Eindes

Ik heb het weer voor elkaar gekregen: een titel bedenken die niets weggeeft. Ik wilde er eigenlijk ‘Einde’ van maken, maar ik wilde niet iedereen laten denken dat op mijn vierhonderdzevenennegentigste dag als blogger zou stoppen. Nee, daar ben ik nog niet aan toe! Het gaat over eindes van boeken.

Open en gesloten: eigenlijk heeft elk boek een open einde, want er blijven altijd wel vragen onbeantwoord. Vroeger, toen ik nog boekverslagen moest maken, moest ik altijd vragen invullen over vragen die nog niet beantwoord waren. Daar moest ik plotseling aan denken, verder voegt het niets toe. Elk boek heeft toch wel voor een (groot) gedeelte een open einde, wat volgens mij heel fijn is voor een lezer. Vragen zelf invullen levert altijd leuke resultaten op. Bovendien wil je het boek nog een keer lezen, hopende dat je dan wel de antwoorden vindt. Aan de andere kant kan je er ook weer té nieuwsgierig door worden, en dat is ook nooit handig.

Goed en slecht: vroeger, toen er nog aan je voorgelezen werd, hoorde je vaak van sprookjes. In sprookjes was het einde altijd goed, sterker nog: het boek begon goed, daarna ging het slecht en het eindigde weer goed. Tegenwoordig, als je zelf literatuur van hoge kwaliteit leest, verschilt het nogal. Soms goed, soms slecht, maar bijna altijd ergens er tussenin. Er is altijd wel iets goeds te melden, of juist iets slechts.

Omdat mijn inspiratie zich op een plek bevindt waar mijn arm niet kan reiken, vraag ik aan jullie: wat hebben jullie het liefst?

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Eindes

  1. Ik heb het liefst een goed open einde. Het moet zo open zijn dat het plot niet afgerond is (wat ook nog wel eens gebeurd), maar wel zo open dat er nog een staartje aan zit; een laatste gedachte of vraag die blijft hangen.

  2. Lauradenkt zegt:

    Hmm, ik geloof niet dat ik ergens de voorkeur aan geef. Als het boek (in het geheel met wat voor einde dan ook) je maar aan het denken zet of iets met je doet.

  3. Liann. zegt:

    Ik weet niet zo goed wat ik wel een goed einde vind. Waar ik absoluut niet tegen kan is als het einde afgeraffeld wordt. Of als het eind zo vaag en verwarrend is dat ik helemaal niks meer van het boek snap.

  4. Shirley zegt:

    LOL, de oorspronkelijke versie van sommige sprookjes eindigen zeker niet goed hoor. 😛 Ik heb graag verassende eindes, goede eindes en puzzelstukjes die in elkaar vallen op het einde.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *