Het geheime leven van de kat

In het plaatsje Shamley Green (50km ten zuidwesten van Londen) zijn 50 katten gevolgd met een GPS-apparaatje aan hun halsband. 14 van de 50 katten hadden ook nog eens een camera aan hun halsband. Hoe kan dat niet interessant zijn?

Er zijn een aantal hele interessante gedragspatronen te zien in de GPS-gegevens van de katten. Als eerste ontwijken katten elkaar die in dezelfde straat wonen: de ene kat gaat bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds naar buiten, terwijl de andere kat uit dezelfde straat ‘s middags en ‘s nachts naar buiten gaat. Het lijkt wel alsof ze een ploegendienst met elkaar hebben afgesproken, of dat ze in een contract hebben afgesproken wie wanneer naar buiten mag. Als één van de katten zich een keer niet aan de ploegendienst of aan het contract houdt, wordt het vechten.

Dit gedragspatroon lijkt zich niet voor te doen bij katten die in hetzelfde huis wonen. In één huis wonen 6 van de 50 katten. Alle 6 de katten gaan op hetzelfde moment naar buiten, in tegenstelling tot katten uit verschillende huizen in dezelfde straat die elkaar afwisselen. De onderzoekers hadden verwacht dat katten uit hetzelfde huis een ander gebied rond hun huis zouden verkennen. Dat bleek echter niet het geval: slechts 1 van de 6 ging daadwerkelijk uit zijn eigen straat, de andere 5 bleven vrolijk in hun eigen straat. En dat terwijl alle 6 de katten van een verschillend ras zijn. Ze hebben weinig met elkaar gemeen, maar gaan toch heel goed met elkaar om.

Als derde zijn er katten die expres naar de tuin van een andere kat gaan, ver weg van hun eigen huis, om de andere kat uit te dagen. Dat loopt gegarandeerd uit op ruzie als de andere kat buiten rondloopt.

Het laatste punt heb ik zelf ook al regelmatig gezien: katten gaan op zoek naar eten in huizen van andere mensen met katten, zodat ze daar kattenvoer van de rivaliserende kat kunnen eten. De hoeveelheid dieren katten tegenwoordig nog doden valt daardoor mee: grofweg een half dier per kat per week, al kan dat natuurlijk heel erg verschillen tussen de jaargetijden en de omgeving van de kat, als hij al buiten komt.

De documentaire ‘Het geheime leven van de kat‘ kan je terugkijken op Uitzending Gemist.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Het geheime leven van de kat

  1. Lauradenkt zegt:

    Ja, ik vond het een leuke documentaire om te zien 🙂

  2. Nooms zegt:

    Oooeeeeeh I like cats! Ik ga de docu zeker een keer kijken. 🙂 (niet nu, nu vind ik het een beetje laat… om kwart over 12 in de nacht…)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *