Bevergeil

Bevergeil zegt niets over hoe geil een bever is. Het is een uitscheidingsproduct van bevers en het wordt ‘geil’ genoemd omdat de uitscheidende klier tussen de anus en geslachtsorgaan zit. Het wordt ook wel castoreum genoemd. Waarom zou ik daar over bloggen, vraag je je nu vast af. Ik ben dankzij de Keuringsdienst van Waarde erachter gekomen dat het in vanille-ijs kan zitten. Geen grapje.

Jamie Oliver zei bij David Letterman:

“Het heet castoreum. Het is een extract van de anaalklier van een bever. Het zit in aardbeiensiroop en vanille-ijs.”

En de Keuringsdienst van Waarde vond dat ze moesten uitzoeken of het ook echt in vanille-ijs zat of dat Jamie Oliver maar wat zei. Om te onderzoeken of dat echt zo was, hebben ze het pad van de bever gevolgd. In Canada wordt er op ze gejaagd voor de pels en daarna worden de delen van de bevers verkocht aan verschillende personen of bedrijven. Er zijn in Canada mensen die de klieren van de bever opkopen en ze daarna verkopen aan de smaak- en geurindustrie. Zulke mensen hebben letterlijk hele schuren volhangen met allemaal van die klieren.

De geurindustrie gebruikt het in parfums, want het werkt als een geurversterker. De medische industrie gebruikte het vroeger voor verschillende ziektes, zoals hoofdpijn en koorts. En de smaakindustrie gebruikt het als smaakversterker.

Een ‘flavourist’ (iemand die nieuwe aroma’s maakt) is een aantal vanille-ijssoorten gaan proeven om te kijken of er bevergeil in zit. Hij weet dat hij ooit een recept heeft gemaakt voor een vanillearoma dat bevergeil bevat. En hij proefde inderdaad in twee vanille-ijssoorten dat er misschien bevergeil in zat. Uit een chemische analyse bleek van niet, maar misschien komt dat doordat er héél weinig van in zit: 0,02mg per liter ijs (voor 50 miljard liter ijs heb je 1 kilogram bevergeil nodig). Het kan ook heel goed dat het er inderdaad niet in zat, maar ze hebben natuurlijk niet alle vanille-ijssoorten getest. Dus misschien zit het wel in een andere vanille-ijssoort, bijvoorbeeld die bij de lokale ijsboer.

Maar werkt het dan echt? Volgens een ijsboer die als test vanille-ijs mét en zonder bevergeil heeft gemaakt om te kijken welke het lekkerste is, werkt het echt. Het ijs mét bevergeil vond hij lekkerder. En dat betekent dat vanaf nu misschien wel alle vanille-ijsproducten bevergeil in hun vanille-ijs gaan stoppen. Plus: is dat paardenvlees wel zo erg? Wie weet wat er nog meer in alledaagse producten zit.

Keuringsdienst van Waarde over bevergeil: deel 1, deel 2

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Bevergeil

  1. Esra zegt:

    0,02 mg/L is niet veel, maar met een goede massaspectrometer nog altijd detecteerbaar. Of je het met je tong ook detecteert waag ik daarentegen te betwijfelen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *