Dé foto

Meneer Houdini genietend van het zonnetjeIk maak eigenlijk nooit foto’s, en als ik ze al maak, dan zijn het kattenfoto’s omdat er weer eens een kat gek doet. Daar schiet niemand wat mee op buiten mijzelf. Ik heb één foto die ik bijzonder goed gelukt vind, en dat is dan ook “dé foto”.

Wat ik zo leuk (of mooi) vind aan deze foto: de kat zelf was geweldig, hij geniet hier zó heerlijk, hij is compleet ontspannen, z’n nagels op een lieve manier uit, (bijna) helemaal goed scherpgesteld (niet dat ik dat heb gedaan, maar goed), de zon die mooi op de straat en op hem valt. Moet ik doorgaan?

Uiteraard zijn er ook genoeg dingen mis, want over de hoeveelheid pixels moet je niet beginnen… De foto is gemaakt met één of andere digitale camera uit grofweg 2000, die minder pixels heeft dan telefoons op dit moment hebben. Nou zeggen pixels niet heel veel, maar wel iets. Bovendien is de rechterbovenhoek ook mislukt, want ik was zo slim om daar een vinger neer te zetten. Buiten dat is hij wel zo goed als ik hem kon krijgen, al zijn die huizen op de achtergrond natuurlijk niet geweldig.

De laatste tijd denk ik vrij veel na over de verschillen tussen objectiviteit versus subjectiviteit en feit versus mening. Vaak is het wel vrij duidelijk, maar soms ook niet. In dit geval twijfel ik: ben ik wel objectief genoeg om te kunnen zeggen dat de foto mooi is? Mooiheid wordt ook (groten)deels bepaald door de emotionele waarde ervan, dus dat zou sowieso wel goed moeten zitten. En om te zeggen dat hij goed gelukt is? Dat wordt alleen bepaald door allerlei objectieve factoren: compositie, scherpte, kleuren, enzovoort, enzovoort (ik weet er niets van, dus ik noem maar wat op). Al zijn die natuurlijk ook niet 100% objectief, maar goed, dat is een detail.

Wat is een betere manier om erachter te komen dan door het gewoon te vragen? Juist, die is er niet. Plus: het is weer eens wat anders. Dus bij deze: vinden jullie de foto mooi en goed gelukt? Wees vooral eerlijk, want de emotionele waarde ervan verandert er niet door!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Dé foto

  1. Nicole zegt:

    Ik vind ’em vooral heel erg schattig, mag dat ook? 🙂

  2. Liann. zegt:

    Je ziet echt dat jouw (?) kat aan het genieten is. En dat maakt de foto voor mij al mooi 🙂

  3. Lauradenkt zegt:

    Ik heb geen verstand van foto’s, maar ik vind hem in ieder geval erg leuk 🙂

  4. Shirley zegt:

    Geen verstand van foto’s, maar het genieten van de kat spat er wel vanaf. En hij is rood. Rode kat op een foto is altijd winnen wat mij betreft.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *