Kritiek

Vroeger hadden alleen mensen van adel een mening, al de rest deed er niet toe. Sinds de adel is verdwenen, kregen alle mannen een mening. En vervolgens kwamen daar de vrouwen bij. Daar is niets mis mee, een mening hebben.

Het probleem begon met het internet, want hoewel er een héleboel goede kanten aan zitten, heeft alles ook een slechte kant. Iedereen kon snel zijn mening uiten, vaak zelfs anoniem, en ja, als je anoniem bent, uit je je mening makkelijk. De forums ontstonden, en daar gaven heel veel mensen hun mening. Vaak verliepen de discussies nog redelijk netjes, omdat de mensen beseften dat ze hun mening niet meer konden uiten als ze het niet netjes deden (want dan werden ze geband en konden ze niet meer op het forum). Nog steeds was er niet echt iets mis.

Maar… Toen kwamen alle Social Media, en ging iedereen zomaar zijn of haar mening uiten, zonder goede onderbouwing, zonder dat diegene er veel vanaf wist. En dan deed iedereen ook nog alsof zij het altijd beter wisten dan anderen, wat natuurlijk niet kan, vooral niet als je niet ‘alles’ van een onderwerp af weet. Gelukkig is iedereen er vrij in wie ze volgen op Social Media, dus heb ik er bijna geen last van.

Er zit alleen één groot nadeel aan al die kritiek, want het voldoet vrijwel nooit aan alle volgende eisen: de kritiek is niet anoniem geuit (forums vallen af), de kritiek is persoonlijk op iemand gericht (alle tweets zoals: ‘pff, mensen moeten eens normaal doen’ vallen af), de kritiek bevat oplossingen (alleen kritiek leveren valt dus ook af). Vrijwel alle blogs die ergens kritiek op uiten, doen dat niet persoonlijk, net zoals ik. Logisch ergens, want als je persoonlijk kritiek gaat uiten, voelen mensen zich véél sneller aangesproken. En krijg je dus minder lezers…Over dat punt valt nog iets interessants te melden: tegenwoordig wordt er eigenlijk bijna geen persoonlijk kritiek meer geuit. Mensen zijn heel terughoudend in kritiek uiten op hun vrienden, omdat het persoonlijk is. Al die Social Media (en in beginsel het internet) heeft er dus voor gezorgd dat we een minder goed leven leiden, want juist van kritiek kan je leren, en kan je dus je leven beteren.

Aangezien ik weet dat ik (vaak) nogal hypocriet ben, heb ik mijn NS + winter = faal bericht naar de NS gestuurd, en het Utrecht Centraal – De Uithof v.v. naar de GVU (busmaatschappij) en de gemeente Utrecht gestuurd. Alleen de GVU heeft niet belooft dat ik een reactie krijg, maar ik hoop toch op 3 reacties waar ik misschien een blog over kan schrijven! Dan begin ik alvast met: “ergens kritiek op uiten via een website kost teveel muisklikken en is te erg weggestopt, en suggesties geven kan al helemaal niet”. Tot dan.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Kritiek

  1. Kritiek moet kunnen, maar inderdaad niet op sociale media. Amai, ‘k zou nogal eens ogen trekken als iemand iets à la: “goh, je vorige blogberichtje was eigenlijk saai” zou tweeten of op mijn prikbord zetten… En dan is er ook nog zo’n dunne grens tussen kritiek uiten en ronduit beledigen :s

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *