Mijn sportjaar 2013

Dit jaar heb ik heel veel gesport als ik het vergelijk met de vier jaar daarvoor, want sindsdien houd ik alles bij om tegen mezelf te kunnen zeggen: “als je nu nog dit doet, doe je het beter dan vorig jaar!”. En dus kan ik nu precies zien wat er dit jaar beter is gegaan dan vorig jaar. Om mijn eigen motivatie voor het volgende sportjaar op te krikken, deel ik dat met jullie.

In april ben ik in 3 weken keihard gaan trainen omdat ik met andere mensen had afgesproken om te gaan fietsen. Dat is meestal mijn manier om op gang te komen, en ik hoop dat ik dat in 2014 eens niet nodig heb doordat ik mijzelf kan motiveren om te beginnen. Het keihard trainen ging goed, maar op de desbetreffende dag had ik een héle slechte dag, dus dat was een beetje jammer, maar ach. Daarna heb ik het een maandje (mei) rustiger aan gedaan om mijn motivatie weer terug te vinden (het was zó een slechte dag dat mijn motivatie weg was geslagen door de kou, de regen en de laatste 20km in mijn eentje naar huis terwijl ik niet meer wilde trappen).

In juni ben ik weer begonnen met hardlopen zonder pijn in mijn heup en sindsdien vind ik mij genezen, hoewel ik het nog wel af en toe voel, maar steeds minder en minder! En het is nooit meer pijn, ik voel gewoon dat het nog niet helemaal goed zit, dus ik vraag ook nog niet alles van mijn lichaam met hardlopen. Ik ging ook weer wat meer fietsen om op te bouwen naar juli, waarin ik precies 1200km fietste! Daar ben ik nog steeds super trots op.

In augustus heb ik hardgelopen en gefietst. In september heb ik voor het eerst vaker dan twee keer op de fiets gezeten, in andere jaren stopte mijn motivatie zodra de thermometer onder de 20 graden kwam. Dit jaar kwam ik zelfs tot de drie keer per week, inclusief mijn beste dag ooit in de heuvels, waar ik gewoon tweede van de elf werd op één van de zwaarste heuvels van Limburg! Normaal gesproken ben ik al trots als ik geen laatste word.

In oktober ging het wat minder, omdat ik toen ook wat rust heb gepakt zodat ik daarna weer wat harder kon gaan trainen. Ik was van plan de hele winter minimaal twee keer per week te gaan hardlopen, maar het blijft demotiverend om vanuit de universiteit naar huis te fietsen in de kou terwijl ik net had bedacht dat ik wilde gaan hardlopen… Dus dat is er een beetje bij in geschoten. In november heb ik wel nog 10km gelopen, terwijl ik bijna twee jaar lang gedacht dat ik nooit meer zou kunnen hardlopen, laat staan 10km achter elkaar!

Deze week heb ik mijn wintertrainingsplannen weer opgepakt en ik merk heel erg dat het fietsen naar de universiteit heel goed voor mij is. Sinds de middelbare school kwam ik op de fiets niet verder dan het station in het dorp van mijn ouders (5 minuten verder). Nu fiets ik zeker 3 keer per week, vaak 4 of 5, naar de universiteit en daar ben ik een minuut of 20 mee bezig. En dan moet ik ook nog terug. En ik doe ook boodschappen op de fiets. En ik fiets ook regelmatig naar andere dingen in Nijmegen toe. Dus mijn conditie is verre van weg, ook al heb ik een paar weken (sinds de 10km) niet gesport.

De statistieken van dit jaar: 3513km gefietst, ruim één Tour de France lang
120km hardgelopen, bijna drie marathons lang
175 uur gesport, meer dan één volle week achter elkaar (oftewel ongeveer 1/50e van dit jaar heb ik gesport, dat is 2%)

Mijn doelen voor volgend jaar:
Regelmatig wielrennen én hardlopen, totaal zeker over de 200 uur, liefst richting de 250 uur (5 uur per week gemiddeld), ik plak er geen afstanden op omdat ik niet weet hoe ik het ga combineren
200km op één dag fietsen
Heel veel plezier hebben!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Atletiek. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Mijn sportjaar 2013

 1. Esra zegt:

  Nice! Ik heb ook heel veel gesport maar mijn prestaties daarbij bijna nooit bijgehouden. Ik vind het wel altijd motiverend om je eigen records te verbreken, maar als het op een bepaald punt te moeilijk wordt, demotiveert het me juist want ik heb nooit zin om echt álles te geven, gewoon lekker moe worden is genoeg. Dus meestal doe ik maar wat en houd ik het niet bij 😉 Maar zo’n lijst is wel indrukwekkend!

  • Renze zegt:

   Ik ben nog in de bloei van mijn leven 🙂 en ik heb nog nooit twee jaar echt volledig gesport zoals ik zou willen (3x per week). Pas dat tweede jaar zou ik het beste presteren wat ik kan. Niet dat ik dat wil, maar ik weet in ieder geval dat ik zeker nog over de grenzen heen kan die ik nu gezet heb.

 2. Nooms zegt:

  Goed bezig! Leuk om zo de ‘statistieken’ te lezen. 🙂

 3. Je bent lekker sportief bezig geweest, super!! 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *