Meer vrouwen op tv?

De publieke omroep wil meer vrouwen op tv hebben, want mannen zijn op dit moment oververtegenwoordigd. Aangezien dat het hoofdargument is, komt het op mij over als doorgeslagen emancipatie. Zoals ik daar al lang geleden had geschreven: het is héél goed dat vrouwen gelijke rechten en plichten hebben. Hoe het vroeger ging, was niet goed. Alleen moet het niet verder gaan dan gelijke rechten en plichten.

Mensen in een programma stoppen puur met het doel om een bepaald quotum te halen is in mijn ogen één van de slechtst mogelijke argumenten. Tv is niet bedoelt om zomaar wat mensen op te zetten, en dat geldt al helemaal voor de publieke omroep. Tv is bedoelt om mensen in beeld te brengen die ergens wat vanaf weten of die entertainment brengen. En voor beide groepen geldt: je moet wel voldoen aan een aantal basiseisen voordat je op tv moet willen komen. Genoeg mensen kunnen niet goed omgaan met die druk, zijn te zenuwachtig, gaan teveel aan zichzelf twijfelen in dat soort situaties, enzovoort. Dat soort mensen moeten tegen zichzelf beschermd worden door ze niet op tv te laten verschijnen. Daarnaast moet je ook zelf op tv willen komen.

Het grote probleem met vrouwen zit hem in de combinatie van 1) ergens iets vanaf weten, 2) omgaan met de druk en 3) op tv willen komen. Vrouwen weten zeker wel van veel dingen iets af, alleen zijn ze vaker te vinden in functies die niet leidinggevend of hoofdverantwoordelijk zijn. En tv programma’s willen juist mensen uit dat soort functies hebben. Bovendien zijn vrouwen oververtegenwoordigd in socialere beroepen, waar sowieso al genoeg mensen te vinden zijn en waar het meestal minder interessant is om zo iemand ook te spreken. Mannen zijn wat dat betreft beter verdeeld.

Het échte probleem van te weinig vrouwen op tv is dat de vrouwen niet op de juiste plek met de juiste eigenschappen zitten. Daar kan de publieke omroep niets aan veranderen. Door nu vrouwen in een (veel) betere positie te zetten dan mannen, zijn ze oneerlijk bezig. De rechten zijn niet meer gelijk, want vrouwen hebben meer recht op een plaats aan een tafel dan mannen. En dan bedoel ik niet dat er opeens meer dan 50% vrouwen op tv zijn, maar dat als er gekozen moet worden tussen een man en een vrouw, de vrouw voorrang krijgt omdat het een vrouw is. Dat noem je ook wel discriminatie.

Hoe dat échte probleem opgelost kan worden, is simpel: niet. Vrouwen en mannen verschillen nou eenmaal, dus kunnen niet alle problemen opgelost worden. Mannen zijn beter in zich ergens omhoog werken én hebben meer ambitie om zich ergens omhoog te werken. Vrouwen zijn eerder tevreden met wat ze hebben dan dat ze naar boven kijken. Die twee voordelen zullen mannen altijd houden, behalve als de evolutie anders beslist.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

36 Reacties op Meer vrouwen op tv?

 1. Nicole zegt:

  Ik typ op mijn telefoon, dus sorry als er vreemde fouten in mijn reactie zitten 😛 Dit soort stukken zijn altijd heel interessant en misschien dat ik er nog een keer zelf een blog over schrijf, maar ik zal het hier wat korter houden. Vrouwen zitten niet in een betere positie dan mannen. Seksisme en discriminatie tegen vrouwen is nog altijd de realiteit en dat blijkt uit sommige delen van je blog. Waarom denk je dat mannen ‘beter verdeeld’ zijn in beroepen en dat ze vaker een hogere functie hebben dan vrouwen? Dat is niet alleen omdat vrouwen van nature meer zorgend zijn of niet hogerop willen of meer van dat soort bullshit. Er zijn genoeg capabele en slimme vrouwen die graag carrière maken in zeer gevarieerde beroepsvelden. Ik zeg niet dat ik altijd voor positieve discriminatie ben, maar de houding die je nu beschrijft houdt vrouwen juist tegen. Meer dan de helft van de wereldbevolking is vrouw en toch worden vrouwen als een minderheid gezien, omdat ze overal ondervertegenwoordigd zijn. Het gaat niet alleen om expertise, trouwens. Als vrouw wil ik mensen als mijzelf op televisie zien. Het feit blijft dat blanke mannen de overhand hebben in onze cultuur, en dat terwijl zij geen meerderheid zijn en ook echt niet meer weten of kunnen. Media beïnvloeden cultuur en andersom: meer (verschillende soorten) vrouwen op televisie weerspiegelt het beter wordende beeld van vrouwen als net zulke normale mensen als mannen en op die manier beïnvloedt het het beeld dat vanuit de cultuur wordt geconstrueerd van vrouwen.
  Ook heb hier altijd veel over te zeggen, dus ik debatteer er graag over met je 😉

  • Renze zegt:

   Alle problemen die je noemt zijn problemen vanuit het bedrijfsleven, niet problemen op tv. De gevolgen ervan zijn op tv te zien, maar dat is niet de oorzaak van het probleem. En nu doen vrouwen hetzelfde als mannen (het initiatief komt van vrouwen), namelijk: hun eigen geslacht boven het andere zetten (mannen doen het in het bedrijfsleven). En dus zijn ze eigenlijk net zo slecht bezig als al die mannen.

 2. Nicole zegt:

  Trouwens, vrouwen eerder tevreden met wat ze hebben? Zo iemand moet ik nog tegenkomen!

 3. Nicole zegt:

  Ik had echt een hele reactie getypt en toen was hij weg, yay. In ieder geval, die problemen zijn inderdaad in het bedrijfsleven maar ook in onze gehele cultuur en dus ook in de televisiewereld te zien. Het lijkt me dus ook logisch dat als de televisie vrouwen uit zichzelf niet genoeg aandacht geeft, vrouwen die aandacht op gaan eisen. Daarnaast is het drogreden om te stellen dat omdat vrouwen minder risico’s nemen, ze meer tevreden zijn met wat ze hebben. Ze nemen minder risico’s, omdat cultuur vrouwen oplegt netjes op hun beurt te wachten en vrouwen die wel risico’s ne.men en gaan voor wat ze willen bestempeld als een bitch.

  • Renze zegt:

   Ik geef geen waardeoordeel over of het goed is dat vrouwen minder risico nemen, ik zeg alleen maar dat het zo is. Dat zit nou eenmaal in de mens. Als vrouwen die aandacht opeisen zijn ze net zo bezig als de mannen, namelijk één groep boven de ander zetten. Ook al werkt het voor een deel, het is geen goede oplossing.

 4. Nicole zegt:

  Ik zeg ook niet dat je een waardeoordeel geeft over het wel of niet risico’s nemen, ik zeg alleen dat het niet zo simpel ligt als je zegt. Mensen worden geconditioneerd, zowel mannen als vrouwen (op verschillende manieren).
  Als vrouwen aandacht opeisen is het omdat ze anders die aandacht niet krijgen (zie de feministische golven, daar was ook het opeisen van aandacht nodig om veranderingen teweeg te brengen). Daarmee plaatsen zij zichzelf niet boven mannen, maar op juist op gelijke hoogte. Mannen krijgen die aandacht namelijk makkelijker op basis van het feit dat ze man zijn. Dat is moeilijk uit te leggen, omdat jij zelf geen vrouw bent en dus niet dezelfde ervaring hebt als een vrouw.
  Bovendien, mannen hebben zichzelf boven vrouwen geplaatst door heel de geschiedenis heen. Waar is je blog daarover? Is dit, meer vrouwen op televisie willen, een groter probleem dan de structurele onderdrukking, discriminatie en seksisme die vrouwen over de hele wereld dagelijks ervaren?

  • Renze zegt:

   Je gaat er vanuit dat vrouwen alleen maar goede dingen doen, oftewel dat al het ‘slechte’ vanuit mannen komt. Dat is niet zo. Ja, meer mannen plegen misdaden, maar vrouwenmisdaden zijn steeds meer in opkomst. Ook vrouwen eisen aandacht op terwijl ze eigenlijk al genoeg aandacht krijgen.

   Nee, ik ben geen vrouw, máár ik doe wel altijd mijn best op mij in te leven in anderen, ook in vrouwen. Ik ben niet diegene die kan oordelen over of ík daar goed in ben, maar ik weet zeker dat ik er in ieder geval niet slecht in ben.

   Waarom ik daar (nog) niet over heb geblogd: zo’n beetje iedereen die mijn blog leest is vrouw en weet het al. En de grootste problemen daarmee zijn niet in Nederland te vinden en Nederlanders kunnen daar vrij weinig aan doen. Het is niet dat je door bij bepaalde bedrijven spullen te kopen je dat in de hand werkt of juist niet. De problemen kunnen alleen aangepakt worden door de gehele samenleving te veranderen en dat kan niet als eenzame consument in Nederland. Het heeft dus geen impact als ik erover blog, het zou puur en alleen een informatievoorziening zijn. Daar wil ik best over bloggen, als anderen het nog niet gedaan hebben. Ik vermoed dat minimaal 90% van mijn lezers die andere blogs leest, al wel eens een blog heeft gelezen over dat vrouwen er slecht aan toe zijn. Dus heeft het niet zoveel zin om erover te bloggen.

 5. Nicole zegt:

  Haha, nee, ik weet dat vrouwen niet alles goed doen en ik geef de mannen niet alle schuld, maar wel onze cultuur die door zowel mannen als vrouwen tot stand wordt gebracht. Dat betekent dat zowel mannen als vrouwen een aandeel hebben in het veranderen van die cultuur. Ik weet niet wat criminaliteit ermee te maken heeft.
  Je kunt he altijd inleven in een ander, maar je kunt nooit weten hoe het is om de ander de zijn. Ik kan proberen te bedenken hoe het is om als man te leven, maar ik kan nooit echt volledig weten hoe het is.
  Inderdaad, je kunt problemen alleen veranderen in de gehele samenleving, oftewel, meer vrouwen op televisie! En ik denk dat je door bestaande algehele problemen met gender te bespreken op je blog heel wat kunt uitmaken, dus misschien is het juist interessant om erover te bloggen 😉

  • Renze zegt:

   Misdaad = slecht.

   Meer vrouwen op televisie zorgt alleen maar voor meer discriminatie, dus dan verandert je het probleem niet, je zorgt alleen dat het probleem niet meer te zien is op tv.

 6. Esra zegt:

  Mannen zijn van nature agressiever. Mannen zijn van nature sterker. Mannen schaatsen altijd (ontiegelijk veel) harder dan ik. Niet eerlijk. Mannen zijn overal ter wereld aan de macht en veroorzaken oorlogen en schenden mensenrechten (zowel die van mannen als vrouwen). Niet eerlijk. Minder machtlustige en agressieve personen op het hoogste toneel zou veel wereldproblemen oplossen, maar het spreekt voor zichzelf dat de meest machtlustige en agressieve personen de macht altijd zullen opeisen. NIET EERLIJK. De natuur is nog nooit eerlijk geweest, het recht van de sterkste geldt. En dat zijn mannen. Als vrouw mag je afwachten wat er voor je overblijft.

  Dus ik denk niet dat ik als vrouw hier in Nederland iets te klagen heb. Behalve dan dat die mannen altijd zo hard schaatsen dat ik ze niet bij kan houden, een gentleman doet dan toch gewoon even ietsje rustiger? 😉

  • Renze zegt:

   Ik ben er anders ooit uit gefietst door twee vrouwen 🙁

  • Esra zegt:

   Haha. Grote vraag: zijn die vrouwen zo sterk of ben jij zo slap? 😉

   (Ik ben én vrouw én slap, dus van mij hoef je niks te verwachten op de fiets. Ik denk dat ik je er wel uit zou schaatsen aangezien jij nooit schaatst, maar dat neemt niet weg dat er veel mannen zijn met een veel slechtere techniek dan ik die dan toch harder gaan. Hoe frustrerend!)

  • Renze zegt:

   Het waren profwielrensters 😛 waarvan één Europees Kampioen op de weg was, waar ze Vos had verslagen. En de anders was een ploeggenote.

   (Ik zou na een paar kilometer omvallen van de pijn van blaren, helaas.)

 7. Esra zegt:

  Haha dat je dat überhaupt hebt geprobeerd dan, voor mij zou zoiets een kansloze missie zijn…

  (Maak je geen zorgen over die blaren, binnen tweehonderd meter zou je er al af liggen. Is het niet op het eerste rechte stuk, dan is het wel in de eerste bocht, want daar is de juiste techniek nog veel belangrijker :P)

  • Renze zegt:

   Ik had niet echt een andere keuze, ik wist het niet van te voren. Was een toertocht van 150km in een groep en we zouden 28km/h gaan (wat ik wel had kunnen volhouden), maar uiteindelijk was het gemiddelde 30km/h (wat nét teveel van het goede was)… Zij fietsten vrolijk voorin en hebben met iedereen gepraat (behalve mij, want ik zat nooit voorin :P), ik was blij toen ik een duwtje kreeg op het einde.

   (Dat heb ik vroeger anders wel geleerd, toen ik nog iets minder snel blaren kreeg, dus dat zou ik nog wel kunnen met een beetje oefening.)

  • Renze zegt:

   Op skates en ijshockeyschaatsen.

  • Esra zegt:

   You’re gonna lose 😛

  • Renze zegt:

   Ja, want ik val om van de blaren 😛

  • Esra zegt:

   Ja jij valt binnen een half rondje om van de pijn van blaren en dat ik dan harder ga komt dan ook echt alléén door die blaren en nergens anders door. Wat jij wil!

  • Renze zegt:

   Nee, dat zeg ik niet. Ik probeer je alleen duidelijk te maken dat over de rest niet valt te oordelen, want ik ben dan al omgevallen door de blaren!

  • Esra zegt:

   Ja, maar ik probeer duidelijk te maken dat ik ook wel kan voorspellen wat er zou gebeuren als je geen blaren zou krijgen. Heb nochtans nooit iemand gezien die niet of voor het eerst op Noren schaatste die mij langer dan een paarhonderd meter bij kon houden… Vandaar!

   Niet verdrietig zijn, bij alle andere sporten zou je waarschijnlijk dik van me winnen 😛

  • Renze zegt:

   Logisch als het een oneerlijke strijd is!

  • Esra zegt:

   Wat is daar oneerlijk aan?

  • Renze zegt:

   Dat jij schaatst en ik niet!

  • Esra zegt:

   Laat mij nou ook in één sport goed zijn oké? 🙁

  • Renze zegt:

   Dat mag als je mij er niet mee probeert af te troeven 😛

  • Esra zegt:

   Het was niet de bedoeling om je af te gaan troeven maar ik zeg iets en dan kom jij ineens met blarensmoesjes 😛

  • Renze zegt:

   Zijn geen smoesjes 😛 je mag best m’n voeten eens zien na een dag wandelen/meer dan 5km hardlopen (als dat lukt zonder pijn)/skaten/schaatsen/andere bezigheid met veel wrijving, terwijl ik én pleisters opdoe, én die pleisters extra vasttape, én blarenzalf eronder doe, én zooltjes heb, én gezocht heb naar de beste sokken. Kan er ook niets aan doen dat ik dan nog blaren krijg!

  • Esra zegt:

   smoes (de; v(m); meervoud: smoezen; m.n. als verkleinwoord) 1 onbenullig praatje 2 uitvlucht, voorwendsel

   Het is dus wel een smoes, want je gebruikt het als uitvlucht dat je niet hard kunt schaatsen, terwijl je gewoon de techniek niet hebt. Ik zeg toch ook niet dat ik niet hard kan fietsen omdat mijn knieën na een tijdje pijn gaan doen? (terwijl het wel zo is dat mijn knieën van fietsen pijn gaan doen)

  • Renze zegt:

   Het verschil is: misschien zou ik wel heel goed zijn geweest in schaatsen als ik geen blaren kreeg, dus is het geen eerlijke vergelijking! Ik heb geen eerlijke kans om mijzelf te kunnen ‘verdedigen’ 😛 Net zoals met jouw knieën en fietsen.

  • Esra zegt:

   Ja en als ik geen zwakke spieren had door mijn vitaminetekort was ik misschien wel net zo goed geweest als Ireen Wüst. Is sport dan alleen eerlijk als iedereen precies tegelijk over de finish komt?
   Zijn we weer terug bij mijn eerste reactie: het leven is nu eenmaal niet eerlijk 😛

  • Renze zegt:

   Laten we het daar maar bij houden 😛

 8. Lisa zegt:

  Ik ben voor het quotum. Eén van de bezwaren die er vaak door programmamakers tegenin wordt gebracht, is dat ze vrouwen vaak genoeg benaderen maar dat zij het niet willen, bvb omdat ze het te eng vinden. Volgens mij komt dit niet door een werkelijk verschil in karakter tussen man en vrouw, maar omdat het vrouwen is aangeleerd om zich bescheidener op te stellen (wat Nicole zegt over dat vrouwen als snel als ‘bitch’ worden neergezet, terwijl dit nooit bij mannen gebeurt). Het feit dat vrouwen minder vaak voorkomen op tv, houdt dit idee o.a. in stand. Als we nou dat quotum invoeren, maakt het zichzelf overbodig. (Oké, dit is wel heel kort door de bocht, er is wel meer verandering nodig…)
  Wat bedoel je eigenlijk met ‘meer vrouwen op tv zorgt voor meer discriminatie maar dat zie je niet’?

  • Renze zegt:

   Als ze het niet willen, is het toch geen probleem? Het lijkt mij sterk dat ze iets tegen hun zin in moeten gaan doen om één of ander quotum te halen.

   Het probleem is niet meer op tv te zien doordat er ongeveer evenveel mannen als vrouwen op tv zijn met het quotum. Het probleem binnen het bedrijfsleven bestaat dan nog steeds. Eén van de nadelen van het probleem op tv oplossen is dat het niet meer direct te zien is; nu is dat nog wel het geval en komt er ook regelmatig de aandacht voor. Als het niet meer op tv te zien is, wordt er ook minder aandacht voor gevraagd, terwijl het tv-probleem het minst erge gedeelte is van het complete probleem. En zodra het bedrijsleven-probleem is opgelost, komt het tv probleem vanzelf (of dan gaat het in ieder geval meer richting de 50%).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *