Voorrang

Deze blog is al eerder gepubliceerd op Omroep Zuidplas – Zuidplas Actief.

In het huidige verkeer hebben automobilisten vrijwel altijd voorrang. Hier en daar is een zebrapad, maar dat valt ook wel mee. En héél soms kom je een fietspad tegen dat voorrang heeft op automobilisten, heel soms.

Ik vind het schrijnend dat automobilisten zoveel voorrang hebben, dus verleen ik vaak genoeg voorrang aan voetgangers en fietsers terwijl ze die niet horen te krijgen. Al kijk ik vaak in m’n spiegel, want als er geen auto’s achter mij zitten, heeft het ook niet zoveel zin.

De automobilisten worden gewoon bovenaan gezet, zo simpel is het. Terwijl de voetgangers en de fietsers juist bovenaan gezet zouden moeten worden, want wie worden er nat in de regen? Niet de automobilisten. Wie hebben het koud? Niet de automobilisten. Toch hebben zij dus bijna overal voorrang.

Hier in Nieuwerkerk is dat ook het geval, al zijn er nog best veel zebrapaden. Alleen die fietsers, die hebben dus nergens voorrang, op twee plekken na voor zover ik weet. Dat is allebei vlakbij het station en dus wel handig, maar verder nergens. Ik vind dat het overal zo zou moeten zijn, behalve op hele drukke wegen. Die automobilisten hebben het toch wel naar hun zin in hun auto. Bovendien vind ik het persoonlijk vervelend om elke keer te moeten stoppen en mezelf weer in gang te moeten zetten, maar dat geldt vast alleen voor mij.

Op naar een perfect, maar nogal idealistisch verkeersbeeld.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen met de tag . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Voorrang

 1. Lauradenkt zegt:

  Hmm ja, nooit over nagedacht eigenlijk. Best wel raar inderdaad, ook omdat de fietser en voetganger minder snel gaan en zwakker zijn, zou het ook logisch zijn als ze voorrang krijgen.

 2. Nicole zegt:

  Omdat ik in Utrecht woon heb ik er geen last van: als fietser fiets je hier gewoon door en hoop je op het beste haha.

  • Renze zegt:

   Utrecht is als fietser ook gewoon sowieso gevaarlijk… En het is er veel te druk, dan is fietsen niet leuk meer :(

 3. Isabelle zegt:

  Je hebt helemaal gelijk. Hoewel het valt me wel op dat als het hard regent automobilisten sneller voorrang geven dus dat is wel fijn :)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *