Post van de kerk

In mijn brievenbus lag eergisteren een envelop op A4-formaat. Ik verwachtte geen post. Voor een kerstkaart is A4 wel erg groot. Dus ik maakte hem snel open en ik zagmeteen dat het van de kerk was, om precies te zijn de Ontmoetingskerk Nijmegen. De brief begint als volgt:

Geachte heer Droog,

Wellicht ben je verbaasd een brief van de kerk bij je post aan te treffen. (Nou en of dat ik dat ben.)
We hebben je adres gekregen via de SILA (Stichting Interkerkelijke Leden Administratie). (Aha…)
Je staat daar geregistreerd als katholiek. (Ik ben nog nooit lid geweest van een kerk, maar goed.)
Van hen weten we dat je in onze parochie woont. (Aha #2…)

Dat ik geregistreerd sta als katholiek, vind ik al redelijk verbazend. Ik ben nog nooit lid geweest van een kerk. Ik ben in kerken geweest voor school, op vakantie en één keer om het te ervaren (maar dat was geen katholieke kerk). Kennelijk is het genoeg dat één van mijn ouders ooit gedoopt is, lang voordat ik geboren werd. Ik had de indruk dat ik in mijn eigen leven baas was over mijn gedachtes, meningen en standpunten, maar kennelijk is elk kind van een katholieke ouder ook katholiek.

Van horen zeggen heb ik gehoord dat het heel lastig is om van zo’n registratie af te komen, hoewel ik op internet lees dat het zou moeten kunnen met een brief aan het juiste genootschap. Het lijkt mij dat juist zoiets belangrijks in zo’n brief moet staan. Zeker als de schrijver begint met “Wellicht ben je verbaasd een brief van de kerk bij je post aan te treffen”. Dat staat er niet in.

De SILA is een organisatie die het te horen krijgt dat een zeker persoon verhuisd als diegene geregistreerd staat bij één van de zeven aangesloten gemeenschappen. De SILA geeft deze informatie vervolgens door aan de juiste personen van de juiste genootschap vlakbij je nieuwe woonadres. Geweldig. Als het nou bij élke genootschap die iets met geloof te maken heeft zou gebeuren, dan zou ik er nog een beetje begrip voor hebben, maar dat is niet zo. Het gebeurd alleen bij de genootschappen die al heel lang in Nederland bestaan.

Niet alleen de SILA krijgt de gegevens doorgestuurd als iemand verhuisd, maar ook een pensioenverzekeraar, de Belastingdienst, verzekeringen, waterschappen, gerechtsdeurwaarders, de GGD (vaccinaties!), NS (voor opsporing van zwartrijders) en nog een paar. Die zijn allemaal nog te begrijpen in mijn ogen: ze voeren echt een functioneel doel uit goed voor heel het land. Kerken hebben echter niet zo’n functioneel doel: iedereen moet zelf bepalen of ze naar de kerk gaan. En daarom vind ik dat de SILA die gegevens niet meer moet krijgen.

Is dit het dan, dat ze jouw een brief hebben gestuurd zonder te vermelden hoe je er vanaf kan komen? Nee, dat is het niet. Er staat ook in dat ik mij zeker eens moet verdiepen in de 25+ groepen. Ik ben 23. Geen 25+. Kennelijk is er geen rekening mee gehouden dat mensen voor hun 25e op hunzelf wonen.

Is dit het dan? Nee. Ze hebben mij 13 A4-blaadjes opgestuurd met 17 zwart-wit bedrukte kantjes en 4 in kleur bedrukte kantjes. Is dat écht allemaal nodig voor iemand waar ze niet eens van weten of diegene wel echt geïnteresseerd is in de kerk? Ik denk van niet. En als dit nou bij één iemand zou gebeuren… Oké. Maar ze doen het bij iedereen. Bij elke Nederlander. En dat is gewoonweg keiharde verspilling. En ik dacht dat elke keer tegen verspilling was.

Heel jammer.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Post van de kerk

 1. Nooms zegt:

  En, alle kantjes gelezen?
  Maar ben je dan gedoopt? Ik zie er niets over in je blog dus ik denk van niet… maar eh… dan ben ik dus ook katholiek omdat mijn ouders dat zijn, ondanks dat ik niet gedoopt ben… of zie ik dat nu verkeerd?
  Het is inderdaad wel echt super verspilling om zoveel papier op te sturen…

  • Renze zegt:

   Nee, wel allemaal even bekeken, maar dat ging me toch weer té ver. Er was maar één echt kantje van de brief, die heb ik wel helemaal uitgeplozen (moet het natuurlijk niet fout hebben met wat ik zeg…).
   Ik ben niet gedoopt nee. Het gaat erom dat één van je ouders gedoopt is, dan ben jij automatisch ook katholiek.

 2. Esra zegt:

  Tsja. Zo gaat dat met de katholieke kerk. Ik praat het zeker niet goed want het is inderdaad irritant, maar als je het mij vraagt kost uitschrijven meer moeite dan maar gewoon aanzien wat er gebeurt – écht lastig zijn ze niet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *