Internet

Internet is een geweldig fenomeen waar tegenwoordig zo’n beetje iedereen van gebruik maakt. De meeste mensen maken er zelfs vaker gebruik van dan dat ze eigenlijk denken, doordat zo’n beetje elk bedrijf tegenwoordig via het internet gegevens uitwisselt. Meestal alleen met zichzelf, soms ook met nauwe partners.

Neem bijvoorbeeld een telemarketingbedrijf die met succes zijn product verkoopt. Gegarandeerd dat dit wordt opgeslagen en doorgestuurd naar andere bedrijven (voor geld ja), omdat je er één keer bent ‘ingetrapt’. Daardoor is het aanlokkelijker voor andere bedrijven om je te bellen, omdat er een zekerheid is dat je eventueel geïnteresseerd bent in een ander random product.

Sowieso wordt tegenwoordig zo’n beetje alles opgeslagen wat je doet op het internet. Dat gaat niet alleen over wanneer je waar bent, maar ook hoe je er gekomen bent (via Google, via een link of heb je het gewoon zelf ingetypt), wat je daarna doet op de website, hoe snel je dat doet, enzovoort. Al deze informatie is geld waard, al gaat het over minuscule bedragen voor één bezoek.

Wat je kan met die informatie hangt van het bedrijf af. Sommige zijn alleen geïnteresseerd hoe iemand binnenkomt en weer weggaat, maar anderen willen juist alle details analyseren doordat daar iets in kan zitten wat ‘veel’ zegt over jou. Misschien ben jij de enige die eerst 6 rondjes draait met zijn muis en dan pas iets koopt. Al denk ik niet dat dat iets waard is, maar ik noem maar iets.

Het nadeel van al deze informatie is dat er een ongelofelijke tegenbeweging aan de gang is. Iedereen wordt er tegenwoordig op gewezen dat internet onveilig is en dat je er niets op moet zetten dat je eigenlijk maar aan één iemand kwijt wilt. Ik ga niet ontkennen dat het even veilig is als een bank, maar er wordt ongelofelijk in overdreven.

Neem bijvoorbeeld de informatie die iedereen er tegenwoordig op zet: complete naam, relatiestatus, werk, wie je kent, waar je veel mee omgaat (reageer dus niet meer zo vaak op vrienden op Facebook!), wat je leuk vindt om te doen, waar je heengaat, enzovoort. Dit kan allemaal iets opleveren, bijvoorbeeld als je net op Facebook zet dat je over een uur in het vliegtuig stapt met je hele familie voor 3 weken naar Florida. Ja, dan zou ik het ook wel weten als inbreker.

Maar… Hoe vaak komt zoiets nou voor? Vrijwel nooit. Bovendien zijn er teveel mensen op het internet om iedereen stuk voor stuk af te gaan – daar is geen doen aan. Nee, de kans dat jouw informatie op een verkeerde manier gebruikt wordt, is niet zo groot. Het is nog aannemelijker dat iemand die je kent die informatie op een verkeerde manier gebruikt…

Wat ik nog een kwalijkere zaak vindt, is dat er zo overdreven wordt in de onveiligheid van het internet. Ja, veel sites zijn niet beveiligd tegen alle manieren om beschermde informatie te achterhalen, dat ga ik niet ontkennen. Alleen die manieren kosten vaak genoeg veel tijd voor weinig informatie. Dan is het natuurlijk niet meer aanlokkelijk…

Ik zou het willen categoriseren onder massahysterie, al is dat misschien lichtelijk overdreven.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Internet

 1. Muireann zegt:

  Nou, ik vind het toch niet zo fijn om te weten dat facebook ook de gegevens opslaat van andere websites die ik tegelijk heb open staan. Dat komt namelijk op hun server en hun databases terecht en ja, facebook is nu eenmaal een bedrijf dat graag persoonsgegevens gebruikt voor hun adverteerders. Ik ben geen overdrijver, maar internetmaffia is echt geen fabeltje.
  Al is de kans dat ze net mij eruit halen nu echt heel klein (die informatie van die maffia wordt trouwens gewoon gebruikt om je te gaan stalken met idiote reclame perfect gemaakt op jouw profiel en daar betalen bedrijven echt veel geld voor. Aangezien ze het van iemand anders niet krijgen omwille van de wet op de privacy)

  • Renze zegt:

   Het is ook zeker geen fabeltje, juist niet, je wilt niet weten hoeveel spam ik krijg op deze blog (maar dat komt door WordPress). Bijvoorbeeld voor advertenties wordt het heel veel gebruikt, maar dat kan geen kwaad – misschien komt er zelfs ooit iets nuttigs langs (kleine kans)! Het gaat mij erom dat de kans dat er iets met je gegevens gebeurd waar jij nadeel van ondervindt, véél kleiner is dan dat zo’n beetje iedereen denkt.

 2. Lauradenkt zegt:

  Daar heb je wel gelijk in dat er zoveel mensen zijn met van die gegevens, dus dat de kans klein is. Maar toch ga ik niet op het internet zetten wanneer ik op vakantie ga met mijn ouders. Of foto’s van mezelf in bikini zetten.

  Maar voor de rest vind ik ook dat het overdreven wordt inderdaad, maar aan de andere kant moet er ook meer aandacht voor komen bij jongeren en kinderen bijvoorbeeld.

  • Renze zegt:

   Maar dat is weer iets heel anders. Die moeten gewoon leren dat er gevolgen zitten aan iets online zetten, wat meestal informatie is die niets ‘waard’ is, maar waar misbruik van wordt gemaakt door ‘vrienden’ (zoals leuke foto’s of een bericht dat niet openlijk moest zijn).

 3. Liann. zegt:

  Ik ben het voor een groot deel met je eens!

  “Het is nog aannemelijker dat iemand die je kent die informatie op een verkeerde manier gebruikt…” Precies!

 4. Lilly zegt:

  Ik heb een paar jaar aan site’s als facebook, hyves en twitter gedaan. Ik vind inderdaad dat het ook allemaal reuze meevalt.Wel vind ik het minder leuk dat als je jezelf googled dat er veel reactie’s ect. op staan.. Ik doe er nu niet meer aan, vind bloggen veel leuker en ook genoeg!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *