Tuimelaar

Iedereen weet wat dolfijnen zijn: slimme zwemmende zoogdieren die een beetje lijken op haaien. Het is de “goede” grote vis uit de zee, zoals hij in tekenfilms wordt afgebeeld, in tegenstelling tot de “slechte” haaien.

De Tuimelaar is een simpele dolfijn die zelfs in de Noordzee zwemt – al komen er daar steeds minder. In de Noordzee zit echter geen zeer gespecialiseerde soort, blijkbaar is de Noordzee daar niet geschikt voor. Die zeer gespecialiseerde soort komt wel voor aan de kust van Florida, Amerika dus.

Dolfijnen leven en jagen in groepen, ook de Tuimelaar in Florida. Ze eten voornamelijk vis. Ze communiceren op een hoog niveau. Ze slapen met één hersenhelft tegelijk (en de andere houdt de wacht en haalt adem). Dat zijn alle saaie Wikipedia feiten.

De groep(en) die bij Florida leven, zijn heel erg gespecialiseerd. En zoals de evolutie altijd al heeft gedaan, hebben gespecialiseerde soorten een voordeel bij het overleven (tenzij hun manier van overleven opeens niet meer werkt). Deze groep dolfijnen jaagt op hele snelle vissen, te snel om ‘gewoon’ te vangen. Dus hebben ze een manier ontwikkeld om te zorgen dat ze zonder moeite de vissen kunnen eten. Letterlijk zonder moeite…

Er is één dolfijn die wel wat moeite moet doen: hij zwemt zo snel mogelijk in een 6. Hij begint bij de punt bovenaan en maakt zo het rondje af. Terwijl hij dat doet, gaat hij met zijn staart heel hard op en neer. In het gebied bij Florida is het niet erg diep, dus komen er allemaal stofwolken op de plekken waar hij net gezwommen heeft.Deze stofwolken zien er voor de snelle vissen niet erg vriendelijk uit, sterker nog: ze maken ze bang. Ze raken zelfs in paniek! En de snelle vissen vinden het niet erg om te springen, dus proberen ze over de stofwolken heen te springen. Alleen zwemmen daar alle andere dolfijnen van de groep… Meneer de snelle vis springt dus zo in de bek van meneer de luie dolfijn.

Deze techniek laat zien dat dolfijnen slim zijn: 1) ze communiceren vooraf met elkaar over wie de stofwolken maakt, 2) ze hebben überhaupt ooit bedacht dat stofwolken maken effectief is, 3) ze snappen dat in een groep jagen met deze manier veel opbrengt – één dolfijn kan namelijk maar één snelle vis per keer vangen – en 4) het is een gespecialiseerde manier van overleven die nergens anders voorkomt.

Op Youtube is een mooi filmpje ervan te zien.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Tuimelaar

  1. Gaaf! Volgens mij zat dat ook in BBC ‘Life’ of ‘Earth’, een van de twee in ieder geval. Ik had het op dvd gezien 😀 echt geniaal 🙂

  2. Maxime zegt:

    Wat gaaf! Toen ik twee jaar terug op cruise ging op de Caribische zee zwommen ook regelmatig dolfijnen langs de boot af echt heel gaaf om mee te maken.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *