Metadenken: achteraf

Zo, dat was het alweer: 1, 2, 3, 4, 5 en 6 zijn geweest! Ik heb ook nog een niet-zo-anonieme ingevulde vragenlijst gezien, dus totaal 7. Ik zal simpelweg per vraag afgaan wat ik van de antwoorden vind en of er iets zinnigs over te zeggen valt. Ik vond het in elk geval heel erg interessant om alle antwoorden te lezen, vooral dat niet iedereen alle vragen op dezelfde manier interpreteerde. Als je al niet hetzelfde over een vraag denkt…

1. In welke taal/talen denk je?
Een inkom-vraag: vrijwel iedereen denkt in het Nederlands na, en soms in het Engels, en een enkeling in het Vlaams of Frans. En ook best logisch: als mensen iets in een andere taal gezegd, gelezen of gezien hebben, blijven ze vaak nog even hangen in die taal en denken ze dus ook in die taal na.

2. Hoe vaak denk je na?
Waarom zegt iedereen dat ze altijd nadenken? Nou kan ik geen nieuwsgierig-makend antwoord verzinnen waarbij ik één of andere conclusie trek die te maken heeft met de mensen… Helaas, dat zit er dus niet in. Het verbaasde mij héél erg dat iedereen (vrijwel) altijd nadenkt. Ik had juist verwacht dat minimaal één iemand dat niet zou doen, blijkbaar een foute verwachting. Zo had ik ook geprobeerd de mensen te kiezen: zo uiteenlopend mogelijk, ervanuitgaande dat er toch wel één iemand tussen zou zitten die niet constant nadenkt. Misschien ligt het wel aan mij keuzes?

3. Hoe denk je na?

Gelukkig, antwoorden die redelijk wat van elkaar verschillen! Wel jammer dat niemand nadenkt via één of ander medium wat ik zelf nog nooit bedacht had. Het is gebleven bij beeld + geluid en gewoon woorden. Toch weer opvallend dat het ‘maar’ twee verschillende  vormen zijn, en niet meer. Het lijkt wel alsof iedereen op vrijwel dezelfde manier denkt of toch iets dat bij elkaar in de buurt blijft, wat ik juist niet had verwacht.

4. Hoe ontwikkelt een gedachte zich?
Dit is de vraag die niet iedereen op dezelfde manier interpreteerde. Ik bedoelde hem als: ‘hoe ontwikkelt een gedachte zich bij jou?’, aangezien de hele vragenlijst ‘aan jou’ gericht was. Toen ik het eerste antwoord las dat niet op die manier bedoelt was, had ik gelijk zoiets van: taal is niet sterk genoeg om jezelf uit te drukken, tenzij je elk klein stukje uitdrukt in een aparte zin. En daar is taal juist niet voor bedoelt.

Uiteindelijk denkt iedereen er weer vrijwel hetzelfde over: oorzaak-gevolg. Je ziet iets, je denkt aan dat iets. Je ziet iets anders, je denkt aan dat anders. De neuronen in je hersenen hebben één of andere link tussen dat anders en nog iets anders, en je denkt aan nog iets anders.

5. Wat is jouw laatste positieve gedachte die je wilt delen?
“Wat een maffe hond, kijk hem grappig kijken.”, “Wat ben ik toch aardig dat ik deze vragenlijst invul. Haha nee ik ben helemaal niet aardig. Ik heb zin in morgen.”, “Nee heb je, ja kan je krijgen.”, “Ik heb vrij vandaag, het is mooi weer, ik ga zometeen lekker sporten!”, “Vanochtend dacht ik nog: Goh wat een vreselijke mensen heb je toch op aarde, maar gelijk dacht ik daar achteraan: precies de reden waarom ik er voor mijn vrienden wel moet zijn.”, “Dat ik een filmster wordt! :P“, “Ik krijg morgen een nieuwe laptop, jeej.”.

Zijn jullie daar nou niet blij van geworden? Dat was tenminste mijn insteek!

PS: ik heb één antwoord lichtelijk verandert omdat hij nu véél grappiger is. Sorry voor de persoon die dat antwoord gaf!

6. Als je een beslissing moet nemen, wie kiest dan: jouw gedachtes of jouw gevoel/onderbewustzijn?
Ik heb in ‘(Kunstmatige) Intelligentie‘ al aangegeven dat je beter je onderbewustzijn kunt laten beslissen, doordat die véél sneller kan denken dan jijzelf. Taal, beeld en geluid kan niet zoveel informatie aan als je onderbewustzijn. Uiteindelijk kunnen je gedachtes wel helpen natuurlijk, want dat is hetgeen waar jij echt controle over hebt. Het is ook juist goed als je niet altijd naar je gevoel/onderbewustzijn luistert, want van fouten leer je (als je er vanuit gaat dat je gevoel/onderbewustzijn altijd de beste keuze maakt).

Iedereen doet wat ‘het beste’ is volgens ‘een onderzoek’, op één iemand na. En laat dat nou net de persoon zijn waar ik het het minst van had verwacht… Typisch?

7. Mis je iets als je denkt cq. zou je graag op een andere manier na willen kunnen denken?
Minder ruzie maken, positiever denken, pauze knop, nog een keer een pauze knop, standpunten van je eigen gedachtes veranderen, helemaal niets en parallel denken. Kijk, dát zijn nou verschillende antwoorden! Dit is de vraag die aangeeft dat het echt verschillende mensen zijn. Eigenlijk heb ik ze zelf allemaal nodig…

8. Sluit je ogen na het lezen van deze zin, denk één minuut na (zonder stopwatch, anders is er een tijdsdruk), laat de gedachte zich afmaken en vertel ons waar je over nadacht!
Het was verdeeld over of mensen zich echt konden concentreren: een paar hadden (te) veel afleiding en een paar lukte dat juist wel goed. Ik had ook zoiets verwacht, want meestal als je wordt verteld dat je ergens over móet nadenken, lukt het niet. Hetzelfde geldt voor als je ergens juist niet over moet nadenken.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Vragen met de tag . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Metadenken: achteraf

 1. Lauradenkt zegt:

  Ah, dit is echt interessant, zo’n nabeschouwing! 🙂

 2. Liann. zegt:

  Leuk en interessant om te lezen!

 3. Shirley zegt:

  Erg boeiend om te lezen. En geruststellend dat wij toch niet zo drastisch anders denken allemaal. xD

 4. Naomi zegt:

  Ik heb dit een beetje gevolgd en vind het nogmaals echt leuk dat je dit hebt gedaan. Bijzondere uitkomsten ook!

 5. Evelien zegt:

  Leuk om de ‘samenvatting’ te lezen! Vond het een erg grappig onderzoekje!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *