TomTom

Sinds 1 september van dit jaar worden rijexamens gedaan met een navigatiesysteem. Iedereen die rijlessen krijgt, moet dus ook leren werken met een navigatiesysteem.

Ik rijd nóóit met een navigatiesysteem. Systemen zijn nou eenmaal onbetrouwbaar en vooral niet goed als er kleine veranderingen zijn. Systemen kunnen slecht overweg met alledaagse situaties. In veel navigatiesystemen zit niet eens iets tegen files. Nee, voor mij geen navigatiesysteem.

Ik surf naar http://maps.google.com (meestal naar http://google.maps.com, maar dat werkt nooit), maak een route, kijk zelf of er geen betere route is, maak een paar screenshots, zet ze in word en ik print ze uit. Ik weet zélf dus hoe ik moet rijden, want als ik eenmaal één keer een kaart met route heb gezien, kan ik die route zowat al rijden. Best handig van mijzelf en ik besef me dat niet iedereen dat voordeel heeft. De uitgeprinte kaart gebruik ik alleen als er zoveel aanpassingen zijn dat ik zelf niet nóg een nieuwe route kan bedenken, of als ik 100% zeker wil zijn. Niet zo vaak dus, maar ik heb hem wel, voor als het nodig is.

Ik heb nooit met een navigatiesysteem gereden, op één keer tijdens één rijles na. Ik vind het nogal irritant om een stem te horen, maar die is uit te zetten. Dan moet ik constant op het schermpje kijken en ben ik dus met nóg iets bezig tijdens het autorijden. Ik dacht dat autorijden zelf al wel genoeg is. Ik vind het dus gewoon totale onzin om met een navigatiesysteem te móeten rijden.

Had niet iedereen het geweldige idee om rekenmachines te accepteren op scholen? Ja, dat zou super handig zijn! Wie kan er tegenwoordig nog hoofdrekenen? Ik, maar veel meer niet… Tsja, leuk hoor, die rekenmachines, maar nu kan niemand meer hoofdrekenen. En dat is mij toch net wat meer waard dan die rekenmachine.

Dus weg met die navigatiesystemen tijdens de rijlessen. Laat mensen eens zichzelf ergens naartoe navigeren, dáár leer je wat van.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

8 Reacties op TomTom

 1. Muireann zegt:

  Moet je eens al die mensen die navigatiesystemen hebben in een stad die ze niet kennen met een kaart die ze niet kunnen lezen. Dan gniffel ik in mijn vuistje.

  Het navigatiesysteem hier wordt enkel gebruikt als we ergens in een totaal onbekend dorp de straat moeten vinden. Hoe moeilijk zijn autostrades? Daar heb ik zelfs geen kaart voor nodig…

  Maar een navigatie op de gsm is werkelijk een verwennerij. Ze zouden het moeten verbieden 😛 (Lief heeft er een en ik merk dat we allebei redelijk lui aan het worden zijn in opzoeken van de weg :s)

 2. Liann. zegt:

  Ik heb zelf ook het geluk dat ik één keer de route hoef te bekijken en vervolgens weet hoe ik moet rijden. Print ook nooit iets uit. Als ik er écht niet meer uit kom dan vraag ik het gewoon aan iemand op straat.

  Ik kan me ook best wel irriteren aan vriendinnen (of nouja ex-vriendinnen) die totaal niet opletten waar ze rijden. Als ik dan op de terug weg zeg dat we daar inderdaad op de heen weg langs zijn gekomen, kijken ze me aan of ik spoken zie. Ook als we ergens al meerdere keren zijn geweest weten ze de weg niet en weten ze niet dat we bij die rotonde naar rechts moeten, terwijl het toch écht met borden aangegeven staat. Dan vraag ik me toch af waar je dan met je hoofd bent als je auto rijdt.

  Hihi sorry, deze frustraties moest ik even kwijt 😉

 3. Shirley zegt:

  Als iemand met NLD en dyscalculie vind ik rekenmachines en navigatiesystemen maar wat handig. Ik kan nog verdwaald raken in mijn eigen stad en hoofdrekenen (vaak met vingers of pen en papier) duurt zes eeuwen en dan heb ik het vaak nog fout ook. :’)

  Ik weet nog dat ik zelf het station moest vinden in Amsterdam. Ik was in een huisje vlakbij en de eigenaar had een routekaart EN instructies uitgeprint. Nog kreeg ik het voor elkaar om de verkeerde route te nemen. Uiteindelijk ben ik met een vrouw meegelopen die ook naar het station ging. :p

  Ach ja, ik ben misschien een uitzondering op de regel. Ik vind het wel goed om kinderen te leren hoofdrekenen en kaart lezen. Dat zijn waardevolle vaardigheden om te leren als je geen leerstoornis hebt. Overigens, in mijn tijd mocht ik ook geen rekenmachine gebruiken. Ik had een telraam en soms smokkelde ik stiekem een klein rekenmachientje mee. XD

  • Renze zegt:

   Mensen mogen ook zeker een navigatiesysteem gebruiken hoor, dat moeten ze helemaal zelf weten. Alleen als je ze al gaat aanleren om een navigatiesysteem te gebruiken, dan krijg je 100% zeker hetzelfde probleem als met rekenen. Als je ze bijvoorbeeld aanleert om een route op een goede manier te onthouden en te kijken op borden, dan steken ze er nog iets van op. Een nieuw systeem gebruiken kan toch iedereen wel tegenwoordig.

 4. Lauradenkt zegt:

  Ja, dat is inderdaad ideaal aan google maps/streetview dat je het echt gewoon kan zien. Werkt bij mij veel handiger dan een plattegrond.

  Maar ik rijd zelf eigenlijk nooit met navigatie, maar ik rijd dan ook niet zoveel 😛

 5. Kimetc zegt:

  Mijn vader is vrachtwagenchauffeur, hij kan heel Nederland en Duitsland en grotendeels België en Frankrijk zowat dromen. Wij hebben daarom geen navigatiesysteem en ik moet altijd ontzettend lachen om de stem als ik bij iemand anders in de auto zitten. Ik vind het wel zo afleidend. Het liefst zou ik zelf ook zonder willen rijden, ooit als ik kan rijden dan hé, maar met mijn beroerde richtingsgevoel is het toch wel een uitkomst. De stem gaat dan wel uit!

 6. FloorOnline zegt:

  Tsja, dan moet je dat wel hebben. En hoewel ik überhaupt nog geen auto rijd (ik ben 14, vandaar) ben ik ZO SLECHT IN KAARTLEZEN! Dus ik ben wel blij met de Tom-Tom ;).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *