Internetten met complottheorieën

Soms vind ik het leuk om over een complottheorie na te denken, maar elke keer kom ik al snel tot de conclusie dat het zinloos is. Als ze al echt zouden bestaan, zijn ze niet te bewijzen, want geen enkele overheid of CEO gaat een complot bedenken dat makkelijk te ontrafelen is. Dus blijft het bij af en toe erover nadenken en daarna tot de conclusie komen dat ik mijn tijd beter ergens anders aan kan besteden. Tenminste, daar bleef het bij. Tegenwoordig zet ik het complottheoriebedenkende-gedeelte van mijn hersenen in op internet om mijzelf te beschermen.

Of de NSA nou echt álle informatie over ál het internetverkeer tot hun beschikking heeft, of dat het slechts een gedeelte is, of dat ze eigenlijk helemaal geen informatie hebben, maakt niet uit. Als je er vanuit gaat dat ze álle informatie hebben, houd je rekening met het slechtste scenario. En zo gaat dat ook op voor andere dingen: of je partner je e-mail controleert of niet, als je er vanuit gaat dat je partner dat doet, houd je rekening met het slechtste scenario. En of iemand probeert een nickname op een forum of iets dergelijks te koppelen aan je echte identiteit.

Neem een datingsite: als je daar een bekende tegenkomt, zit diegene óók op die datingsite, dus je doet allebei iets dat ‘even erg’ is (hierbij ga ik er vanuit dat het ‘slecht’ is om op een datingsite te zitten, wat niet mijn mening is), dus maakt het niet uit dat iemand jouw datingsiteprofiel kan koppelen aan je echte identiteit.

Of een plaats waar je een nickname gebruikt: als je zorgt dat je écht niet te achterhalen bent, of dat je alleen te achterhalen bent op het moment dat je zeker weet wie de ander is, heb je even veel chantagemiddelen tegen de ander als diegene tegen jou.

Of je wachtwoord: als je er vanuit gaat dat iemand je wachtwoord probeert af te lezen terwijl jij hem typt, moet je hem dus zó snel kunnen typen dat een ander hem niet kan onthouden, of hij moet zó ingewikkeld zijn dat een ander hem niet kan onthouden (vanaf 8 tekens is dit al zo als er geen logica in zit, maar hoe meer tekens, hoe beter). En ook je wachtwoord: als je een website die je niet vertrouwt tegenkomt, moet je er ook geen wachtwoord gebruiken die toegang geeft tot belangrijke dingen.

Het lijkt vrij ver doorgedacht allemaal, maar ik vind dat het wel nodig is om jezelf te beschermen op internet. Het is allemaal voor je eigen veiligheid. Je doet het allemaal voor jezelf. Als je bewust anoniem bent, moet je niet te achterhalen zijn, want anders kan je net zo goed niet anoniem zijn.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Internetten met complottheorieën

  1. Robin zegt:

    Ik hanteer altijd de regel: als ik niet wil dat mijn buurman dit zou kunnen lezen zet ik het niet online. Maar dan is het soms toch nog moeilijk inschatten. 😉

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *