Geheugen

Geheugen staat voor twee dingen: je eigen geheugen en het RAM geheugen van een computer. Over beide dingen kan ik iets schrijven, maar mijn voorkeur gaat op dit moment toch uit naar het eerste.

Ik ben heel blij met mijn eigen geheugen, aangezien ik zo’n beetje alles onthoud. Op songteksten (en artiesten en nummers), details van mensen die ik niet persoonlijk ken en/of één keer gezien heb en nog een paar kleine dingen na. Het enige probleem van zoveel onthouden is dat je altijd gevraagd wordt wat er ook alweer gebeurd was, maar het is ook weer fijn om altijd te kunnen helpen.

Ik heb geen idee hoe mijn geheugen werkt, want ik onthoud het gewoon. Ik doe er geen moeite voor (behalve extra goed opletten als ik iets wíl onthouden) en ik heb het mijzelf ook niet aangeleerd. Maar het is dus wel verdomde handig! Ik kan bijvoorbeeld nu nog elke route fietsen die ik vorig jaar op vakantie heb gefietst. In mijn hoofd lukt het, en ik zou het ook kunnen als ik daar weer was met een fiets. Ik kan het ook uittekenen op Google maps of op een kaart. Ik weet ook voor een groot gedeelte hoe we fietsen (wie voorop reed, wie waar het beste reed, enzovoort), al is dat na zo’n lange tijd lichtelijk verdwenen. Die informatie heb ik meestal niet meer nodig na een week, omdat ik het dan heb opgeschreven, maar een gedeelte zit nog wel in mijn hoofd.

Voor mij is mijn geheugen dus heel belangrijk, omdat ik leerstof ook heel snel onthoud. Zeker als ik het ook nog eens in de praktijk kan brengen, omdat ik er dan ook herinneringen aan heb. Ik heb nog net niet een fotografisch of videografisch geheugen, maar af en toe komt het er wel dicht in de buurt.

Zo, dat was eens een compleet egocentrisch blogje. Dat ga ik niet zo vaak meer doen hoor, wees niet bang!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Geheugen

 1. Lauradenkt zegt:

  Misschien heb je een fotografisch geheugen? Zelf heb ik dat niet, maar ik onthoud wel veel dingen die eigenlijk niet zo boeiend zijn.

  • Renze zegt:

   Dat heb ik (ook), maar daar heb ik geen controle over en bijna heel de foto is vaag. Bijvoorbeeld nu weet ik op welke bladzijde ik gister was, maar ik zie alleen het nummer en de tekst is gewoon helemaal vervaagd. Dus kan er niets mee en heb er niets aan.

 2. Lilly zegt:

  Met namen, liedjes onthouden ben ik wel goed, maar met lesstof niet.. dat komt omdat ik moeilijk lerend ben dus ik ben niet HEEL blij met mijn geheugen, en aan de andere kant weer wel!

  • Lilly zegt:

   Ik heb trouwens wel dat ik foto’s 2 jaar geleden van mijn mac verwijderd heb en ik ze dan nog herinner en er dus spijt van heb! Dat vind ik wel knap van mezelf :)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *