezelfde situatie wordt ook echt exact dezelfde situatie bedoelt, op hetzelfde moment op de tijdlijn. Dus niet dat je elke dag brood gaat halen en dat dat elke keer hetzelfde verloopt…

Lang speelde het idee in mijn hoofd dat ikzelf deja vu’s had. Ik had achteraf altijd het idee dat ik het al eens had meegemaakt. Soms dacht ik zelfs dat ik wist wat er stond te gebeuren. En achteraf dacht ik ook altijd dat ik tijdens de eerste belevenis wíst dat het een deja vu was. Alleen ik kon mij niets herinneren daarvan, maar ik dacht het wel.

Ik heb ze redelijk vaak gehad, op onvoorspelbare momenten. Er zit geen patroon in, terwijl ik dat wel had gehoopt, omdat ik er dan iets mee zou kunnen. Dan zou ik mij kunnen afvragen bij elke keer dat ik iets meemaak of het aan het patroon voldoet, of ik het niet al een keer eerder heb meegemaakt. En dan zou ik dus daarop kunnen anticiperen, misschien zelfs mij anders gedragen om een betere uitkomst te hebben.

Jammer genoeg ontstaan deja vu’s door een fout in je hersenen: je verwerkt het beeld eerder dan dat je ogen het waarnemen. Hierdoor denk je dat je het al eens gezien hebt, maar dit is in werkelijkheid niet zo. Ach, het klonk als een leuk idee, dat je mogelijk de toekomst kon zien.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Deja vu

 1. Kimetc zegt:

  Ik heb ze best wel vaak. Ik vind het altijd een heel bijzonder gevoel!

 2. Lauradenkt zegt:

  Ja, dat is zóóó raar. Maar inderdaad, mensen gaan er allemaal mooie dingen bij bedenken, maar het is gewoon een fout van je hersenen.

 3. Sander zegt:

  Rottige wetenschap. Laat toch eens iets aan onze fantasie over! (:

 4. LJ zegt:

  Dag Renze, ben via via op je blog terechtgekomen en blijven lezen, leuk hoe je schrijft.
  Ik heb ook al eens een déjà vu gehad, maar wist niet dat het een foutje in de hersens was – van die droom zijn we dan ook weer afgeholpen 😉

 5. marlissa zegt:

  Ik heb ook wel eens een deja vu!
  Op dat moment vind ik het echt eng.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *