“Wij zijn vrienden op Facebook”

College één van een vak en gelijk een onderwerp om over te bloggen. Dat mag best vaker gebeuren. Wat zegt het eigenlijk écht als je vrienden met elkaar bent op Facebook? Betekent dat dat je in ‘het echte leven’ ook vrienden bent? Of betekent het niet meer dan die ene klik die het versturen van het vriendschapsverzoek of het accepteren ervan heeft gekost?

Doordat we tegenwoordig zoveel op internet doen, is afstand eigenlijk nog zelden een probleem. Telefonie was natuurlijk eerder, maar dat is te duur en te tijdsintensief om te gebruiken voor véél mensen. Op internet kan je makkelijk lezen wat anderen doen, ook al zijn ze aan het backpacken in Australië, of aan de overkant van de straat aan het koken. Fysieke afstanden vormen geen belemmering meer.

Het internet heeft nog een aspect waarin het totaal verschillend is van de normale wereld: praktisch gezien weet je bijna nooit zeker met wie je te maken hebt. Iedereen kan zich verschuilen achter een verhaal dat bij zijn of haar nickname hoort. Dat verhaal is vaak amper op waarheid te controleren. En hoewel dat in veel contexten als negatief gezien kan worden, kan het in evenveel contexten als positief gezien worden. Op internet kan je onder welke naam dan ook bloggen zonder dat je je zorgen hoeft te maken om de gevolgen van jouw (persoonlijke) teksten. Op internet kan je kritiek op een product uiten zonder dat de maker van het product jou iets kan aandoen. Door de negatieve én positieve kanten van de anonimiteit van internet, heeft iedereen opnieuw (on)bewust moeten nadenken over wat vertrouwdheid, vertrouwen en trouw inhoud.

Als ik héél erg generaliseer, zien de meeste mensen Facebookvrienden niet als échte vrienden. Facebookvrienden zijn mensen waarvan je weet dat ze jou niet zwart maken, ook al weten ze misschien een paar persoonlijke dingen van je die je op Facebook zet. Je hebt er een héél klein beetje vertrouwdheid mee. De trouw komt vooruit uit dat je elkaar moet vertrouwen, want als de ander iets verkeerds doet met persoonlijk dingen van jou, kan jij dat ook bij hem doen. Échte vrienden zijn mensen waarmee je héél erg vertrouwd bent, waardoor je ze bijna automatisch bent gaan vertrouwen. De trouw is gebaseerd op dat je persoonlijke ‘geheimen’ van elkaar weet.

Vroeger woonden échte vrienden vlakbij je: in dezelfde straat, in hetzelfde dorp of in dezelfde week. Vroeger was er geen andere praktische mogelijkheid om mensen heel veel te spreken die ver weg woonden. Tegenwoordig kan dat wel, met het internet. Échte vrienden kunnen zich aan de andere kant van de wereld bevinden. Misschien heb je ze wel nog nooit gezien en is de vriendschap alleen gebaseerd op een heleboel chatgesprekken.

Dat allemaal bij elkaar genomen is een stap in de richting van het accepteren van veel ‘vrienden’ op Facebook. Veel vrienden hebben wil niet zeggen dat diegene blij zijn met dat ze heel erg populair zijn. Als jij vindt dat iemand anders veel vrienden heeft op Facebook, wil dat zeggen dat diegene een andere betekenis heeft gegeven aan vertrouwdheid, vertrouwen en trouw. En dat is zijn goed recht.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie met de tag . Bookmark de permalink.

18 Reacties op “Wij zijn vrienden op Facebook”

 1. Lauradenkt zegt:

  Nee, het zijn niet échte vrienden, want zoveel échte vrienden kan een mens niet hebben (dit geldt dan voor mij he).

 2. Simone zegt:

  Goed artikel! Ik ben t met je eens dat facebook de drempel naar contact verlaagd en er via internet veel opener en kwetsbaarder wordt gecommuniceerd.

 3. Sophie zegt:

  Op mijn Facebook zitten (een deel van mijn) echte vrienden, gewone vrienden en kennissen. 🙂 Ik post overigens bijna nooit iets persoonlijks op mijn profiel (maakt Facebook een technische fout, ligt mijn leven te grabbel). 😛 Ook heb ik ergens gelezen dat alles dat je ooit op Fb geplaatst hebt, bewaard blijft. Dat vind ik geen prettige gedachte. Wie weet hoe de toekomst wordt…

  • Renze zegt:

   Alles op het internet wordt bewaard. Als je tegen Facebook zegt: ‘verwijder het’, betekent dat eigenlijk vrijwel nooit dat het ook écht verwijderd wordt. Ze zeggen dat ze het écht verwijderen, maar eigenlijk hebben ze gewoon in hun opslagplaats neergezet: ‘doe alsof dit verwijderd is’. En als ze iets aardig zijn voor hun gebruikers, dan is er ook nog het probleem met alle reservekopieën die ze ergens hebben opgeslagen. In een normaal bedrijf worden er al drie kopieën bewaard (één in een kluis in het bedrijf zelf, één bij iemand thuis, één op een andere plek) voor als er iets in de fik vliegt of voor als er waterschade is. Bij Facebook zullen er nog wel meer kopieën zijn. Daar wordt wel overheen geschreven, dus die van in de kluis wordt opnieuw beschreven als hij weer nodig is, dus dat verdwijnt vanzelf. Maar dán is er nog het grootste probleem: Google slaat een hoop dingen op. En er bestaan ook websites waarmee je andere websites uit het verleden kan bekijken. En Google en die websites hebben ook een hoop kopieën her en der liggen. En AL die kopieën moeten compleet verdwenen zijn voordat de gegevens echt weg zijn… (En ik heb gehoord dat je gegevens nog terug kan lezen totdat er 10x iets overheen geschreven is, maar ik weet niet of dat ook echt waar is. Ik weet wel dat er veel mogelijk is met gegevens terughalen die eigenlijk verloren zijn. Een computer formatteren bijvoorbeeld verwijdert niet de gegevens, zie Radar: http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/04-02-2013/data-recovery/?p=1)

 4. Liann. zegt:

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik best wel wat mensen op facebook heb die ik maar heel vaag ken. Maar dat zijn dus zeker geen vrienden. Echte vrienden zijn in mijn ogen op één hand te tellen. (of twee)

 5. Lisa zegt:

  Mm, vind ik wel een mooie definitie. Maar wat ik zo gek vind: ik heb zoveel mensen op Facebook waarbij het niet appropriate zou zijn om tegen ze te praten. Terwijl die me bvb pas een week eerder hebebn toegevoegd. Dat is toch raar?

  • Renze zegt:

   Ik denk dat dat soort dingen vooral komen doordat mensen denken dat het aantal Facebookvrienden gelijk is aan het aantal echte vrienden, en mensen dus veel Facebookvrienden willen hebben omdat ze dan populairder lijken. “Iedereen doet het, dus ik ook.”

 6. Esra zegt:

  “Wanneer gaan wij samen stappen?”
  “Weet ik niet.”
  “Heb je Facebook?”
  “Nee.”
  “Tja, je mist ook niks eigenlijk.”
  “Goed om te weten, dan begin ik er voorlopig ook niet aan.”

  Was ik daar ook weer vanaf xD

 7. Esra zegt:

  Zit ik nou in je spam ofwat?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *