Nerds

Bij mijn studie ga ik dagelijks om met nerds (ik studeer Informatica voor als je het niet wist). Ik zou bijna zeggen dat iedereen die Informatica studeert nerd is, maar dat is misschien iets té generaliserend, bijvoorbeeld voor mijzelf. Ik zie mijzelf namelijk niet als nerd.

Eerst maar eens zeggen wat ik een nerd vind, want daar begint het allemaal mee. Een lijst van termen lijkt mij het meest praktische. Niet alle termen die ik opnoem hoeven vast te zitten aan de nerd; het gaat erom dat een groot gedeelte dat doet.

LARP, games als WOW en COD, nerd T-shirts, Star Wars, Star Trek, ‘saaie’ kleding (witte polo’s of andere effen shirts, en dat elke keer), rationeel, wereldvreemdheid, anders-sociaal, niet sportief, stripboeken, gesprekken gaan over nerd-dingen, obsessief, Rubiks cubes kunnen oplossen, Hitchhiker’s Guide to the Galaxy quotes kennen, Dungeons & Dragons, 42.

Een hoop termen, dat zeker. Ik voldoe er ook wel aan een aantal, maar aan de meeste totaal niet. Bovendien is de belangrijkste eigenschap zijn achtergrond, vind ik. De meeste nerds zijn namelijk ‘geboren’ met een voorliefde voor hardware, waaruit hun echte nerd-interesses zijn ontstaan. Ik heb nooit een voorliefde gehad voor hardware, sterker nog, ik kan amper een computer in elkaar zetten…

Toch denken veel mensen dat ik een nerd ben, alleen al doordat ik Informatica studeer. Daar doe ik misschien wel veel nerd-dingen, want ik zit vaak genoeg een paar uur naar één bestand met voor normale mensen onbegrijpbare code te kijken, maar dat is alleen voor mijn studie. Daarbuiten eigenlijk nooit. Zie maar deze blog: nerds zijn zowat per definitie niet creatief, terwijl schrijven toch echt iets creatiefs is. Vroeger kon ik zelfs redelijk met Photoshop overweg!

Ik heb zeker niets tegen nerds hoor, laat dat duidelijk zijn. Ik kan er prima mee overweg, lig vaak genoeg in een deuk of ik vergroot mijn horizon door mee te praten over Dungeons & Dragons. Alleen daar stopt het.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta. Bookmark de permalink.

5 Reacties op Nerds

 1. Lauradenkt zegt:

  Maar misschien is hun definitie van nerd anders en beschouwen ze jou daarom als een nerd, dus voldoe je wel aan hun eisen, maar niet aan jouw eisen van een nerd.

  • Renze zegt:

   Maar mijn definitie = de officiële definitie, duh! Dus ik heb gelijk.

   PS: je mag mijn punt niet onderuit halen, dat is gemeen 🙁

 2. Muireann zegt:

  Ja, die definitie voldoet volkomen aan de nerds in mijn favoriete quote: Be nice to the geeks and nerds at high school. You’ll be working for them in the future 😉

 3. Isabelle zegt:

  Leuk geschreven ! Mijn broer studeert ook informatica. Hij is niet zo’n typische nerd maar heeft wel van die nerdachtige trekjes, heel grappig 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *