Hebben fietsers een maximumsnelheid?

Nee, fietsers hebben geen maximumsnelheid. In de wet staan namelijk alleen maximumsnelheden voor gemotoriseerd verkeer. Wat eigenlijk best raar is. Op een fiets mag je in zijn algemeenheid dus zo hard als je wil, zolang je geen andere wetten overtreedt.

Er is echter één uitzondering: als er een bord met een maximumsnelheid staat op het wegvak waar je op rijdt, moet je je aan die maximumsnelheid houden, óók fietsers en zelfs voetgangers. Een wegvak houdt op bij de eerste de beste afslag, dus vaak duurt dat niet zo lang. En meestal zijn fietspaden gescheiden van de normale weg, waardoor je niet op hetzelfde wegvak zit en de maximumsnelheid dus niet geldt. Oftewel: als fietser heb je geluk.

Jammer genoeg overtreed je al snel een andere wet met een te hoge snelheid, namelijk artikel 5 van de Wegenverkeerswet of artikel 19 van Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De tweede gaat daadwerkelijk over een snelheid: je moet namelijk altijd in staat zijn te stoppen binnen de afstand dat je de weg kan overzien en dat de weg vrij is. Oftewel: als je goede remmen hebt, kan je daar al snel onderuit komen. Aan de andere kant: die wet kan ook weer niet letterlijk uitgevoerd worden, want er zijn zat onoverzichtelijke bochten waar je eigenlijk met 5km/h doorheen moet rijden volgens deze wet, terwijl niemand dat doet. De eerst genoemde wet is een wet waarin een politievrouw (of man) een bekeuring kan uitschrijven als iemand gevaar veroorzaakt of kan veroorzaken of dat het overige verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. Het is de wet die gebruikt kan worden voor alles wat niet letterlijk in de wet staat.

Toen ik gister ging vragen aan twee politiemannen of ze wel eens een boete gaven aan fietsers, of dat ze überhaupt fietsers meten met hun lasergun waar ze mee bezig waren (eigenlijk was een andere politievrouw met de lasergun bezig en waren de twee politiemannen aan het wachten op overtreders), zeiden ze dat ze dat nooit deden. Oftewel: in theorie kán je wel een bekeuring krijgen als je te hard rijdt, maar de praktijk is anders. Gelukkig maar, want dan hoef ik mij geen zorgen te maken als ik weer eens hard rijd. Niet dat dat zo vaak gebeurd.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen met de tag . Bookmark de permalink.

12 Reacties op Hebben fietsers een maximumsnelheid?

 1. Simone zegt:

  Een fiets met trapondersteuning mag maximaal 25 anders kun je een bekeuring krijgen, maar dat is natuurlijk weer een gemotoriseerd voertuig 😛 Raar geregeld in NL ja wat dat betreft!

  • Renze zegt:

   En wat nu als de trapondersteuning uitstaat? En voor als dat lastig te bewijzen is: als hij kapot is? Dan is het eigenlijk een gewone fiets, maar ik zie de politie er nog wel voor aan om te doen alsof hij trapondersteuning heeft 😛

  • Paul zegt:

   Als reactie op Renze. Als je op een landweg fietst met trapondersteuning is de maximum snelheid gewoon 60, ook voor racers. 30km in de bebouwde kom is dertig ook voor e-bikes. Alle ondersteuning wordt uitgeschakelt vanaf 25-26 km. Speed Pedalecs hebben een max ondersteuning tot 45km en worden gezien als voertuig gelijkgesteld als een brommer.

 2. Lauradenkt zegt:

  Pfff gelukkig zeg, want ik fiets altijd enorm hard

 3. Esra zegt:

  Hahaha nou toch vind ik het wel enigszins functioneel om te zorgen dat je altijd nog kunt remmen als er plots iets opdoemt. Misschien ben ik te voorzichtig (of zie ik te veel gevaar) maar ik heb een hekel aan bochten na een stuk bergaf want dat vind ik maar eng!
  Op skeelers moet je er ook veel rekening mee houden want dan heb je een erg lange remweg.

  • Renze zegt:

   Op een racefiets zijn remmen gelukkig een stuk sterker, ik sta wel binnen een meter of 20 stil vanaf 50km/h (niet dat ik vaak zo hard rijd, maar goed) als ik vol in de remmen ga (wat ik liever niet doe, want dan slijt alles sneller en als ik per ongeluk de voorrem te veel gebruik lig ik straks voorover op straat).

   Op skates remmen vroeger, daar was ik pas slecht in 😛 mijn rem was uitrollen!

 4. orbiter zegt:

  De trapondersteuning mag werken tot 25 km per uur. Wanneer je harder rijdt dan is de trapondersteuning automatisch uitgschakeld.

 5. Klaas zegt:

  Allemaal onzin over een maximumsnelheid voor diverse soorten fietsen. Gewoon één maximumsnelheid voor een fiets, of je er nu een raketmotor op hebt of een ouderwetse doortrapper, dat moet niet uitmaken. Er zijn toch ook auto’s met 18 pk en 400 pk, moeten zich ook aan de maximumsnelheid houden.

 6. Frank zegt:

  Géén maximum snelheid voor fietsers?
  Daar dacht een motoragent anders over
  Ik werd een keer gestopt omdat, ik ‘te snel’ ging.
  Ik ging toen 52 km/h. Ik had een harde wind in de rug.
  Ik reed ook van een heuvel af.
  Ik legde het rustig uit maar, de Motoragent boeide het niet. Gelukkig géén boete maar, WEL een waarschuwing voor het ‘te snel’ rijden.
  Op de weg was de maximum snelheid 60 km/h.

 7. Rimovanax zegt:

  dat word van de zomer trained om het record 62km/h te gebroken. hopelijk zonder snelheids boete.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *