Tour de France: rustdag #1

Er zijn alweer 9 dagen Tour de France voorbij. Ze zijn niet voorbij gevlogen, maar ik heb wel niet heel veel andere dingen gedaan. Onder andere doordat ik de afgelopen 6 dagen elke dag heb gefietst en daarvoor was ik bezig met m’n laatste tentamen. Dan gaat het natuurlijk allemaal al snel, zeker met al die napraat-programma’s ‘s avonds.

Radioshack
Laat ik als eerste beginnen met Radioshack, want dat vind ik toch lichtelijk opvallend. In mijn voorbeschouwing zei ik: “En Radioshack neemt het ploegenklassement mee naar huis, maar dat zal ook het enige zijn dat ze gaan bereiken.” Daar bedoelde ik natuurlijk niet mee dat twee van hun vier kopmannen uit zouden vallen, maar dat is toch gebeurd. Ik betwijfel of ze nog het ploegenklassement gaan pakken, aangezien Zubeldia of Paulinho dan elke dag goed moeten rijden. Ik denk wel dat, inclusief het tijdsverlies van Leipheimer (meer dan 4 minuten), ze niet veel meer gaan bereiken, zoals ik van te voren zei. Alleen ik hoopte niet dat dat op deze manier zou gebeuren, ik hoopte dat ze er gewoon afgereden zouden worden.

De eerste week
Gilbert was sterk genoeg op dag 1 (“Hushovd zal de etappe kunnen winnen, tenzij Gilbert sterk genoeg is.“), één van de sterke ploegen won (“[..] waarin één van de sterke teams zal winnen: HTC of Garmin [..]“), de eerste massasprint werd niet gewonnen door Cavendish, maar de 2e wel (“De dag erna (na Mur de Bretagne) zal Cavendish wel weer winnen, of misschien een sterke Farrar.“) en de eerste werd gewonnen door “[..] een sterke Farrar“: ik had dus bijna alles vooraf goed voorspeld! Gilbert stelde teleur op Mur de Bretagne, eigenlijk zelfs heel erg. De dag erna had ik het fout, aangezien Feillu 4e werd en Rojas 5e, ipv 1 en 2. Gelukkig was Boasson Hagen vooraf ziek (gordelroos), dus dat hij nu al zo sterk was, hadden weinigen vooraf kunnen voorspellen. En de laatste massasprint werd weer gewonnen door Cavendish, en ik zei erbij: “Ik denk wel dat Farrar nu al een ritje heeft gewonnen.” Top, kan bijna niet beter.

De bergen in (lees: Centraal Massief)
De rit naar Super Besse heeft wat spektakel opgeleverd, maar niet meer dan dat. De winnaar is een onverwachte naam, maar dat komt enkel doordat hij in een vlucht zat. Daarachter ging het redelijk zoals voorspeld, al had ik niet verwacht dat Gilbert nog iets over zou houden op de klim. De rit erna werd voorspelbaar gewonnen in een vlucht. Ik had niet verwacht dat Luis Leon nog iets zou presteren dit jaar, al is het aan de andere kant wel typisch dat hij vanuit een vlucht wel iets kan presteren.

Gesink
Gesink verbaast mij met zijn uitspraken. Hij valt, zegt dat het super slecht gaat, blijft dat twee dagen lang zeggen, maar verliest amper tijd (8 seconde op een klim die niets voor hem is), terwijl de ritten zéker niet licht zijn. Vervolgens zegt hij dat het beter gaat, maar verliest wel bijna anderhalve minuut op een niets betekende klim. En gister wordt hij er eerst afgereden, ligt hij er 6x af (bron: Niermann), maar eindigt hij wel op 8 seconde van de toppers. Het gaat steeds beter, dus dat belooft veel goeds! Gesink is écht goed deze Tour, dus zelfs als hij 5% minder is, is hij nog steeds uitstekend. Hoop ik.

Samu
Ook hij verbaast mij, maar niet met zijn uitspraken. Ongeschoren én zonder een blije kop betekent niet veel goeds voor hem, maar toch doet hij het tot nu toe prima. Zaterdag werd hij al 4e en voor de rest heeft hij geen seconde verloren, behalve de eerste 2 dagen. Misschien kan hij nog verbazen met het zwaartepunt op het laatst: de Galibier, Alpe d’Huez én de tijdrit. Ik hoop nog steeds dat hij 3e wordt en het is nog steeds mogelijk!

Volksheld (Johnny H.)
Veel hoef ik er niet over te zeggen. Zijn belachelijk spectaculaire valpartij heeft geen woorden nodig. Daarna nog 30km rijden om de finish te halen is wonderbaarlijk. Vervolgens het ziekenhuis verlaten met 33 hechtingen én vrolijk zeggen dat je dinsdag start is… Woorden zijn niet nodig.

En verder?
Verder vind ik het jammer dat er zoveel valpartijen zijn. Sinds Weylandt kijk ik er heel anders tegenaan, helaas. Elke keer krijg ik een vreemd gevoel door mijn lichaam en hoop ik dat er niets aan de hand is. Gelukkig is dat ook vaak zo. Hopelijk verdwijnt het gevoel.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *