Jack Reacher

Ongeveer precies een jaar geleden kwam de film ‘Jack Reacher’ uit. Op derde kerstdag ben ik daarheen gegaan. Als ik zin heb, zoek ik voordat ik een film ga zien altijd naar wat achtergrondinformatie. Daar had ik toen geen zin in. De film was me zo goed bevallen dat ik het achteraf deed. Toen kwam ik erachter dat de film op een boek was gebaseerd. Dat de naam van de film de naam van de hoofdpersoon in een heleboel boeken is. Dat Tom Cruise, die in de film Jack Reacher speelt, helemaal niets wegheeft van de échte Jack Reacher, die bijna twee meter lang is en meer dan honderd kilo weegt. Vrouwelijke aandacht hebben ze daarentegen wél met elkaar gemeen.

In deze zomervakantie ben ik een tijd bij mijn ouders geweest. Op een gegeven moment had ik besloten dat het handig, praktisch, goedkoop en leuk zou zijn als ik alle boeken van mijn moeder zou bekijken en zou lezen welke mij leuk leken. Dus ik heb alle achterkanten van alle boeken van mijn moeder bekeken en gelezen. Op een gegeven moment kwam er een ‘Jack Reacher’ boek voorbij, in een Readers Digest boek (vier boeken in verkortte vorm bij elkaar). En toen dacht ik: “DIE moet ik lezen”. Een paar boeken later kwam hij weer voorbij. En dat gebeurde nog een paar keer.

Het eerste boek dat ik las – nummer 11 in de serie – viel me een beetje tegen. Waarschijnlijk omdat ik het verhaal van Jack Reacher nog niet kende en ik mij dus nog niet goed in hem kon inleven. In mijn logica las ik daarna boek 10, vervolgens boek 9, vervolgens boek 14, daarna boek 13 en als laatste boek 12. Over boek 9 is de film gemaakt. Bij geen enkel boek was ik écht heel erg enthousiast. Misschien nog steeds omdat ik niet bij het begin begonnen was en Jack Reacher dus niet echt kende. Misschien omdat het verkortte versies zijn. Misschien door de manier van vertaling.

Voor mijn verjaardag vroeg ik boeken van Jack Reacher. Ik wist inmiddels dat ik alle boeken over hem wilde lezen en dan doen die Readers Digest versies het toch niet helemaal, omdat het verkortte versies zijn. Voor mijn verjaardag kreeg ik boek 1 t/m 6, 8 en 9 (7 was niet op voorraad, helaas). Dat was 19 oktober. Ik was net weer begonnen met Harry Potter lezen. Toen ik die allemaal uit had, ben ik begonnen in boek 1. Boek 2, 3, 4, 5, 6 en 8 volgden snel. Boek 9 heb ik al gelezen dus daar wacht ik nog even mee. Maar nú ben ik echt enthousiast. In een maand tijd heb ik die 7 boeken gelezen. En ik lees maar zelden zoveel.

Wat maakt Jack Reacher zo leuk? Hij kiest zelf voor zijn complete onafhankelijkheid van zo’n beetje alles. Hij leeft op doorreis door Amerika. Hij heeft geen huis. Hij heeft geen vriendin. Hij heeft geen familie meer. Hij heeft een inklapbare tandenborstel en een rekening. Hij wast zijn kleding niet. Hij koopt elke paar dagen nieuwe kleding. Hij heeft nog wat geld van zijn werk in het leger, en als hij niet genoeg geld meer heeft, zorgt hij dat hij geld verdient op tal van manieren. Hij reist zo min mogelijk met het vliegtuig. Hij reist het liefste met de bus, te voet of al liftend, zodat niemand (lees: mensen die hem willen vinden) hem niet kunnen vinden. Hij is zoveel mogelijk stil. Hij heeft een klok in zijn hoofd en weet altijd hoe laat het is. Hij rekent af met alle slechteriken die hij tegenkomt.

Jammer genoeg moet ik nu wachten op een moment van geluk waarop ik opeens een grote schenking krijg. Of totdat de tijd mij brengt bij mijn verjaardag (nog maar een maand of tien). Of totdat ik ergens geld vind aan het einde van de maand om één boek te kopen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Jack Reacher

  1. Nooms zegt:

    Hihi altijd leuk als je zo gegrepen wordt door een serie. 🙂
    En leuk dat je Harry Potter leest. Harry Potter is geweldig. 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *