Zieke docenten

Op de middelbare school was mijn ritme zo: wakker worden, computer aanzetten, kijken of er iets uitviel en hopen dat ik een uur later kon beginnen of een uur eerder klaar was. In de bovenbouw kon ik ook nog hopen op tussenuren, maar in de onderbouw vond mijn school dat die er niet mochten zijn. En dus hadden ze daar speciaal docenten voor die toekeken als de klas zijn huiswerk maakte, lekker opgehokt dus.

Nu ik op de Universiteit zit, krijg ik niets meer mee van zieke docenten. Sterker nog: mijn docenten zijn nooit afwezig en komen nooit te laat (oke, een paar minuten is af en toe een uitzondering). In tegenstelling tot de middelbare school: daar kwamen docenten geregeld 5 minuten later aanzetten na een pauze, want ja, het was zo gezellig in de pauze…

Nou moet ik wel iets negatiefs zeggen over de docenten van de Universiteit: vaak hebben ze problemen met de computer, en dat is dan docent bij Informatica. Ze zeggen allemaal dat het aan de computers ligt…

Hoe kan er zo’n groot verschil zitten tussen de afwezigheid? Er zijn 2 grote verschillen tussen de docenten: 1) op de Universiteit werken ze (normaal gesproken) elke dag van 9 tot 5 en 2) op de Universiteit geven ze niet alleen college. Het eerste verschil is belangrijk door het verschil in ritme: elke dag op hetzelfde moment moeten opstaan, zorgt voor een goed ritme en dus ben je minder ziek. Bovendien: als je in een ritme leeft, ben je geneigd je ook minder snel ziek te melden als je toch al om 7 uur bent opgestaan. Wanneer je de ene dag om 9 uur op moet staan en de volgende dag om 7 uur, kan je sneller geneigd zijn jezelf ziek te melden. Of dit ook ook echt zo is, weet ik niet.

De tweede reden is nog veel belangrijker: als je steeds hetzelfde doet (les geven), kan het snel gaan vervelen. Docenten op de Universiteit moeten college geven en dat doen ze tussen hun onderzoek door. Ze beginnen om 9 uur, gaan wat onderzoeken en dan is het opeens 11 uur. Oh ja, nog even een college geven en daarna kan ik weer met nieuwe inspiratie verder gaan aan mijn onderzoek! Wat een feest! Natuurlijk vinden de meeste docenten college geven nog leuk ook, en anders vinden ze het in elk geval leuk om over hun vakgebied te praten.

Juist zo’n afwisseling zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft werken. Docenten op de middelbare school hebben die afwisseling niet, of je moet het nakijken van toetsen meerekenen… Echter: er zijn maar weinig docenten die dat leuk vinden, gezien dat ze het (bijna) altijd zo laat mogelijk teruggeven.

Jammer genoeg kan ik niets bedenken wat docenten op de middelbare school als extra taak zouden kunnen hebben, maar er zal vast wel een geniaal idee bestaan. Overigens vind ik het heel typisch dat ik deze blog al 2 weken wil schrijven, en dat juist in die 2 weken één docent afwezig was. Want ja, hij ging met de NS en die reed niet rond Amsterdam. Dus gelukkig was het niet echt zijn schuld…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Zieke docenten

 1. Lauradenkt zegt:

  Hmm, ik weet niet of je theorie klopt. Wat ik wel heb, is dat ik het op de middelbare school absoluut niet erg vond als iets uit viel en nu wel. Maar dat heeft er ook mee te maken dat we het dan weer moeten inhalen en dan een week langer door moeten enzo.

 2. Maxime zegt:

  Op de middelbare was ik blij met uitval en tussenuren, terwijl het nu alleen maar een last is. Ik heb wel vaker dat docenten niet komen opdagen, omdat het rooster is aangepast en dat ze zijn vergeten dat ze les moeten geven.

  Maar wij passen dan ook heel netjes de vijf minuten regel toe, wat bij velen al wordt ingekort naar twee minuten.

 3. Lisa zegt:

  Hmm, ik weet het niet hoor 😛 Misschien heeft het er ook iets mee te maken dat je op de middelbare school meer verschillende docenten hebt en vooral meer contacturen, en dat er daarom sowieso meer uit kan vallen.
  Oh en misschien hebben middelbareschooldocenten meer stress van vervelende kinderen? Daar word je ook ziek van…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *